Tartă cu mere

1K

PUB

Mai țineți voi minte povestea cu mărul (care poate deveni fructul blogosferei)  și Ziua Națională a fructelor? No, bine. Nu vreau să zic lucru mare (adică „hop” înainte de a sări) dar la cum stau lucrurile-n dreapta ecranului, acolo unde puteți vota mărul, cred că doi dintre voi vor merge la petrecerea ZNF 0rganizată de Granini la București (ideea e reprezentantul fructului căștigător și unul dintre cititorii săi vor merge la petrecere îmbrăcați în VIP dar eu îmi doresc mai mult să meargă doi dintre voi). Vă mulțumesc mult pentru voturi. Vă voi comunica în curând pe cine trimit la petrecere și pe ce bază (probabil că pe cine vreau, că nu-i democrație) :). Între timp, am o surpriză dulce și plăcută (sper) pentru voi toți: o tartă cu mere, pe care am făcut-o Duminică la Rimetea, când am vrut să aflu pe pielea (papila) mea și a prietenilor mei cum se pupă merele cu laptele condensat. Oi, ce prietenie s-a legat!

Pentru aluat am folosit două căni de făină, două linguri de zahăr, două gălbenușuri, două treimi dintr-un pachet de unt.

Pentru umplutură am folosit mere mândre, acrișoare. Un kilogram.

Am frământat aluatul cu o pișcătură de sare. Trei – patru minute.

L-am întins în tăvi (au ieșit două tarte din cantitățile astea), l-am înțepat să nu crească prea tare și l-am pus la frigider o jumătate de oră.

Am pus merele curățate și tăiate cuburi într-o cratiță. Peste ele, o cutie și jumătate de lapte condensat (îl găsiți în Carrefour, poate și-n alte magazine).

Am amestecat și am ținut cratița pe foc mic un sfert de oră. Laptele a început să se caramelizeze ușor, merele s-au înmuiat.

Am copt aluatul (fasolea-i bună să țină hârtia peste aluat) 8  minute la 180 de grade Celsius. Apoi l-am scos din cuptor.

Am umplu tartele cu umplutura din mere, lapte condensat (nu am mai pus zahăr, laptele e deja dulce) și alte două gălbenușuri, adăugate doar după ce s-a răcit amestecul de lapte caramelizat și mere. Tartele au stat în cuptor un sfert de oră.

Asta-i o tartă cu mere și caramel.

Da, a fost bună, merită încercată. Puteți pune și puțină scorțișoară în umplutură.

Poate și puțină frișcă deasupra.

Join the Conversation

  1. incerc de vre-un an sa fac o turta de mere. de vreo 3 ori. fail. adica gustoasa a fost, estetica deloc. o faceam dupa cap. multumesc de reteta asta. va fi pusa in practica! bafta merelor.

  2. Papa bun :o) M-am bine-dispus de dimineata. Am plecat dupa mere.
    Si felicitari (pot cred deja sa ti le transmit) pentru concursul cu fructele.
    Am vazut si eu de-aseara, cand am votat a doua oara :o)) nici n-am crezut ca se poate, dar curioasa sa vad cum stai am descoperit ca aveai cam 1960, iar biata portocala era la ani lumina distanta :o) (pacat de tizul tau, ca merita mai multa atentie, si el si fructul lui) …
    Spor la treaba si-o zi buna precum tarta asta (pe care chiar ma pregatesc s-o fac azi!). Ma duc sa iau mere ca nu mai am decat doua in casa :o)

  3. nina popescu horwath says:

    draga adi, excelenta ideea cu laptele condensat, pune citeva coji de lamaie, sau, cel putin, zahar vanilat, sau esenta de vanilie mult succes pe mai departe

  4. Cu ce poate fi inlocuit laptele condensat? Nu gasesc asa ceva in oraselul meu… :(

    1. adihadean Author says:

      ana, smântână dulce și puțin zahăr, plus gălbenușuri adăugate după ce s-a răcit smântâna (procedeul e același ca în cazul laptelui condensat, vezi în „dulciuri”rețetele de tartă cu ciocolată și tartă cu dovleac).

      nina, mulțumesc:)

  5. Ador tarta cu mere… O reteta delectabila. Cat despre laptele condensat am gasit si eu doua cutii cu lapte dosite dupa niste cutii cu iaurt in hipermarket-ul cu pricina ;) O zi faina

  6. super reteta, dementiala! ca majoritatea de pe site. gata periatul, incepe scarpinatul :). s-ar putea ca prin minune, ca undeva la inceputul retetei sa apara ingredientele?(ar fi de mare ajutor, eu tin reteta deschisa pe telefon si cand fac ma uit si mai dau mai sus mai jos, ca sa imi dau seama ce mai trebuie sa pun, stiu ca e clasic, asa era odata…dar era binee :) ). a si inca ceva care imi e de mare ajutor pe alt site de retete si e f practic, sa poti alege retele dupa ingrediente, nu stiu cat de usor s-ar face, dar e foarte folositor. sanatate si idei!

    1. adihadean Author says:

      Vali, mulțam. Pentru problema ingredientelor pregătesc o aplicație de mobil, blogul rămâne așa:). Pentru rețete după ingrediente, sper să pot oferi asta curând.

  7. Prin ce zona geografica carrefouristica e laptele asta, la iaurt, la lapte praf, la dulciuri?

    1. adihadean Author says:

      anna, bună întrebare. ar putea fi pe la frigidere.

  8. Arata bestial si am s-o comit sambata. Am mai vazut, in pozele de la Rimetea, o prajitura in doua culori cu textura de chec. Ai dat undeva reteta la alba -neagra aia? Stiu ca am facut-o pe vremuri dar nu mai am reteta.

  9. adihadean Author says:

    Am o rețetă care se cheamă prăjitură cu vișine. Blatul e ca acolo, lipsesc vișinele iar o parte din materialul pentru blat are cacao:).

  10. Anna, la Carrefour Cluj laptele condensat este la sectiunea lactate, langa lapte, lapte cu arome. Tocmai m-am intors cu 4 cutii .. sa stiu o treaba :)

  11. Super, mersi :).

  12. tocmai am scos-o din cuptor! miroase demential! abia astept sa o gust! multumesc de reteta!

    1. adihadean Author says:

      dana, cu drag:)

  13. Am incercat reteta si a iesit senzational! Am folosit si pentru prima data laptele condensat recomandat…posibil sa provoace dependenta :)! Felicitari pentru retata si la cat mai multe la fel de bune!

    1. adihadean Author says:

      feleicitări, larisa:)

  14. nu mi se leaga blatul!!:(( mi-a iesit o gramada sfaramicioasa si atat:( cu ce-am gresit???

    1. Adi Hădean Author says:

      andreea, dacă urmezi pașii, trebuie să iasă:). n-am de unde să știu ce ai greșit :).

  15. am pus pana la urma si albusurile, desi in reteta zici doar de galbenusuri… si s-a legat… acum e la rece… om vedea ce iese

    1. Adi Hădean Author says:

      succes. eu aș fi pus mai mult unt:). albușul ar putea întări aluatul. să-mi spui te rog cum a ieșit:)

  16. a iesit! aluatul a fost delicios, insa umplutura e mult prea dulce pt gusturile mele! plus ca a trebuit sa tin tarta mai mult la cuptor: era cam zemoasa umplutura… De regula nu-s antitalent in bucatarie, dar azi…

    1. Adi Hădean Author says:

      No, bra vo. Important e să ajustezi rețeta la gusturile tale:)

  17. Tocmai cand ma pregateam sa te intreb daca merge pusa si putina scortisoara la mere, am citit ca se poate :) Mor dupa merele cu scortisoare si astazi mi-am cumparat si eu forma de tarta, asa ca maine o inaugurez cu reteta asta :)

  18. Vreo sugestie legata de cum as putea manevra forma de tarta din silicon fara sa fac praf aluatul din ea sau chiar tarta ? :)

    Sper sa imi iasa, ca mi se pare ca laptele ala condensat (DelLatte) nu s-a prea caramelizat. Arata mai mult ca si cum s-ar fi branzit.

    1. Adi Hădean Author says:

      kati, cu grijă:)

    2. Cred ca o sa-mi iau o lopata din aia de brutar :))

      Oricum daca nu-mi iese nici tarta asta, cred ca ma las de tarte si ma multumesc cu cheesecake si cu tiramisu :)

  19. prietenului meu chiar ii place, da’ laptele ala chiar s-a branzit. nu stiu de ce si nici ce ar fi trebuit sa fac ca sa nu se intample asta.

    1. Adi Hădean Author says:

      laptele condensat și înduclit nu se poate brânzi. probabil ai pus gălbenușurile cât era laptele prea cald și ai făcut un pic de omletă pe acolo. ca să se caramelizeze trebuie să-l ții pe foc …până se întâmplă asta.

    2. s-a branzit inainte de a pune ouale, dupa vreo 10 minute de stat pe foc. a fost ceva total neasteptat si pentru mine. m-am gandit ca poate au fost merele prea acide/zemoase sau ca poate a fost focul prea mare si nu am amestecat suficient de des.
      laptele sigur nu era stricat. am mancat o cutie intreaga cu lingurita acum 2 zile si inca mai traiesc :D

    3. Adi Hădean Author says:

      nu are cum s[ se strice, zahărul e un conservant bun. plus că a trecut printr-un proces de fierbere. nici nu am pățit să mi se brânzească și am făcut deja de multe ori dulce de leche direct în cratiță, pe foc.

  20. Stiu ca se face dulce de leche si stiu foarte bine ca nu ar trebui sa se intample asa ceva. Doar am facut si tarta de ciocolata si nu s-a branzit nimic.
    O sa incerc cu alt tip de mere, mai putin acre si cu un alt vas.

  21. sabina says:

    SOS salut acum incerc si eu reteta ta de tarta dar laptele meu condensat dupa ce a fiert 15 min cu merele parca s-a corastit asa trebuie sa arate ? nu s-a schimbat la gust ,e tot dulce dar arata ca laptele stricat
    help!

    1. Adi Hădean Author says:

      știi că nu-s mereu online, nu?:). nu prea ai ce să faci, doar să o iei de la capăt. undeva ai greșit. probabil a fost focul prea mare.

  22. E mancabila si asa. Adica la mine a venit un amic si a dat-o gata pe toata. Gustul era ok, consistenta merelor si a laptelui era cam ciudata.
    Si da, e posibil sa fi fost focul prea mare. La mine, inainte sa se branzeasca s-a prins amestecul un pic de fundul tigaii.
    P.S. Acum, ca vad ca nu sunt singura care a patit-o, mi-a revenit curajul si cred ca o sa mai incerc sa fac una :D

  23. Ce inseamna 2/3 pachet de unt?

  24. Cum poate să crească dacă nu ai pus drojdie, praf de copt, oțet sau altele?

  25. Tocmai ce am scos din cuptor tarta cu mere. Chiar se face usor si e delicioasa. Eu i-am mai adaugat si niste migdale.
    La cat mai multe retete inspirate! :)

  26. Si la mine s a brânzit laptele…

  27. Si mie mi sa imbranzit sa facut tip branza de vaci cred ca asta e secretul tinut pe foc ff putin laptele condensat.era bine daca se scria in reteta si minutele sau advertismentele .

  28. Bună, îmi spui și mie, te rog, ce gramaj are cutia de lapte condensat? Eu am găsit, dar alt fel de cutii,foarte posibil cu gramaj mai mic. Mulțumesc

  29. Ardelean Andreea says:

    Buna! Am incercat sa fac tarta aceasta, dar pe final mi s-a branzit laptele condesat cu merele, oare care a fost cauza? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close