(P)
Ca în fiecare vară, vine momentul când încep să mă plâng de căldură. Deși toată iarna am așteptat soarele, a sosit momentul să caut umbră, răcoare, băuturi reci și mâncare ușoară. Cel mai frecvent obicei pe care îl am pe timpul verii este să reinterpretez rețetele preferate și să înlocuiesc carnea cu ceva mai ușor de digerat.
Săptămâna aceasta mi-a fost tare poftă de ceva oriental, de aromele intense specifice bucătăriei libaneze, așa că am preparat o rețetă aproape specifică.
Am renunțat la carne și am făcut niște chifteluțe din brânză Praid de la Hochland, pentru că este foarte versatilă și o pot include ușor atât în rețete gătite, cât și în preparate reci.
Așadar, am început prin a da pe răzătoarea mică un pachet de 200 de grame de brânză Hochland Praid Natur, după care am asezonat-o cu niște condimente de casă: o boia picantă făcută din ardeii iuți uscați toamna trecută și cu semințe de mărar măcinat.
Apoi am spart două ouă, am amestecat bine și am adăugat o linguriță de praf de copt, împreună cu o ceașcă mică de făină. Am frământat cu mâna, ca să încorporez bine și am mai adăugat puține condimente, ca să iasă foarte aromate.
La sfârșit am format bile mici din aluat și am pregătit o baie de ulei în care le-am prăjit până au devenit aurii.
Ca garnitură am făcut un hummus pentru care am folosit 250 de grame de năut prefiert, 2 linguri de pastă de susan, sucul de la o lămâie, 3 căței de usturoi, o lingură de ulei de măsline. În primă fază am condimentat năutul, după bunul plac: sare, piper, boia.
Folosind blenderul vertical, am mărunțit puțin, după care am adăugat restul ingredientelor. În câteva minute am obținut o pastă fină, gata de savurat.
Pentru a pune în valoare aroma intensă de brânză din chifteluțe și cea de susan din hummus, am făcut un sos rapid dintr-o rodie proaspătă, cu o linguriță de zahăr. Am avut eu ghinion de o rodie foarte acră, sosul poate fi făcut și fără zahăr.
Am pus boabele pe foc mic, le-am zbrobit cu furculița, am pus o lingură de suc de lămâie și am lăsat pe foc câteva minute.
Apoi am strecurat sosul și am revenit pe aragaz cu el pentru încă 3-4 minute, timp în care l-am îngroșat puțin cu o linguriță de făină.
Ca să completez masa, am făcut și o salată tabbouleh personalizată dintr-o legătură de pătrunjel, 2 roșii, 1 ardei iute galben, suc de lămâie, ulei de măsline și o lingură de semințe de susan. A ieșit picantă, da.
În aproximativ jumătate de oră am preparat o masă cu iz libanez, în varianta de vară.
Text&Foto: Aura Crăciun
Bake-Up Artist