Curry din rămășițe

270

0
Una dintre provocările cele mai dragi pasionaților de bucătărie o reprezintă gătitul cu rămășițe din frigider și cămară.
Îmi amintesc cum în vremea facultăţii, în Bucureştiul de acum 20 de ani, am reuşit să prepar într-un moment în care graţioasele mele gazde de ocazie au considerat că am ajuns la fundul buzunarului şi frigiderului, o masă fabuloasă pentru patru persoane din ceva paste, o ceapă, o conservă de vită şi un rest de branză uscată.
Dincolo de necesara şi de bun simţ economie a oricărei gospodării, gătitul ăsta din ce-a mai rămas pe ici pe colo creează o efuziune creativă şi o poftă de mâncare rare. Încordarea ocaziei reuşeşte să scoată din bucătarul amator ori pregătit temeinic, ce e mai bun, atât în privinţa creativităţii cât şi a priceperii şi iubirii pentru gătit.
Vă povestesc astăzi un exotic curry realizat din resturile unui pui fript şi ceva legume, singura condiţie reprezentând-o existenţa unor condimente pe care orice pasionat de bucătărie le are în dulap, mai aproape ori mai departe de termenul de expirare.

1
Aveţi nevoie de:
– ceva bucăţele de carne desprinse de pe oasele unui pui fript
– 2-3 roşii tăiate cuburi
– o ceapă măricică
– 3 căţei sau un fir de usturoi verde
– 1 legătura de pătrunjel
– 1 cutiuţă de iaurt
– 1 cană de supă – se poate face chiar din oasele puiului şi păstra în congelator, dar asta e altă poveste
– 1 linguriţă condiment Garam masala
– 1 linguriţă condiment Curry
– 1 linguriţă chimen
– 1 linguriţă boia
– 1 linguriţă ghimbir ras
– piper proaspăt măcinat
– orez

2
Ceapa se taie mărunt şi se pune la foc mediu să se topească în câteva linguri de ulei. Când se îngălbeneşte, se adaugă usturoiul zdrobit şi condimentele, inclusiv ghimbirul, şi se mai lasă 3 minute.

3
Se adaugă şi roşiile pentru alte 3-4 minute şi apoi puiul. Se amestecă bine totul şi se stinge cu supă. Se lasă la clocot domol 20 de minute.
La final se adaugă iaurtul şi legătura de pătrunjel tocată cum-necum. Potriviți de sare, încă 5 minute împreună şi e gata.
4
Se serveşte pe pat de orez alb, pufos, maculat doar de portocaliul încins al sosului.
E un tremur incredibil de arome, iuţeli şi răcoriri. Nu e sub nicio formă o farfurie românească, dar povesteşte frumos mese de familie de foarte departe, din alte locuri, cu oameni diferiţi, dar cu zâmbete la fel de pline în faţa fabuloaselor cadouri ale naturii.
Poftă bună!

5

 

Text&Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Neagu Elisabeta says:

    Bun, foarte bun! Unde se găsesc condimentele indiene? Interesantă bucătăria indiană. O să încerc să fac și eu.

  2. Multumim pentru idei. Asteptam totusi si o reteta tipica Adi Hadean scrisa chiar de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close