Ostropel de pui cu cartofi noi

375

Ostropelul de pui e în principiu o mâncare de pui cu sos de roșii. Și alte legume. Există versiuni cu ardei, cu morcovi, cu mai multă ceapă, cu mai puțină ceapă dar fără roșii nu există. Am făcut ieri un ostropel simplificat și de bună seamă mai sănătos, pentru www.bucatarulunisol.ro. Nu am prăjit nimic, nu am călit nimic, am folosit foarte puțină sare și destul de mult simț de răspundere. Iată:

Am folosit pulpe superioare dezosate. Osul ar fi contribuit la savoare, dar, ce să vezi? N-am găsit pulpe cu os când am făcut cumpărăturile. Și pielea ar fi dat mai multă savoare dar și mai mult colesterol așa că am îndepărtat-o. În ceea ce privește roșiile, cel mai bun ostropel e cel făcut cu roșii proaspete, cu condiția ca roșiile să fie din cele coapte, zemoase. Dacă nu ai, mai bine folosești din conservă. Măcar au fost recoltate când erau coapte și zemoase. La 6 pulpe de pui am folosit 600 de grame de roșii.

Pentru completarea sosului am folsoit ceapă verde și usturoi tânăr, din grădină-mi. Ceapa uscată e la fel de bună, eu n-am vrut să cumpăr, ar fi fost păcat să dau banii pe ea când e plină grădina de ceapă. Pentru aromă, cimbru și pătrunjel tot din grădină și dafin din grădina altora. Am vrut să fac un ostropel mai îndrăzneț așa că am pus ardei iute. Apropo, consumul de ardei iute ajută la prevenirea bolilor cardiace, doar să știți.

Am tocat legumele.

Le-am pus pe toate într-o cratiță, împreună cu carnea și o lingură de ulei.

Am presărat sare și piper peste ele și am turnat un pahar de vin (adică 100 de mililitri) peste toate celea. Zice la carte că vinul alb merge cu puiul, eu am îndrăznit să pun un merlot. Nu mi-a părut rău.

Am lăsat mâncarea pe foc mic, sub capac, 30 de minute. Am pus apoi roșiile și ierburile aromatice. Am mai lăsat cratița pe foc încă 20 de minute, să scadă bine sosul.

 

Am pregătit între timp și garnitura: cartofi noi, fierți zece minute în apă cu puțină sare, presărați cu arpagic verde tocat și stropiți cu puțin ulei apoi copți un sfert de oră la temperatură mare.

Așa au ieșit:

Știu că vasul din prim plan arată ca unul pentru pește dar mie îmi place:).

A fost un prânz bun.

Recomand. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. octavia says:

    Arata super si sigur f gustos!Cu siguranta voi incerca si eu reteta ta chiar zilele astea.

  2. SUPER!!

  3. Spune-mi te rog ce este arpagicul verde?

    1. Adi Hădean Author says:

      sămânță de ceapă, practic. e ca o ceapă verde dar mai subțire. mult mai subțire.

  4. puiusan says:

    La garnitură aş folosi cartofi roşii noi,fripţi în tigaie, în mult ulei să prindă crustă iar la urmă presăraţi din abundenţă cu pătrunjel proaspăt, tocat mărnut.Ei bine, aşa ca moft.

  5. Gratiela says:

    Excelent ! Iar cele 2 fotografii cu legumele pe farfurie sint foarte frumoase si proaspete ! Daca pun ardeiul iute de la inceput nu isi pierde meritul-iutimea ?

  6. Cartofii aia sunt deliciosi, imi vine sa fac reteta doar pentru ei :)) Pozele sunt super faine, cred ca si pranzul a fost pe masura!

  7. Numai ce am mancat si noi cina. A iesit foarte gustos ostropelul iar reteta este cel putin simpla. Multumim pentru masa!

  8. As putea inlocui arpagic cu ceapa verde? aici in Canada nu gasesc arpagic, ci ceapa verede, uscata de toate felurile sau chives.
    multumesc,
    Laura

    1. Adi Hădean Author says:

      da

    2. A iesit foarte bun, nu am avut vin rosu ci alb si a iesit minunat. Multumesc, Adi!

  9. Delicios, dar rețeta nu este de ostropel. Prin definiție acesta ar trebui să conțină făină și usturoi + altele.

  10. Salut, voiam doar sa zic ca citesc de ceva timp retetele si sfaturile tale si sunt tare multumita si incantata sa incerc si sa iasa bine de fiecare data. Retetele sunt simple, de bun simt si de bun gust, ca toate lucrurile care merita facute in viata. Felicitari. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close