ZABAIONE CU CĂPȘUNI

557E după-amiază newyorkeză de aprilie cu soare și umbre de frunze proaspete aruncate pe trotuar. În micul restaurant italian, la răcoare și liniște, stă cu ochii pe geam un bătrân domn. Fereastra largă îi permite o vedere amplă, ca a unei terase, deosebită de aceasta doar prin bariera de sticlă ce filtrează întru-câtva zgomotul fin al străzii. E singurul client al acestei ore și își permite să se lase furat de gânduri și amintiri. Nu-i mai place forfota străzii americane ca în urmă cu 40 de ani când a debarcat pentru prima oara. Vede cu ochii minții fântâna din centrul micului orășel din sudul Italiei, femeile brunete și drepte cu coc înalt, băieți jucându-se cu cercul și chipul mamei la etajul de deasupra brutăriei. Simte mirosuri de roșie încinsă de soare și coajă de lămâie. Surâde în gol.
– Don Giancana, un zabaione? îl întreabă aplecat proprietarul restaurantului.
– Si caro, un zabaione, ti prego, ma con il vero Marsala. Come lo faceva mia povera madre.

2

Se folosesc:
– 6 gălbenușuri proaspete
– 6 linguri de zahăr
– 150 ml de vin Marsala
– 500 de grame de căpșuni
Căpșunile se taie cuburi generoase și se pun la îmbălsămat cu două linguri de zahăr și 50 de grame de Marsala.

3
Gălbenușurile se pun într-un castron de sticlă sau metal în vederea preparării la bain-marie. Procedura, foarte utilizată în bucătărie presupune încălzirea ingredientelor cu tot cu recipient, într-un vas mai mare cu apă sau alt lichid, așezat pe foc. Această metodă de preparare prezintă avantajul de a evita un transfer de căldură prea brusc.
Așezați cele două recipiente pe foc, cel cu apă dedesubt și cel cu gălbenușuri pe suprafața lichidă, la foc mediu.
Cu ajutorul unui mixer, zăpăciți gălbenușurile la bain-marie, adăugând pe rând cele 6 linguri de zahăr. Trebuie să rezulte o cremă pântecoasă, galbenă ca un spic de grâu și dulce ca o amintire dintr-o dimineață de copilărie.
Spre sfârșit, adăugați paharul de vin dulce și încorporați-l bine în cremă.

4
Așezați căpșunile în cupe de șampanie sau de Martini, după moda italo-americană și adăugați în fiecare o cantitate egală din crema Zabaione.
Savurați această bijuterie simplă dar încărcată de dorul tuturor italienilor, buni sau răi, aflați departe de casă și de străbuni!

5

Text&Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

 1. Silvia Oprea says:

  Bellissimo!
  Este încurajatoare această rețetă. Mereu aveam impresia că Zabaione este o filosofie care te solicită. Rămâne o singură problemă: unde se găsește vin Marsala? Există un furnizor în Timișoara sau trebuie comandat de peste mări și țări?

  1. Silvia Barbutz says:

   Am gasit la supermarket :)! O zi frumoasa

 2. Gigi Codin says:

  Galbenusurile impreuna cu zaharul se bat superficial -5 min- inainte de bain-marie, apoi in continuare in apa care nu trebuie sa depaseasca 80 grade.
  Incercati fara mixer, daca sunteti antrenati, pentru ca secretul calitatii consta in eliminarea aerului din amestec, iar mixerul poate grabi omogenizarea fara sa elimine tort aerul. Este un preparat care nu o sa va iasa de doua ori la fel.
  In retetele italiene , depinde de zona, se foloseste si Marsala sec pentru a mai taia din dulceata sau chiar vin Muscatto.

 3. Mamma mia! Este absolut necesar zaharul peste capsuni sau pot sa renunt la el?

 4. Bune si frumoase retete ne prezinti tu Adi Hadean, nici nu s-ar putea altfel dat fiind ca pentru tine este o meserie si nu una oarecare. Felicitari ! Dar cand reproduci texte intr-o limba straina trebuie sa o faci corect …… „uno zabaione”

 5. Ifrosa Virginia says:

  Bună ziua, va rog frumos, dacă se poate sa îmi spuneți și mie unde as putea urma niște cursuri de cofetar în București? Va mulțumesc, o zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close