Uneori rasolul e bun, alteori dai rasol, să zic așa. Ca să fie mereu bun, e musai să ai răbdare. Nu poți face mâncare din rasol la minut sau într-o oră, colagenul care se găsește din belșug în acesta are nevoie de trei ore de căldură (în jurul temperaturii de 150 de grade Celsius) pentru a deveni prietenos cu consumatorul. Nu-i o informație de la cercetătorii britanici ci e una desprinsă din observații și multe încercări. E o diferență enormă chiar și între un rasol (de vită/mânzat) fiert două ore și unul fiert trei ore. Hai să vă spun cum am făcut ultima dată rasolul:
Mai întâi am fript carnea (3-4 minute pe fiecare parte), într-o cratiță unsă cu ulei. Am presărat peste ea mirodeniile (am folosit un amestec de sare, piper, coajă de portocală uscată, enibahar) și am masat-o ușor.
Am curățat câțiva morcovi, două-trei fire de ceapă verde, câțiva căței de usturoi. Am pus legumele și carnea în cratița (care era de fapt o oală cu aspect cărtițos) în care fripsesem carnea.
Am limpezit farfuria în care stătuse carnea (să nu arunc mirodeniile rămase) cu 150 de mililitri de vin roșu, bun, gustos. Am turnat vinul în cratiță, peste carne și legume.
Înainte de a pune capacul pe cratiță, am pus în ea o mână de roșii cherry. Am lăsat mâncarea să nădușească sub capac, pe foc mic, două ceasuri și mai bine.
Am turnat apoi 200 de mililitri de bulion peste carne. Și o cană de apă, care-i cam tot 200 de mililitri. Am lăsat să fiarbă încet, fără capac, încă o oră.
Cu zece minute înainte de împlinirea celor trei ore, am pus în oală nite paste. Câteva tuburi cumpărate de la italieni. Le-am scufundat în sos și am așteptat până au fiert.
Pentru a completa masa am spălat sub jet de apă rece (scurt) niște gălbiori. I-am tras la tigaie cu puțin ulei, am presărat peste ei sare grunjoasă când au fost aproape fripți (3 minute, nu mai mult). Împreună cu gălbiorii am pus în tigaie și câteva fire subțirele de sparanghel verde.Asta-i povestea.
Arata delicios!
:)da da
arata minunat,dar acuma serios,cum o tii 3 ore la 150 grade cand apa fierbe la 100?
care-i legătura? crezi că oala/cratița se încinge până la 100 de grade și gata? sau crezi că sosul de pe carne e h2O? sau că dacă pui un capac și crești presiunea în vas, nu urcă temperatura? :)
daca credeam ceva nu intrebam
De bună seamă:).
Cred ca se referea la temperatura mediului in care e tinut vasul (cuptor la 150 e perfect pentru asa ceva)nu la temperatura la care colagenului ii e bine, caci ala incepe sa se transforme in gelatina pe la 70, deci mult sub punctul de fierbere al apei. Ce-i drept apa are obiceiu sa tina lucrurile pe care le inconjoara cam la aceeasi temperatura, deci treci destul de greu peste 100 in interiorul vasului, poate sari putin peste daca cresti presiunea sau in functie de celelalte ingrediente din lichid.
Corect cu colagenul, aveam în minte însă și celelalte lucruri care compun bucata de carne, care nu se gătesc la 70 de grade decât sub vid sau într-un timp mult prea lung.
Excelrnt!
Multumim, Adi
E prima data cand mi-a reusit carnea de vita.Multumesc pentru reteta!
Daca rasolul este cu os se poate gati si asa sau trebuie dezosat?
Multumesc.
Cele mai bune retete ! Unde se gasesc galbiori ? Multumesc ! Toata stima !