Tartă cu ricotta, somon şi măcriş

570


Ce au în comun dulceaţa brȃnzei ricotta, aciditatea măcrişului sălbatic şi somonul afumat? Se echilibrează perfect într-o tartă savuroasă, ce se pregăteşte repede, este foarte săţioasă şi bogată în vitamine, proteine şi oligoelemente – într-un cuvȃnt, opţiunea ideală pentru o cină caldă. Reţeta pe care v-o propun presupune şi o vizită în grădină sau o fugă la piaţă pentru a completa savoarea minunată a acestei tarte cu alte cȃteva verdeţuri ce cresc în grădină în perioada asta. Am ales să combin în tarta cu ricotta, somon şi măcriş, gustul picant al cresonului, gustul dulceag şi mentolat al tarhonului şi aroma fină a cepei de tuns. Şi nu am dat greş, gurmanda din mine vă asigură de asta.

Ingredientele pentru aluatul de tartă sărată
  • 190 g făină albă;
  • 115 g unt rece, tăiat în cuburi mici;
  • 1/2 linguriţă sare;
  • 1/2  linguriţă piper proaspăt măcinat;
  • 1 linguriţă boia de ardei dulce;
  • 3-4 linguri (45-50 ml) apă foarte rece, răcită cu un cub de gheaţă.
Ingredientele pentru umplutura de ricotta, măcriş şi somon
  • 100 g (2 mȃini mari) frunze de măcriş;
  • 20 g unt;
  • 50 g (2 mȃini mari) creson;
  • cȃteva frunze de tarhon;
  • un mănunchi de ceapă de tuns;
  • 1/2 linguriţă sare;
  • 1/2  linguriţă piper proaspăt măcinat;
  • 50 ml ulei de măsline;
  • 2 ouă mari de casă;
  • 500 g brȃnză ricotta;
  • 30 g parmezan ras fin;
  • 150 g file de somon afumat, fără piele;
  • cȃteva măsline uscate.
Pregătirea şi coacerea aluatului de tartă

Am amestecat făina, sarea, piperul şi boiaua într-un castron mare. Rolul prafului de boia dulce este pur  estetic, îmi place culoarea roşiatică pe care o dă aluatului. Apoi am adăugat cuburile de unt rece şi am frămȃntat cu o spatulă (dar se poate folosi şi un cuţit sau robotul de bucătărie) pȃnă cȃnd am obţinut un amestec cu aspectul unei grămezi de nisip.

Am încorporat rapid, cu degetele, 3-4 linguri de apă foarte rece, avȃnd grijă să nu insist cu frămȃntul deoarece căldura degetelor ar fi putut încălzi untul din aluat. Am format o bilă din aluatul obţinut, pe care am apăsat-o uşor pentru a-i da o formă de disc gros. Am împachetat acest disc într-o folie alimentară şi l-am lăsat să se odihnească la rece timp de 20 de minute.

Am preîncălzit cuptorul la 190 de grade celsius şi am pregătit o formă de copt cu diametrul de 25 cm.

Am întins aluatul rece dinspre centru spre exterior pȃnă am obţinut o foaie de tartă de aproximativ 28 cm în diametru pe care am aşezat-o în forma de copt cu ajutorul sucitorului. Am întins cu grijă aluatul în tavă, acoperind bine curbura şi peretele acesteia. După ce am înţepat aluatul cu furculiţa pentru a evita formarea de băşici în timpul coacerii, l-am acoperit cu hȃrtie de copt, peste care am aşezat boabe de linte uscate. Bineînţeles că se pot folosi şi alte boabe uscate sau biluţe speciale din ceramică. 

Am folosit o tavă din ceramică şi am copt aluatul timp de 20 de minute acoperit cu linte, apoi 8-10 minute fără linte, pȃnă cȃnd acesta s-a colorat într-un auriu deschis. Dacă aş fi folosit o tavă de copt metalică, aş fi scurtat timpii de coacere la 12-15 minute, respectiv 3-5 minute. Am scos tava din cuptor şi am pus-o deoparte, să se răcorească puţin, fără să scot tarta precoaptă din ea. Apoi am scăzut temperatura cuptorului la 180 de grade celsius şi m-am apucat de pregătit umplutura.

Prepararea umpluturii de ricotta, măcriş şi somon

Somonul uleios se echilibrează foarte bine cu măcrişul acru, a cărui aciditate este contrabalansată cu gustul dulceag al brȃnzei ricotta. Este o combinaţie foarte potrivită pentru această tartă, ce poate fi savurată chiar şi rece. 

Mai întȃi, am curăţat şi ales frunzele de măcriş, rupȃnd tijele celor mature, şi am spălat şi restul verdeţurilor. Apoi am sotat frunzele întregi de măcriş în unt, la foc iute, timp de 2 minute, pȃnă cȃnd au devenit kaki. Am pus măcrişul într-un vas şi l-am lăsat deoparte să se răcească. 

Am zdrobit cresonul şi tarhonul în mojar, cu sarea şi uleiul de măsline şi am tăiat mărunt cepşoara. Am bătut ouăle cu furculiţa şi le-am amestecat cu ricotta şi parmezanul, după aceea am adăugat amestecul de tarhon şi creson şi cepşoara. Am încorporat uşor măcrişul netocat – acesta este atȃt de fraged încȃt se topeşte în gură şi nu trebuie mărunţit – şi somonul tăiat în bucăţi mari. Apoi, am asezonat compoziţia cu sare şi piper şi am aşezat-o în tarta precoaptă. 

După 30-35 de minute în cuptor, tarta a fost gata. Bucătăria s-a umplut de arome atȃt de îmbietoare încȃt nu am avut răbdare ca tarta să se răcească, am ornat-o cu măsline uscate şi am tăiat o felie cȃt încă era fierbinte. 

Este una dintre cele mai delicioase tarte sărate pe care le-am făcut pȃnă acum! Cu siguranţă voi mai merge la cules măcriş în sezonul ăsta şi voi păstra o parte în congelator pentru simţi gustul şi aroma primăverii şi în zilele reci din an. Sper că v-am făcut poftă şi că veţi încerca reţeta aceasta de tartă cu ricotta, măcriş şi somon. 

S-aveți poftă,

Gabi

Găsiți aici mai multe rețete de tarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close