Râdem, glumim, dar mai și muncim

434

Ieri am gătit din nou împreună cu Ciprian Tătaru (jos clopu’), de data asta pentru un grup de oaspeți americani. Am compus un meniu lângă care Delia Banga de la Crama Noastră a pus vinuri grozave, potrivite bine. Am încercat (și am reușit bine, zic eu) o incursiune în tradițiile culinre transilvane, aducând ceva nou în poveste. De exemplu:

Am transformat tradiționalul gulyas, aburit bine cu Merlot, într-o cremă densă pe care am aromt-o cu cimbru, coriandru și arpagic.  gulyasAm îmbrăcat mușchiul de porc în crustă de pătrunjel și leuștean tomnită cu pesmet și brânză de la Țaga. Lângă el am pus leurdă, cartofi și dulceață de ceapă. Și vinete și ardei copți, marinate cu usturoi și pătrunjel.

muschiRața pe varză a ieșit de minune. Coaptă încet la 140, 120 și apoi 90 de grade Celsius, rața s-a înmuiat, s-a frăgezit și s-a umplut de savoare. Varza, în două feluri: trasă la tigaie cu cimbru, sare și piper și mărunțită bine, amestecată cu sfeclă roșie și înmuiată doar cât trebuie (asta a fost ideea lui Ciprian și nu-i singura idee bună pe care am auzit-o ieri de la el). Lângă e, valeriană și ridiche marinată-n vin.

rataCu desertul a fost fain: am făcut mălai dulce pe care l-am caramelizat deasupra, am pus pe el căpșună marinată-n vin dulce cu levănțică, sub el un sos din busuioc, mentă și miere, în jur puțin din vinul în care am marinat căpșuna și lângă, o înghețată de zmeură a cărei rețetă o veți primi luni. Sau mâine. Mulțumesc Fork&Cork pentru cooperare. Să fiți sănătoși.

desert 1

desert2

poză

Join the Conversation

  1. no tu Adi, am o intrebare de habarnista: de unde va tot vin ideile astea ? ca in cazul meu, si daca viata mi ar depinde de asta nu mi ar trece prin cap sa marinez capsuna in vin cu levantica:)
    o zi faina sa ai :)

  2. Foarte buna mancarea! Tare i-a placut sotului meu! De altfel, tot ce-i gatesc de pe blogul tau e minunat! Dar cand da norocul peste om, si mananca facut chiar de tine, nu poate sa fie decat o experienta de neuitat de gustoasa!!!!!!!

  3. Fain de tot, Adi!

  4. Am fost norocos sa ma aflu la una din mese aseara, si pot confirma ca mancarea a fost excelenta. Unele vinuri nu am stiut sa le apreciez, dar aceasta este o alta poveste… sau gustul mancarurilor sa fi umbrit putin din savoarea vinurilor?!

  5. Adi Hădean Author says:

    vă mulțumesc:)

  6. Domle’

    Nu e prima data, dar acum m-am hotarat: ma dezabonez de la site-ul tau, ca dupa fiecare postare imi ploua’n gura, mi se pofta de toate cele prezentate si-mi vine sa ma mut in bucatarie sa incerc fiecare minune prezentata de tine; dar meniul de mai sus mi-a pus capac…

    Acum, serios vorbind, felicitari si un sincer multumesc, intotdeauna invat ceva nou si ma bucur dupa postarile tale.

    Mult succes in continuare si spor la treaba!

  7. FELICITARI!iti apreciez meniurile,gusturile simple dar totusi sofisticate!

  8. Totul arata impresionant si tare m-as bucura sa gust si eu din ceva pregatit de tine. Pana una-alta, ma multumesc cu retetele tale, care ies de fiecare data si pentru care iti multumesc. Felicitari si la cat mai multe astfel de meniuri geniale.

  9. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Minunate retete,multumesc.Astept raspuns la intrebarea cu restauratul Hills din Bistrita.Cand se deschide?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close