Mousse-ul de ciocolată al bunicii

559

Zilele trecute am petrecut câteva minute cu o fată drăguță, vânzătoare într-o cofetărie. Din vorbă-n vorbă, am ajuns să aflu că la ei majoritatea prăjiturilor sunt pe bază de mousse, iar rețeta e foarte simplă: se amestecă frișcă bătută cu cremă de ciocolată de la bidon, din aia plină de e-uri. Crema pe bază de lapte nu se face pe aragaz, c-ar dura prea mult să se răcească, ci se amestecă praful din găleată cu apă rece. Înțeleg că doar așa poți face prăjituri mari și ieftine, dar undeva cred că lipsește dorința de a face lucrurile corect și asta nu-mi place.  Aș prefera gusturi și texturi necomplicate, dar corecte, pe care știm să le facem, cu ingrediente naturale. Rețeta de azi e un exemplu de desert simplu, delicios și gata în mai puțin de jumătate de oră: mousse de ciocolată cum îl fac bunicile din Franța.

Mousse-de-ciocolată

Ingrediente pentru 4 pahare mici:

 • 150 g ciocolată neagră, din cea mai bună
 • 100 g smântână de frișcă
 • 4 albușuri la temperatura camerei (le aveam la congelator și le-am decongelat peste noapte, în frigider)
 • 50 g de zahăr
 • 40 ml de cafea foarte tare (ristretto, de preferat)
 • Opțional: fulgi de migdale pentru decor

 Mousse-de-ciocolată1. Încălziți smântâna. Rupeți ciocolata în bucățele și topiți-o la bain marie, într-un vas pus deasupra unei crăticioare cu puțină apă care abia fierbe, la foc mic. Turnați smântâna caldă peste ciocolată, apoi cafeaua și omogenizați. Așteptați ca amestecul să se răcească, după care bateți-l cu un mixer până când capătă textura unei creme.

2. Bateți albușurile până la stadiul de spumă lejeră, moment în care adăugați zahărul treptat. Opriți-vă când aveți o bezea tare și lucioasă.

Mousse-de-ciocolată

3. Adăugați o treime din bezea peste compoziția de ciocolată, amestecați, apoi încorporați și restul bezelei. În acest stadiu e important să vă mișcați repede, dar să nu exagerați cu amestecatul.

Mousse-de-ciocolată

4. Puneți mousse-ul în pahare cu un poș sau cu lingura și decorați cu fulgi de migdale. Ca să fie gata de mâncat, mai trebuie să stea câteva ore la frigider.

Mousse-de-ciocolată

Bine de știut:

 • În locul espresso-ului puteți folosi alte arome, cum ar fi brandy, vanilie, portocale etc.
 • Acest desert conține albușuri crude. Nu am o problemă cu ele, dar nu le dau copiilor. De-aia am și profitat de ocazie și-am aromat mousse-ul cu cafea.

Mousse-de-ciocolată

Text&Foto: Anca Aldea

planeteats.ro

Join the Conversation

 1. Buna retea si usor de facut, Ai dreptate, acel lucru bine facut ne lipseste. Oare de ce? ce s-a schimbat in constinta noastra ca uite, noi gandim bine.

  1. Anca Aldea says:

   Tot la acea cofetărie, așteptam afară. Iese un domn cu soția și comentează: cam mici prăjiturile pentru 4,5 lei (și zău că nu erau deloc mici). După cum vezi, se împarte vina, însă cumva un pic mai mare mi se pare a celor care produc și vând, pentru că în primul rând ar trebui să-și respecte munca și apoi să înțeleagă că au responsabilitatea de a-și educa clienții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close