Tiramisu cu cireșe

809

Tiramisu este una dintre prăjiturile mele preferate. Însă, când afară sunt treizeci de grade, parcă prefer deserturile fructate, mai ales cu cele de sezon. Nu a fost nevoie să mă gândesc de două ori, am combinat tiramisu cu cireșe. Singura problemă este că nu cred că mă voi întoarce la varianta originală a prăjiturii, așa mult mi-a plăcut.

Ingrediente cremă de cireșe:
 • 400 de grame cireșe proaspete
 • 50 de grame de zahăr
 • 2 linguri zeamă de lămâie
 • 50 de mililitri lichior Amaretto
 • 150 de mililitri de apă
 • o lingură amidon
Mod de preparare

Am început prin a spăla bine cireșele, apoi le-am scos sâmburii și le-am rupt în jumătate. Am pus cireșele la foc cu zahărul, zeama de lămâie, lichiorul Amaretto și apa și le-am lăsat să fiarbă 15-20 de minute, până a scăzut apa și s-au înmuiat cireșele. Dacă cireșele sunt mai tari și mai e nevoie de apă să fiarbă mai mult și să se înmoaie, adaugă apă suplimentar. La final, amestecă într-un bol o lingură de amidon cu puțină zeamă din crema de cireșe și golește amestecul în cremă. Amestecă bine timp de un minut și ia de pe foc. Crema se va îngroșa pe măsură ce se mai răcește.

Ingrediente cremă mascarpone:
 • 4 ouă
 • 100 de grame de zahăr
 • 450 de grame de mascarpone
 • 60 de mililitri lichior Amaretto
 • 400 de mililitri frișcă
 • vanilie
Mod de preparare

Am separat gălbenușurile de albușuri și am pus gălbenușurile cu 50 de grame de zahăr într-un bol (metalic sau ceramic), pe care l-am pus la foc în baie de aburi (se pune apă la fiert într-o oală și se așează bolul deasupra fără să atingă apa). Am amestecat continuu în cremă cu ajutorul unui tel pară, aproximativ 5 minute, până crema a devenit pufoasă. Apoi am luat crema de pe foc și am lăsat-o 2-3 minute deoparte.

În acest timp am amestecat bine, cu mixerul, brânza mascarpone cu lichiorul Amaretto și apoi am incorporat crema de ouă. Apoi am bătut frișca cu vanilia până a devenit pufoasă și am incorporat-o treptat, cu ajutorul unei spatule, în crema de mascarpone.

Am bătut cu mixerul albușul de ou până s-a făcut spumă și apoi am adăugat 50 de grame de zahăr și am amestecat bine să rezulte o spumă pufoasă și lucuioasă. Pentru a finaliza crema de tiramusu, am incorporat treptat spuma de ou în crema de mascarpone. Amestecă ușor, cu ajutorul unuei spatule, de la exterior spre interior, până rezultă o cremă omogenă și pufoasă. Deși majoritatea aleg să folosească doar frișcă sau doar albuș bătut pentru crema de tiramisu, eu le-am folosit pe ambele – frișca pentru un gust mai bogat și albușul pentru a rezulta o cremă mai pufoasă, aerată și ușoară.

Ingrediente pentru asamblare:
 • o pungă mare de pișcoturi (500 de grame)
 • 300 de mililitri espresso
 • 90 de mililitri lichior Amaretto
 • cacao pentru decor
 • câteva cireșe pentru decor
Asamblare

Am pregătit mixul de espresso și lichior Amaretto. Apoi am tăiat câteva pișcoturi în așa fel încât atunci când sunt așezate în picioare, într-o tavă de tort rotundă, să ajungă până la baza de sus a tăvii. Am înmuiat pișcoturile în mixul de cafea și Amaretto și le-am așezat în picioare, pe marginea tăvii, cu partea tăiată jos, ca să stea mai bine. Am repetat procesul până când toată tava a fost tapetată de jur împrejur cu pișcoturi. Apoi am pus și pe fundul tăvii pișcoturi.

Am împărțit crema de mascarpone în trei și o treime am golit-o peste pișcoturi. Peste ea am așezat crema de cireșe și apoi încă o treime din crema de mascarpone. Următorul strat este de pișcoturi (bineînțeles, înmuiate în espresso), iar peste pișcoturi am adaugat crema de mascarpone rămasă. Dacă vreți să arate spectaculos și sunteți îndemânatici, puteți folosi ultima treime din cremă într-o pungă de ornat și puteți decora frumos.

Pentru a se înmuia bine pișcoturile, recomand să lăsați tiramisu la frigider câteva ore, iar când doriți să îl serviți, decorați cu cireșe si cacao. Să aveți poftă!

Spor la gătit și nu uitați să fiți creativi!

Flaminia

Join the Conversation

 1. Adriana says:

  Buna ziua! Din ce fel de smantana preparati frisca? Variantele de smantana proaspata sau cele la cutie? Multumesc.

 2. Ionas F. says:

  Reteta pare extraodinara, dar pare foarte complicata in a fi executata.

 3. Cornelia Dinca says:

  Buna ziua,

  Ce dimensiune are tava?

  Multumesc,

  Cornelia Dinca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close