Panini

666

Un bicchiere di vino con un panino è la felicità. E un vers dintr-un cântec pe care cei mai tineri nu-l cunosc. Fericirea care vine dintr-un sandwich bun, cu pâinea moale, umplut cu brânzeturi sau carne de calitate bună, însoțit de un pahar de vin din cel care-ți place, ei bine, pe asta au apucat să o cunoască mai mulți, și dintre cei tineri, și dintre cei mai vârstnici. Azi o să vă arăt cum puteți să vă faceți singuri pâinea pentru sandwich-uri, inspirat fiind de mulțimea de brânzeturi italiene primite de la I regali di Francesca.

Pentru 20 de panini aveți nevoie de două kilograme de făină albă (000 sau 480), 8 grame de drojdie desfăcută în două linguri de apă cu o pișcătură de zahăr, 10 grame de sare grunjoasă, 100 de mililitri de ulei de măsline de bună calitate și fix 1100 mililitri de apă călduță.

Pune făina într-un vas care să-ți permită frământarea, amestec-o cu sarea și uleiul. Fă o groapă în mijloc, toarnă drojdia și toată apa. Amestecă ușor apoi începe să frămânți.

faina

Aluatul va fi moale la început, dar pe măsură ce frămâți, se va lega și va deveni elastic.

aluatFrământă 10-12 minute, mai întâi în vas apoi pe o planșă. Pune apoi aluatul înapoi în vas și lasă-l două ore la dospit sub un ștergar, în loc ferit de curenți de aer.

aluatÎmparte aluatul în 20 de bucăți egale. Modelează-le în ce formă vrei (baghetă, franzelă, chiflă) și lasă-le pe planșetă, prăfuite cu făină, măcar o oră. E important să nu le bată aerul, să poată crește liniștite.

paniniÎncinge cuptorul la 250 de grade Celsius. Pune chiflele pe hârtie de copt, într-o tavă. Coace-le până prind crustă rumenă, stropește-le cu apă și pune-le din nou în cuptor pentru 10 minute la 200 de grade Celsius. Scoate chiflele din cuptor, stropește-le din nou cu apă și lasă-le să asude sub un ștergar, măcar un sfert de ceas. Operațiunea asta se va solda cu coajă nu foarte groasă, crăpată pe alocuri, crocantă dar ușor de mestecat.

paniniDupă ce se răcesc chiflele, taie-le în două și construiește câte un panino pentru fiecare.

paniniMă gândesc că după ce te-ai străduit atât cu pâinea, vei vrea ca umplutura să fie una de calitate:).

paniniAtât pentru azi.

panini

paniniSă fiți săntoși.

panini

Join the Conversation

  1. teodora says:

    Mi se par o reteta f buna , iar produsele sunt pe masura! Nu este cam putina drojdie la 2 kg de faina?

  2. Arata ca de obicei excelent :), se poate face panini si cu faina integrala? Nu cred ca va iesi atat de pufos totusi :)

  3. Imi lasa gura apa :).
    Ai pus drojdie uscata sau proaspata?

  4. Daniela Elbehairy says:

    Se pare ca nu prea digerati bine criticile, domnule Hadean! Va apreciam tare mult talentul si va consideram destul de vertical, intr-o lume in care ceva normal precum verticalitatea sau decenta, au ajuns sa fie ridicate la rang de virtute, tocmai pentru ca s-au perimat destul de mult. Si apoi dvs. ce faceti? Imi inchideti dreptul de a putea comenta la posturile dvs din facebook, doar pentru ca am indraznit sa-mi exprim o parere, destul de decenta si corecta – zic eu, dupa parerea mea, despre Masterchef. Sa ne fie clar, da, nu se compara Masterhef Romania si n-o sa se compare niciodata cu MC Australia, Noua Zeelanda si nu o sa ajunga la acel nivel niciodata. Nici ca probe, nici ca si concurenti, nici ca chefi jurati, nici ca invitati. Se pare ca nu putem mai mult. As fi apreciat mai mult daca ati fi avut bunavointa sa cautati pe you tube despre ei, despre Peter Gilmore, Adriano Zumbo, Maggie Bear…despre George Colombaris si colegii lui…si sa fi preluat ceva bun de acolo, sa fi invatat ceva, nu sa recurgeti la tertipuri din acestea, penibile oricum, de a suspenda dreptul de comment. Nu veti evolua in acest fel, si nu facand reclama la Fairy. Probabil ca nu mai am motive sa va urmaresc, sa va plac pagina, sa va caut retetele, sa va apreciez. Ati dezamagit, domnule Hadean. Sa fiti sanatos!

    1. Adi Hădean Author says:

      Cu tot respectul, critica e bună, cu condiția să fie bine intenționată. Sunt atent la comentarii, iar dreptul de a comenta aici sau pe pagina de Facebook e direct legat de maniera de exprimare a comentarorului.

  5. Daniela Elbehairy says:

    Domnule Hadean, nu cred ca acea critica din fb a fost jignitoare in vreun fel, eu cel putin o dorisem constructiva. Si nu era la adresa Dvs., era adresata producatorilor Masterchef, carora speram sa le dati un hint, ca vrem sa vedem mai mult si mai bun. Va rog sa acceptati scuzele mele, daca v-am lezat in vreun fel. Va urez succes!

  6. sunt si eu tanara, dar stiu celebrul cantec despre care vorbiti….deci nu e valabila in totalitate afirmatia dvs

  7. Va multumesc mult pentru idee Chef,sotul meu ia micul dejun la munca,si mie mi s-a cam luat de painea feliata pentru sandwisuri. Si duumneavoastra va urez sanatate multa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close