Ton la tigaie cu ciuperci și piure de păstârnac

692

Tonul e un pește destul de scump. O experiență la restaurant poate fi demoralizator de scumpă pentru mulți oameni, una acasă, ceva mai ieftină (dar nu cu mult). Dacă vă place peștele, poate ar fi bine să o încercați și pe asta, măcar o dată.

O să încep povestea  de la garnitură spre piesa principală. Piureul de păstârnac e ușor de obținut. Unul deosebit e cel făcut din păstârnacul copt la foc domol, măcar două ceasuri. Capătă gust de nucă, miros de prune uscate ori de dovleac copt și culoare crem pe când e gata. O jumătate de kilogram de păstârnac copt, două pișcături de sare, 100 de mlilitri de smântână dulce și 100 de grame de unt topit, puse în blender și omogenizate, vor fi o parte din garnitura ta. Ciupercile shimeji vor fi cealaltă parte. Se găsesc la Metro, Mega Image Concept Store și probabil și prin alte părți. Acum, peștele.

Tonul e supranumit vita mărilor, poate și pentru că are o carne ce se pretează la gătitul pe grill mai bine decât alte soiuri de pește. Ca preț, e comparabil cu vita de bună calitate. Am pregătit bucata mea așa: am presărat-o cu fulgi de sare de mare și cu frunze de cimbru. Am zdrobit și câteva alune, să tăvălesc carnea prin ele după frigere.

aluneAm încins o tigaie stropită cu puțin ulei. Am pus peștele în ea, odată cu ciupercile.

ton și ciuperciAm fript peștele câte 10 secunde pe fiecare parte. Ciupercie n-au avut nici ele nevoie de mai mult timp.

tonAm tăvălit bucata de pește prin alunele zdrobite.

tonDa, așa trebuie să rămână, crud în mijloc. Dacă-l vrei bine făcut, scutește-te de cheltuială și cumpără o conservă cu 8 lei, o să fie același lucru.

tonSigur că nu-i singurul fel în care puteți găti o bucată de ton, dar ar putea fi un început simplu.

tonDacă vă întrebați despre sosurile din farfurie: cel cărămiziu e Sriracha (ardei iute și usturoi), celălalt e un piure de căpșuni făcut de mine. Am considerat că se potrivesc acolo, n-am greșit.

tonDacă o să mai fac? Da, mă bate gândul.

tonCred că-i destul pentru azi.

tonSă fiți sănătoși!

ton

ton

Join the Conversation

  1. Arată superb, dar n-am să mă înduplec vreodată să mănânc carne crudă, fie ea și de ton. Mă înfioară…

  2. Adrian Mircea says:

    Nu te supara, dar nu poti compara o carne bine facuta cu o conserva. Nici eu nu support carnea cruda. In rest nota 10.

    1. Adi Hădean Author says:

      nu mă supăr. în cazul tonului, dacă l-ai fript/copt bine, l-ai devalorizat. e un fapt, nu-i nimic „de gustibus” aici. și-l pot compara cu o conservă, pentru că ajunge exact la textura cărnii din conservă.

  3. Sandu Moldovan says:

    Buna Adi
    Am gatit o singura data ton si nu am fost prea incantat . Dar acum , imi dau seama de greseala pe care am facut-o atunci : l-am „facut” prea tare !
    O sa mai incerc , nu de alta dar al tau arata excelent si sunt convins ca si gustul este pe masura.
    O zi buna

  4. Pot incerca cu un peste care sa nu ramana crud,ceva gen somon? fiica mea e prea mica pentru mancaruri in sange si îi gătesc multe din retetele tale. Succes. M-ai omorât cu piureul de pastârnac, abia aştept să-l fac.

    1. Adi Hădean Author says:

      vine și o rețetă cu somon, în curând.

  5. Alexa Georgeta says:

    am copiat si eu reteta , am avut de invatat multe lucruri , iti multumesc din suflet ptr. tot ce ne prezinti .

  6. Pentru cine e interesat, în București se găsește ton proaspăt (întreg) la un preț absolut decent în piața Obor. Cred că pentru câțiva bănuți în plus vânzătorul e dispus să-l și fileteze.

  7. buna adi ,exista cumva o anumita carne de ton? ..intreb deoarece exista mai multe tipuri pe la metro .culori si marimi..multumim pentru reteta

  8. Pe mine din toata reteta m-a interesat doar piureul de pastarnac. M-a convins Adi cu aroma de dovleac copt și …. In fine, eu l-am curatat, l-am taiat in bucati mai mici pe lungime ca era cam gros si l-am bagat la cuptor la 150 de grade. Dupa vreo ora partile mai subtiri au inceput sa se arda asa ca l-am scos. Un gust senzational, ziceai ca l-am caramelizat. Problema e ca nu am avut cum sa fac piure din asa ceva. De dragul demonstratiei am incercat totusi, amestecandul in robot cu 100 de smantana și 100 de unt. N-avea cum sa iasa ca un piure dar a fost foarte bun la gust. Poate un pic prea mult unt…
    In concluzie, Adi, cum trebuia sa coc pastarnacul? :) Cumva sa-l invelesc in folie de aluminiu? Sau sa-l las mai mare?
    Multumesc!

  9. foarte buna reteta, pireul interesant
    am incercat versiuni cu arome de lamaie, sau piper sau ghimbir
    – diferite si fiecare specific

    merci si pofta buna!!

  10. Chef,
    Eu am respectat întocmai rețeta indicată de dvs. Și a ieșit nemaipomenit.
    Mulțumesc din suflet!

  11. Este o delicatese, ceva nemaipomenit!
    Îl voi prepara de câte ori voi avea ocazia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close