Caramel și griș

448

De la acadele din zahăr ars pe coadă de lingură sau mâncarea de ciuperci cu pătrunjel, pe care o mâncam deoarece mama îmi spunea că e spanac, astăzi îmi amintesc o gamă foarte largă de rețete cu care mama m-a impresionat. Pentru mine “ca la mama acasă” nu înseamnă un rețetar standard, ci garanția calității, indiferent dacă vorbim de o rețetă tradițională sau o mâncare gătită pentru prima dată. Zilele astea m-am gândit destul de mult la “comfort food” și ce înseamnă asta pentru mine, iar cea mai potrivită mâncare mi se pare grișul în lapte. Dar, ca de obicei, dacă nu modific ceva, nu-s sănătos. Astfel am făcut griș în lapte cu cocos și sos de caramel cu scorțișoară.

Gris

Pentru sos, am pus la foc zahăr brun cu puțină apă și le-am lăsat să clocotească. Am stins cu smântână dulce încălzită și am omogenizat. Am adăugat unt și scorțișoară, după care am lăsat la foc mic până am obținut un sos gros și aromat.

Gris

Fulgii de cocos rămași de la prăjiturile de Paști au fost numai buni pentru aromatizat laptele. Pentru omogenizare, am preferat să dau la blender laptele împreună cu fulgii de cocos înainte de fierbere, dar se poate omite acest pas.

Pentru griș, am pus la foc laptele cu fulgii de cocos și puțin zahăr (opțional). Între timp am cernut grișul împreună cu zahăr cu vanilie Bourbon. Când laptele a început să fiarbă, am turnat în ploaie grișul, amestecând viguros cu un tel. Am continuat să amestec alte 7 – 8 minute, până când grișul a ajuns la consistența pe care o știam de mic.

În final am servit grișul împreună cu sosul și mi-am dat seama că izul de cocos este singurul gust ce nu era prezent în copilărie. Mi-a plăcut și voi mai face această rețetă. Cine știe, poate peste ani, Ana îl va numi griș ca la tata acasă.

GrisPe scurt:

Sos:

150g zahăr brun

30ml apă

300ml smântână dulce

50g unt

1 linguriță scorțișoară

Se fierbe zahărul cu apa, se stinge cu smântâna încălzită, se adaugă unt si scorțișoară și se fierbe până la consistența dorită.

Griș:

200g griș

900ml lapte

50g fulgi de cocos

2 plicuri zahăr vanilat Bourbon

Se fierbe laptele și cocosul, se adaugă în ploaie grișul cernut cu zahărul vanilat, se fierbe, amestecând în continuu timp de 7 – 8 minute.Gris

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

 1. Toate mancarurile prezentate aici sunt de exceptie. Felicitari!

 2. Grisul cu lapte si clatitele au fost deserturile copilariei mele si cele pe care le solicitam cel mai des bunicii mele. Clatite am mai facut, dar o sa incerc si acest comfort food reinventat.

 3. Placute aduceri aminte!

  Multumesc tare mult!

 4. dorinacaramel says:

  si noua ne facea mama si eu am facut copiilor ,doamne ce bunatate!!!

 5. Roxana says:

  Interesanta propunerea grisului reinventat . .doar cantitatea de gris sau de cocos este incorectă. A trebuit sa folosesc 2 l lapte la cantiatea de griș indicata în reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close