Ouă florentine

691

Am o prietenă dragă tare, care îmi urmărește de ceva vreme periplul culinar. Și-mi zice deunăzi, mai în glumă, mai în serios, că ar vrea tare mult să facă din rețetele mele, însă mai are până îi rodește avocado în gradină și nici sturion nu reușește să prindă în pârâul din curte. Și cum prind destul de repede aluzii fine din acestea, m-am hotarât: azi gătesc cu ce se găsește prin grădină. Și, slavă Domnului, găsesc destule pe vremea aceasta. Iată, deci, rețeta mea de ouă florentine, cu spanac tânăr de mai și brioșe englezești de casă.

Ingrediente pentru ouă florentine (pentru 4 persoane):
  • 4 brioșe englezești
  • 4 ouă 
  • spanac tânăr – eu am pus cam 500 g
  • 30 g unt
  • 2 căței de usturoi, tăiați mărunt
  • sos olandez 
  • 2 lingurițe de oțet din vin
  • Sare
Ingrediente pentru sosul olandez:
  • 4 gălbenușuri 
  • o linguriță de zeamă de lămâie
  • 160 g unt clarificat (adică doar grăsimea din untul topit)
  • Sare și piper

Acum, pe cuvânt că nu se găsesc brioșe englezești de cumpărat mai bune ca cele de casă. Serios. Și nici nu merită să le cumperi la cât sunt de ușor de făcut. Unde mai pui că aluatul poate sta în frigider până la 3 zile, și în congelator, gata porționat, până la 6 luni.

Pentru brioșe englezești de casă, ai nevoie de:
  • 400 ml  de lapte călduț
  • 45 g de unt moale
  • un ou, bătut ușor
  • 25 g de zahăr
  • un plic de drojdie uscată (7g)
  • o linguriță cu vârf de sare
  • 550 g de făină tip ”650”
  • Griș sau făină de grâu dur (pentru pudrat)
Prepararea brioșelor englezești:

Am început cu ele, dat fiind că au nevoie de odihnă. Am amestecat ingredientele uscate – întotdeauna păstrez o lingură din făina cântărită pentru final – și le-am amestecat cu cele umede. Am obținut un aluat moale și ușor lipicios. Nu trebuie frământat prea mult, doar cât să fie omogen. L-am lăsat la crescut vreme de 2 ore.

După ce și-a dublat volumul, l-am transferat pe o planșa pudrată bine cu făină de grâu dur. L-am împărțit în 12 părți egale, și am format din fiecare bucată o bilă cu diametrul de aproximativ 5 cm.

Le-am pudrat din nou, să nu se lipească și au mai stat vreo 20 de minute la crescut, până au fost gata de copt.

Am încins bine o tigaie în care am pus câteva picături de ulei, pe care le-am întins bine. Am redus flacăra la minim și am pus brioșele la copt în tigaie. 6 – 7 minute pe fiecare parte. Le-am scos pe un grătar, să se răcească bine, și m-am ocupat de ouăle florentine.

Prepararea ouălor florentine:

Piesa de rezistență a ouălor florentine este sosul olandez. Un sos ușor și catifelat, a cărui reușită ține de rapiditatea execuției.

Iată metoda care pentru mine nu a dat greș niciodată: am pus la fiert apă într-o cratiță – nu multă, să fie vreo 2 degete. Am pus gălbenușurile împreună cu zeama de lămâie într-un caston și am început să le bat bine cu un tel. După ce amestecul s-a aerat puțin, am pus castronul deasupra cratiței cu apa care fierbe ușor. Am continuat să amestec viguros, turnând câte puțin din untul clarificat. Ca orice maioneză, sosul poate să absoarbă multă grăsime, însă pentru consistența dorită, 150 – 160 de grame de unt sunt suficiente. Am dat castronul deoparte, am potrivit de sare și piper și l-am lăsat la cald, în așteptarea ouălor. Dacă între timp sosul se îngroașă, una sau două lingurițe de apă călduță, amestecate bine în sos, îi vor readuce consistența potrivită.

Pentru ouăle poșate, am pus la fiert apă într-o cratiță încăpătoare. Am adăugat și un praf generos de sare și 2 lingurițe de oțet. Am spart fiecare ou într-o ceașcă, să fie mai ușor de manevrat. Când apa a început să fiarbă ușor, nu în clocot, am făcut câte un vârtej cu o lingură și am lăsat câte un ou, ușor, în pâlnia de apă formată. Cand au fost gata, le-am scos cu ajutorul unei spumiere.

În timp ce s-au fiert ouăle, cam 4 minute, am pus spanacul, împreună cu untul și usturoiul mărunțit, într-o tigaie, la foc mediu. A scăzut și a preluat repede din aromele din tigaie, așa că m-am apucat de montarea în farfurie a ouălor florentine.

Am desfăcut brioșele în două, cu ajutorul unei furculițe. Tăiate cu cuțitul nu și-ar păstra textura tradițională.

Am pus câte o lingură de spanac, oul poșat și sos olandez (din belșug, pentru unii) pe deasupra. Și gata! Aceasta este rețeta mea de ouă florentine. De savurat la micul dejun, în grădină ,cu cei dragi.

S-aveți poftă!

Irina 

Găsiți aici mai multe metode pentru micul dejun.

Poza 8

Join the Conversation

  1. Carmen says:

    Arata atât de bine. Musai sa le încerc. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close