Sanda Marin – Carte de bucate

219

Gradul de civilizaţie al unui popor este fără îndoială în directă legătură şi cu felul său de a se hrăni. Citatul e extras din introducerea ediţiei din 1954 a Cărţii de bucate a Sandei Marin, introducere semnată de dr. Mircea Petrescu. Am avut privilegiul de a ţine în casă un exemplar din această ediţie, graţie lui Mircea Groza, a cărui bibliotecă e grea de cărţi de gastronomie vechi, foarte vechi dar şi din cele mei noi. Pe cele mai noi le găsesc şi singur peste tot, pe cele vechi însă, le pot cunoaşte doar pentru că e cine să mi le dea. Cât despre cartea pe care v-o arăt azi, cu siguranţă că reţetele din ea sunt aceleaşi în fiecare ediţie. Cu adevărat interesante sunt adăugirile care apar de la o epocă la alta (introducerea, diverse sfaturi pentru gospodine, sfaturi care sunt adaptate la vremuri şi evoluţia tehnologiei), felul în care este tratată gastronomia ca ştiinţă a preparării hranei şi a prezentării acesteia.

PS: Sanda Marin nu a fost un bărbat ci o femeie, o moldoveancă născută la 1900 în Iaşi, în familia unui profesor universitar. Numele ei adevărat a fost Cecilia Maria Simionescu.

carti_001.jpg

carti_002.jpg

carti_003.jpg

carti_004.jpg

carti_005.jpg

Join the Conversation

 1. Eu asa auzisem, ca era barbat. Dar daca tu stii mai multe, atunci te cred.

 2. Maică-mea avea două cărţi de căpătîi, şi acum le are: pentru gătit, vreo două ediţii Sanda Marin; fiind şi adeptă a leacurilor băbeşti, [b]Sănătate din farmacia Domnului[/b], de Maria Treben. Eu mă uit cu plăcere la Jamie Oliver pe tv, la adihadean.com pe net şi de cîte ori am timp şi chef, la cartea de bucate a lui Radu Anton Roman. ;)

 3. adi hadean says:

  Manole, nu, nu era :-)
  Ionuţ: sunt onorat că m-ai pus în compania selectă a celor pomeniţi de tine :-)

 4. Adi,
  tu şi cu Mircea Groza aţi face o emisiune culinară cel puţin la fel de tare precum era cea făcută de RAR şi Tabără, apoi Busu. Ia studiaţi un pic problema.. ;)

 5. adi hadean says:

  Ionut, ce am face stim, cum putem face, nu stim :-). Glumesc. Se întâmplă ceva în sensul ăsta, dau eu de ştire în curând :-).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close