Verile copilăriei mele au fost pline cu această prăjitură (în varianta la tavă) care are la bază un pandișpan umed, pufos și parfumat, combinat cu fructe dulci-acrișoare. Când le trecea sezonul, locul vișinelor era luat de caise, iar apoi de piersici. Merge și cu căpșuni, dar le aștept pe cele românești mici, dulci, roșii și pe dinăuntru, nu doar pe dinafară.
Îmi amintesc cum veneau prieteni pe la noi și mâncau cu sunete de plăcere, metodic, până nu mai rămânea nimic pe masă. Eu și cu frate-miu ne cam bosumflam, drept pentru care, când sosea de la serviciu a doua zi, mama găsea pe masa din bucătărie un castron cu vișine fără sâmburi. Operațiunea asta nu era chiar simplă, căci nu aveam instrumente speciale și foloseam ace de siguranță pentru scoaterea sâmburilor, așa că mama se lăsa înduioșată de efortul nostru și mai băga o tavă la cuptor.
Pentru 16 brioșe, vă trebuie:
- 400 g vișine fără sâmburi (ale mele au fost congelate astă vară și cam trebuiau folosite. Le-am decongelat în prealabil)
- 4 ouă
- 3/4 pahar zahăr (mai exact 140 g)
- 1 pahar de făină (150 g)
- 4 linguri de unt topit (mama o face cu ulei)
- 1 linguriță extract de vanilie sau zahăr vanilat
Separați gălbenușurile de albușuri. Pe primele le bateți până se albesc cu un praf de sare, extract de vanilie și unt/ulei.
Albușurile trebuie și ele bătute până la stadiul de spumă lejeră, moment în care începeți să adăugați zahărul, treptat.
Următorul pas constă în combinarea gălbenușurilor cu albușurile, ușor, astfel încât să nu pierdem tot aerul încorporat prin batere. Adăugați făina în două tranșe, după care turnați pandișpanul în formele de brioșe. Peste el puneți vișinele.
Coaceți brioșele la 180°C până când se rumenesc deasupra, iar pandișpanul trece testul scobitorii. La cuptorul meu, asta a însemnat 30 de minute. Când sunt reci, pudrați-le cu zahăr.
Bine de știut: vă puteți face acasă zahărul vanilat, pudră sau granulat, folosind păstaia de vanilie după ce ați întrebuințat miezul. În loc să o aruncați, puneți-o în cutia sau borcanul cu zahăr.
Text&Foto: Anca Aldea
Nu m-am gandit la aceasta varianta a prajiturii cu visine,o idee excelenta,multumesc pt.idee ! Frumos descrise amintirile din copilarie,☺si eu foloseam acul de siguranta la scos samburii !
Mmm ce pofta mi-am facut!
Am respectat reteta, dar mi-a iesit aluat numai pentru 10 briose :( Sunt la cuptor ramine de gustat :)
Briosele, preferatele mele. Am facut recent o reteta cu afine si urmeaza sa o incerc si pe aceasta cu visine, chiar in weekend.
Oare daca nu pun zahar si sare imi vor iesi? As vrea sa fac pt o bebelusa de 9 luni..:)
Am făcut rețeta, au ieșit nemaipomenit de bune. Copiii încântați la maxim. Nici nu stiu cand au dispărut de pe farfurie.
Mmmmiammmm..am avut emotii fiindca nu am vazut ca ai folosit praf de copt dar stiu ca asta este treaba oualor, sa creasca briosa..:) mie mi-au iesit 12 din jumatate de reteta..mai mititele asa… Pofta buna, pofticiosilor!