După o perioadă destul de ciudată din punct de vedere al vremii, săptămâna aceasta ne-am trezit cu temperaturi de luna iunie la început de aprilie. Bineînțeles că și-au făcut apariția și poftele estivale, o înghețată de fructe, fiind prima în lista acestora. Întotdeauna mi s-a părut că cea mai simplă înghețată ce se poate face fără ajutorul unui aparat este semifreddo, iar azi îmi doream unul cu fructe.
Copacii abia au înflorit, deci a trebuit să recurg la fructe congelate. Pentru mine, această metodă de conservare este ok dacă a fost făcută corect și anume cu fiecare fruct înghețat individual și cât mai uscat la exterior. Dacă există “zăpadă” și fructele sunt lipite înseamnă că s-au congelat împreună cu apă.
Pentru a pregăti acest semifreddo am folosit vișine și coacăze congelate. Am împărțit cantitatea de fructe în două. Prima parte am fiert-o la foc mic împreună cu zahăr și două linguri de apă până când lichidul a început să se îngroașe. Am scurs sucul cel dulce peste cealaltă jumătate de fructe, încă congelate, și am pasat la blender până am obținut o pastă vișinie, o idee mai închisă decât steagul rapidiștilor. Am amestecat pasta cu fructele din compotul făcut anterior și le-am lăsat la frigider.
Am bătut gălbenușurile cu zahăr pe baie de aburi până au căpătat o culoare mai palidă, după care am făcut o frișcă densă și albușurile le-am transformat în bezea italiană (explicații aici).
Într-un bol, folosind spatula le-am amestecat treptat pe toate în ordinea următoare: Piureul de fructe cu gălbenușurile, am încorporat frișca și spuma de albuș.
Crema rezultată am ținut-o 6 ore la congelator. În general se folosește o formă de chec, dar eu am ales formele individuale numai bune de mâncat pe balcon, cu soarele încălzind lingurița.
Rețeta pe scurt:
250g zahăr (50g în frișcă, 50g în crema de fructe, 50g în crema de gălbenuș, 100g la bezea)
250g vișine congelate
250g coacăze congelate
6 ouă
400ml frișcă lichidă
Se face un sos din fructe congelate, o cremă de gălbenușuri, se bate frișca, apoi albușurile. Se omogenizează și se congelează 4 – 6 ore .
Poftă bună!
Text&Foto: Vladimir Marian
O înghețată atrăgătoare, chiar dacă nu mi se pare foarte ușor de făcut. Totuși, am să încerc! Mulțumesc pentru rețetă! ☺
Și eu vă mulțumesc pentru interes.
O dată făcut, nu mai pare foarte greu. Maxim 25 de minute timp activ de muncă, iar piureul de fructe poate să fie înlicuit cu tot felul de bunătăți pentru a obține mai multe arome:
Cremă de cafea, ganache de ciocolată, cremă de vanilie …
BIG like!
Tentant,nu poti refuza,motiv pentru care voi urma reteta pas cu pas.
Multumesc!
Este inghetata copilariei mele.