Vită și Tango

364

Cam la asta se rezumă toată cultura mea generală legată de Argentina și în momentul în care am văzut tema Tango, propusă de Adrian Hădean, vita a devenit singura opțiune. Mi-am luat inima în dinți și vă prezint o rețetă cu vită, deși nu e simplu, considerând măiestria cu care vita este prezentată în articole anterioare. Poate e totuși mai simplu decât să învăț tango.

RoastBeef-2
Pentru rețeta de azi am ales o bucată de rasol alb. Este puțin mai tare, dar foarte gustoasă, pretabilă la cuptor și nu extraordinară la tigaie.

RoastBeef-5
Am lăsat carnea la temperatura camerei până când am tăiat morcovii în formă de bastonașe și am tăiat în două cartofii noi, spălați în prealabil. Pentru a face unt aromatizat, am tocat mărunt usturoi și câteva rămurele de cimbru proaspăt pe care le-am amestecat cu unt și cu o pișcătură de sare. Am rulat compoziția într-o folie de plastic și am pus-o la congelator. Acesta rezistă aproximativ o lună în acest fel. Am pornit cuptorul și într-o tavă am plasat legumele, le-am „năclăit” cu două linguri de ulei și am sărat.

RoastBeef-3
Odată ajunsă carnea la temperatura camerei, am tamponat-o cu hârtie și am asezonat-o intens cu sare grunjoasă și piper negru. Într-o tigaie cu mâner metalic am pus o lingură de ulei, l-am încins, după care am fript carnea pe toate laturile. Am pus în cuptor, la 180 de grade, tigaia și tava cu legume. Carnea am scos-o după 20 de minute (făcută mediu), dar folosind principiul fă ce zice popa … vă recomand să folosiți un termometru pentru carne și să îl folosiți cum scrie aici.

RoastBeef-4

Am mai lăsat legumele 10 minute în cuptor până s-a odihnit carnea și am făcut un sos din sucurile lăsate în tigaie. Am adăugat un deget de apă și o linguriță de piper mozaic, am așteptat să scadă apa după care am adăugat smântână dulce și am fiert la foc mic până am ajuns la o consistență cremoasă.

RoastBeef-6

Toate astea le-am servit împreună cu o salată proaspătă asezonată cu oțet balsamic.

Cantitățile folosite:
Carne și sos:
500g rasol alb
Sare și piper măcinat
1 lingură ulei
1 linguriță piper mozaic
100ml smântână dulce

Legume:
200g morcovi
300g cartofi noi
2 linguri ulei
Sare

Unt aromatizat:
100g unt
2 caței de usturoi
Cimbru proaspăt după gust
Sare

RoastBeef(cover)-1

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Sună grozav de bine și aș încerca rețeta, toată familia este amatoare de carne de vită. Am o întrebare: ce smântână recomanzi pentru sos? Am avut surpriza să se ”taie” de vreo două ori și acum nu mai am curaj să întrebuințez smântână la sosuri. Mulțumesc!

    1. Buna ziua. Ma bucur că vă place rețeta eu am folosit smantana dulce UHT. În Cluj cunoşteam un producator unde o găseam proaspătă, dar în Baia Mare, nu. Ca si marci folosesc mai multe, dar caut să scrie smântână pentru gătit, smântână dulce sau frişcă neîndulcită. De asemenea evit „smântâna” vegetală.

  2. Mulțumesc foarte mult pentru lămuriri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close