Tort cu migdale, portocale și simplitate

56

Pentru mult timp, torturile mă speriau. Mă înspăimântau, mă îngrozeau și nici nu îndrăzneam să încerc să prepar unul. Între timp am descoperit că tot ce am nevoie e atenție și răbdare, pentru cele cu mai multe straturi, creme și decorat. Pentru cele simple, cum este tortul acesta cu migdale și portocale, nu-mi trebuie decât poftă să-l devorez. Iar din asta nu duc niciodată lipsă. Tortul se face aproape singur. Are un gust delicat de portocală și o aromă intensă de migdale.

Veţi avea nevoie de 200 gr unt (tăiat cuburi), 200 gr zahăr plus 1 lingură, 4 ouă (separate în albuș, gălbenuș), 100 gr fulgi de migdale (se rezervă 3 linguri pentru decorarea tortului, restul se macină mărunt), 175 gr faină (cernută), 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță extract natural de migdale, coaja de la o portocală (rasă fin), zeama de la o portocală (aprox 100 ml), 50 ml lapte, o pincitură de sare.

Cu mixerul, se amestecă bine untul cu zahărul (aprox 2 minute) până devine cremos. Se adaugă gălbenușurile pe rând și se mixează bine după fiecare adăugare.

Tort-de-migdale-și-portocale

Se adaugă migdalele măcinate, făina (amestecată anterior cu praful de copt), extractul de migdale, coaja și zeama de portocală și laptele. Se amestecă ușor până totul este incorporat, nu mai mult.

Tort-de-migdale-și-portocale-1

Tort-de-migdale-și-portocale-3

Cuptorul se pre-încălzește la 200 grade Celsius.

Separat, se bat albușurile cu o pincitură de sare, până devinde o spumă țeapănă. Se adaugă lingura de zahăr și se bate spuma până devine fermă. Se amestecă delicat cu restul aluatului (cu o spatulă, în nici un caz cu mixerul).

Tort-de-migdale-și-portocale-4

Se unge o formă de tort (diametru 23 cm) cu unt și se tapetează cu 2 linguri de făină, înlăturând excesul (sau tapetați cu hârtie de copt). Aluatul se pune în formă și se decorează cu fulgii de migdale.

Tort-de-migdale-și-portocale-5

Se introduce în cuptor și imediat se setează temperatura la 180 grade Celsius pentru 25 de minute, după care se scade la 150 grade și se mai lasă încă 20 de minute. Tortul se lasă la răcit în cuptor, cu ușa întredeschisă.

Tort-de-migdale-și-portocale-6

Note:

Ingredientele vor fi toate la temperatura camerei

Extractul natural de migdale este mult mai aromat și plăcut la gust decât cel artificial. Își merită investiția!

Tort-de-migdale-și-portocale-7

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

Join the Conversation

  1. Cum se face extractul de migdale? Multumesc

    1. Lia Ștefan says:

      Bună, cu întârziere. Am cumpărat extractul de migdale. Se gasește în sticluțe de 60 de ml. Este mult mai scump decât cel artificial, dar este o investiție pe termen lung :), o linguriță fiind suficientă

  2. Cum facem cu extractul de migdale?!
    Pe aici nu am auzit,iar cel artificial nu ma atrage

    Mi-ar place sa fac tortul de PASTI,ce sugerati?

    1. Lia Ștefan says:

      Bună, cu întârziere. Am cumpărat extractul de migdale. Se gasește în sticluțe de 60 de ml. Este mult mai scump decât cel artificial, dar este o investiție pe termen lung :), o linguriță fiind suficientă

  3. Sper sa-l incerc…si pe mine ma sperie torturile…lipsa de timp si de imaginatie (trebuie sa recunosc)…este adevarat ca fulgii de migdale sunt mai scumpi, dar, asa cum ati spus, merita investitia, mai ales pentru gustul dat. Sarbatori Pascale binecuvantate!

  4. Prajitura este deosebita. Are gust si textura rafinate… Am facut-o azi cu o fiola de esenta de migdale de la lidl, pentru ca n-am gasit esenta naturala, dar iese foarte bine si asa. Si este si foarte usor de facut. Mersi Chef Hadean pentru reteta :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close