Roșiile, fructe ori legume?

247

Când eram copil, vara, mama mă trimitea în grădină să rup două frunze de roșii pe care le punea apoi undeva în casă, aproape de geam ori de ușă. Nu era un ritual voodoo, era doar o metodă naturală de a ține muștele afară. Nu mai țin minte dacă funcționa și pentru țânțari dar pentru muște mergea de fiecare dată. Mi-am amintit de povestea asta pentru că am văzut pe pagina farmaciei ROOA (care sponsorizează acest articol) o reclamă la o brățară anti căpușe. Brățara e îmbibată cu ulei de lamâie. Datorită căldurii corporale, brățara creează un miros puternic care lucrează de minune împotriva căpușelor și țânțarilor. Brățara nu conține substanțe toxice, la fabricarea ei fiind utilizate doar produse naturale. În fine, dați un like paginii farmaciei, găsiți acolo alte lucruri interesante și folositoare, plus niște concursuri. Eu o să revin acum la roșiile mele.

Am în grădină trei soiuri de roșii (se cultivă peste 7000 de feluri pe Terra). Unele timpurii (deja se colorează, sunt ușor portocalii), altele mari și cărnoase, care vor fi coapte mai târziu și unele mici, cherry, în legătură cu care-s chiar curios. Le ud în fiecare zi (dacă nu cumva plouă) pentru că-s mari consumatoare de apă. Teoretic, 40 de fire de roșii ar trebui să producă destul de mult încât să nu mai cumpăr roșii o vreme și să-mi asigure un stoc de bulion de casă destul de important.

Întrebarea e: roșiile sunt fructe sau legume? Conform Wikipedia, din punct de vedere botanic, roșia e un fruct. Ca mărul, ca para, ca piersica. Din cauza conținutului de zahăr mult mai mic decât al altor fructe, roșia nu e foarte dulce. Și pentru că e mâncată mai degrabă ca parte a unei salate decât ca desert (apropo, știu o dulceață de roșii absolut senzațională, poate o fac mai pe finalul verii), roșia a intrat în subconștientul și conștientul colectiv ca legumă.

Join the Conversation

  1. Eu am pus roșii în jardinieră, în balcon, tocmai pentru a ține muștele și țânțarii departe. Că din 4 fire într-o jardinieră nu pot ieși prea multe fructe.
    Împreună cu lavanda și busuiocul eu știam că alungă insectele. Momentam am doar 2 fructe verzi, măricele. Anul trecut s-au făcut, în total, 20 de bucăți de roșii cherry. Tot în jardinieră.
    Așa de plăcut miroase în balcon după ce plouă și după ce ud plantele. A natură, a grădină, a copilărie.
    Te invidiez că ai grădină! :)

  2. Voi incerca si eu frunzele de rosii. Nu am mai vazut tantari de multi ani, dar mustele ma zapacesc. In fiecare zi gasesc una prin casa.

  3. Eu o consider fruct…Si de mic copil am incercat sa imi conving bunicii despre acest lucru..Dar nu se poate..Prea multa lume o considera leguma..

  4. Si eu am rosii foarte faine anul ăsta, deja am mâncat două fructe (răsadurile le-am pus eu prin februarie, în casă, si când le-am transplantat în grădină erau mari, deja înflorite). Am două soiuri de rosii mari de grădină, din alea cu formă neregulată, crețe asa, căpătate de la niste bunicuțe, am cherry plus un alt soi din semințe de cumpărat. Suntem mari fani rosii, si eu fac tone de bulion în fiecare an.

  5. Nu stiam despre povestea cu mustele, eh, sunt copil crescut in oras, dar astept cu interes reteta de dulceata de rosii, inteleg ca spre ” finele ” verii. Nu m-am putut abtine, desi stiu ca ai scris in goana calului, cine stie cine mai ramane cu ideea ca formula ta e corecta, sper ca ma intelegi!

    1. Adi Hădean Author says:

      cred că-i evident că e o eroare de dactilografiere, nu de gramatică. dar mulțumesc.

  6. pana trece vara, poti incerca o dulceata de gogonele. e specialitate braileana, dar cred ca iese si in ardeal daca iei zaharul potrivit.

    1. Adi Hădean Author says:

      păi poate-mi dai rețeta. pun credite pe borcan:).

    2. Si soacra-mea face dulceata de gogonele, inițial am crezut că la aia de referi si tu, mie personal nu-mi place, e extrem de dulce, ea face un siroop de apa, zahar, felii de lamaie si nuci in care pune gogonelele taiate felii la fiert, zaharul si apa sunt parti egale. Deci ti faci din rosii coapte?

    3. Adi Hădean Author says:

      da

  7. daniela says:

    Da, din punt de vedere botanic sunt fructe. Nu e nici un dubiu. Insă, in SUA, in anul 1893 Curtea Supremă le-a declarat legume. Totul a pornit de la un importator din New Jersey, John Nix, care a refuzat să plătească taxele aplicate pentru importul de legume, argumentând că rosiile sunt, asa cum a invățat el la scoală, fructe. Desi Curtea Supremă a admis adevărul stiintific, le-a declarat, totusi, legume, tocmai pentru că se consumă mai ales gătite si nu ca desert! Si, as mai adăuga eu, pentru că altfel s-ar fi pierdut mulți bani!
    De altfel, singurele legume din farfurie, iarăsi botanic vorbind, sunt fasolea, mazărea, soia, lintea…Pină la urmă, important e să mancam cat mai multe vegetale.

  8. Din rosii coapte este grozava !!!! Arata si miroase ca dulceata de trandafiri, numai ca are alta consistenta. Nu am incercat inca sa folosesc alte arome, poate o sa incerc in vara asta :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close