Vedeta de astăzi este carnea. În general nu sunt o mare amatoare de carne, însă ador carnea de vită, cam în toate felurile și modalitățile de preparare. Însă trebuie să fie o carne de calitate, ca să te poți bucura pe deplin de toată experiența. Așa că pentru rețeta de astăzi, de kebap de vită, inspirată din cultura turcească, voi folosi o bucată delicioasă de antricot. Cu siguranță va face diferența. Sper că veți încerca măcar o dată această rețetă, pentru că merită.
Ingrediente pentru kebap de vită:
- 350 grame carne de vită – eu am folosit o bucată de antricot
- 1 ardei kapia roșu
- Jumătate legătură pătrunjel
- Sare
Ingrediente pentru lipii:
- 165 ml apă
- 250 grame făină
- 10 grame drojdie proaspătă
- 5 grame sare
- Un pic de ulei de măsline
- Jumătate linguriță de zahăr
Ingrediente pentru bulgur:
- 1 cănuță de bulgur
- 2 cănuțe de apă
- 1 ceapă
- 1 ardei kapia roșu
- 1 roșie
- un vârf de linguriță turmeric
- un vârf de linguriță cimbru
- un varf de llinguriță boia dulce
- un vârf de linguriță boia afumată
- puțină zeamă de lămâie
- sare, piper
Cum am pregătit coca pentru lipii
Într-un vas mare am pus făina, sarea si zaharul și am făcut o gaură în mijloc. Separat am amestecat apa cu drojdia, ca aceasta din urmă să se dizolve. Dupa ce s-a dizolvat, am turnat-o peste făină, am pus și un pic de ulei și le-am mixat (frământat) pentru 5 minute.
Aluatul iese destul de umed, dar vă asigur că nu mai trebuie adăugată făină.
Cu mâinile cu ulei pe ele, formăm o bilă din aluat, ungem și bolul cu ulei, și lăsăm coca la crescut pentru 40-60 minute, acoperită cu un prosop.
Cum am preparat carnea pentru kebap de vită
Primul pas a fost să dau carnea prin mașina de tocat. Pentru că a mea bucată de carne a avut deja grăsime, nu am mai adăugat în plus. Ca acest kebap să iasă gustos și suculent trebuie să conțină cel puțin 30% grăsime. Am tăiat carnea bucăți mici și am trecut-o prin mașina de tocat alături de ardeiul kapia și pătrunjelul. Deasemenea se poate adăuga și ardei iute.
Apoi am adăugat sare și am amestecat bine.
Am modelat cu grijă carnea pe niște bețe late ca de înghețată și le-am pus deoparte.
Cum am pregătit bulgurul cu legume
Primul pas a fost să-mi pregătesc toate ingredientele să le am la îndemână. Am tocat mărunt ceapa, ardeiul, iar roșia am curățat-o de coajă și am tăiat-o cuburi.
Într-o tigaie am pus la călit ceapa și ardeiul pentru câteva minute. Apoi am adăugat bulgurul și l-am călit și pe el un minut. Am adăugat apa (proporția este de 1:2 – la o cană de bulgur, 2 căni de apă), condimentele, sare,roșia tocată și puțină zeamă de lămâie.
După ce a început să fiarbă, am pus capacul, am lăsat la foc mediu 15 minute, apoi am închis focul și am lăsat acoperit minim încă 15 minute. Apoi am asezonat cu pătrunjel proaspăt.
Cum am copt lipiile proaspete
După ce coca a crescut, mi-am uns mâinile cu ulei și am luat o bucățică de cocă, pe care am întins-o foarte subțire, de dimensiunea tigăii în care a urmat să o coc.
Am pus-o în tigaia foarte încinsă, câteva minute pe ambele părți.
Fiind că mi-a rămas un pic de carne, deoarece nu am avut destule bețe pentru kebab, am avut o idee. Am întins carnea subțire pe o lipie crudă și am pus-o in tigaie cu carnea în jos. Bineînțeles că putea fi băgată și la cuptor, apoi servită cu salată verde și zeamă de lămâie.
Cum am gătit kebap-ul de vită
Cea mai bună variantă de a găti acest kebap este cu siguranță pe grătar. Așa că m-am pus pe treabă și am încins grătarul, desigur după ce am terminat cu prepararea celorlalte ingrediente. Am pus carnea pe grătarul fierbinte, și am lăsat-o să se rumenească bine pe ambele părți.
Cum am servit eu kebap-ul de vită
Sunt foarte multe moduri în care poate fi servit acest kebap delicios, însă eu am ales două variante.
Pentru prima variantă am făcut o salată din roșii și ceapă roșie, pe care am asezonat-o cu sare, ulei de măsline și sumac. Pe lipia proaspătă am pus 2 bucăți de kebab, salată de roșii și pătrunjel verde.
A doua variantă am servit-o cu bulgur și un sos făcut din 200 grame de iaurt grecesc, 3 grăunți de usturoi, sare și mărar.
Să vă fie de bine!
Arata super bine preparatul, o sa incerc sa l fac si eu.