Cum să faci clătite bune

696

Clătitele-s niște foi subțiri din aluat simplu (scrob). Pot fi mai dulci sau mai sărate, în funcție de umplutura care le e destinată. Nu mai știu la ce vârstă am învățat să fac clătite dar cred că eram destul de mic și probabil am făcut câteva mii până acum. Am avut o perioadă în care mâncam câte un tort de clătite în fiecare săptămână. Mie mi se pare că-mi ies destul de bine. Și alții aua ceeași părere. Adică e ușor să le faci, asta vreau să spun. Totuși, mulți oameni îmi spun că nu le ies clătitele. Hai să vă spun cum le fac eu și-mi ies de fiecare dată:

La o cană de făină albă pun o jumătate de litru de apă minerală, trei-patru linguri de lapte, o pișcătură de sare, o lingură de zahăr, o lingură de ulei, un ou sau două. Amestec bine cu un tel sau cu mixerul. De cele mai multe ori, cu un tel, cantitatea e mică. În aluatul de clătite pe care l-am folosit pentru clătitele din imaginile de mai jos, am pus și niște levănțică. Uneori pun scorțișoară, alteori semințe de vanilie. Sau anason zdrobit în mojar. Pentru că-mi place să mă joc cu aromele. Cât despre umpluturi, ceru-i limita. Ieri am făcut zece clătite pe care le-am umplut cu gem de gutui, dulceță de cireșe, dulceață de măceșe și gianduja.

Join the Conversation

  1. offff.. :( am sa ma gandesc toata ziua la clatite… cine mai lucreaza?

  2. Stiam de ciocolata gianduja, dar nu stiam ca initial Nutella se numea Pasta Gianduja :)

  3. aproximativ 10 clatite ies din aceasta compozitie ?
    normal ca in functie de grosime .

    1. Adi Hădean Author says:

      în funcție de diametrul tigăii, grosimea nu contează chiar atât de mult:). da.

  4. de-a dura lex says:

    merge cu bere în loc de apă minerală?

    1. Adi Hădean Author says:

      da

  5. Beatrice says:

    Ce bine arata clatitele…eu mai pun in aluat, pentru aroma, un fruct ras marunt (para, mar, banana), coaja de lamaie sau portocale (tot timpul am un borcanas mic cu coaja rasa amestecata cu zahar), vanilie si scortisoara…sunt dementiale! :) Fructul pus in aluat ii da o aroma superba! :)

  6. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate! Mersi fain.

  7. Mi se spune in familie Regele Placinta..Eu ador acest desert..E preferatul meu…

  8. Cam singurul desert care stiu sa il fac…dar il fac exceptional!

  9. ma gandeam ca o sa descopar cine stie, un alt secret, cand am descoperit cu incantare ca aceeasi reteta o folosesc si eu… invatata de la tatal meu! El facea clatitele in familie :) Si tot asa, de mica, am invatat sa le fac, cred ca pe langa omlete a fost primul lucru pe care l-am facut in bucatarie.
    Insa trebuie sa recunosc cinstit ca habar n-am avut de aromele de care zici, cred ca o sa-mi iau inima in dinti si o sa fac si eu la fel data viitoare :)

  10. Gabriela says:

    Poti sa ne spui si ce tigaie folosesti? E important, zic eu.:-)))

    1. Adi Hădean Author says:

      ce tigaie vreau:)

  11. Ce-ar merge clatitele astea umplute cu niste dulceata de nectarine !! What a great idea for this weekend :D

  12. In ce fel de tigaie le prajesti? Pui ulei sau unt in tigaie sau nu mai pui nimic daca ai pus 1 lingura de ulei in aluat? Mersi.

  13. Adi,da-ne si rezeta de tort de clatite! suna f.interesant!

  14. Aluatul nu se lasa la odihnit, cca 1/2 h?Multumesc

  15. Merci fain pt reteta si mai ales pentru ca e cu cantitati.

  16. Stanescu Mirela says:

    Interesnte aromele din aluat; buna idee.Multumesc

  17. Bune au mai iesit…Multam fain!

  18. Molnar-Kovacs viorica says:

    Multumesc pentru reteta.Eu faceam doar cu apa minerala,dar asa este mai buna.

  19. Anamaria Hadean Stir says:

    eu le-am umplut cu urda-smantana-marar, branza de vaci-smantana -stafide, cas de oaie, dulceata de zmeur :)

  20. Si eu aveam o problema cu ele, in sensul ca nu ieseau de fiecare data! Le faceam „dupa ureche”! :D
    Nici nu imi imaginam ca exista o reteta… dar acum o sa incerc! :)

  21. Nu au iesit bine si am respectat exact cantitatile !
    :(

    1. Adi Hădean Author says:

      mă tem că ai greșit undeva:)

  22. scrob stiu ca se mai zice la omleta, adik amestecul de oua cu condimente! cel putin asa e in zona mea, in nici un caz scrobul nu contine faina si apa !!!

  23. Ca o mica observatie, din invataturile lui Heston si practica subsemnatului in bucatarie, apa minerala e bine sa fie aproape inghetata cand este folosita si sa fie adaugata cat mai tarziu in amesec si agitata cat mai putin pana la adaugarea in tigaie – motivul, evident ca CO2-ul din apa sa ramana cat mai mult timp lichid astfel dand pufosenie inculpatelor din tigaie.

    Hai la numa bine!

  24. Cu ce se poate inlocui oul ? pt.ca am p nepotica alergica la ou si lapte.Daca stii cumva si retete de coptaturi fara ou pt,ca lapele se poate inlocui cu lapte de soia.

    1. Adi Hădean Author says:

      cu nimic. dar poți să nu-l pui.

  25. ok, mersi

  26. pentru o umplutură sarata, foloseşti acelaşi aluat dar fără zahăr ? mulţumesc anticipat!

    1. Adi Hădean Author says:

      fix același aluat.

  27. ce întelegi prin apa minerala? gazoasa?

    1. Adi Hădean Author says:

      desigur

  28. Dorin Trifa says:

    masura „cana ” e relativa in grame ar insemna vro 150 grame de faina ?

  29. Buna, clatitele mele ies mereu uscate. Cred ca gresesc la prajit. Poti sa imi spui putin cum le prajesti Mai exact? Cat ulei pui? Cum sa fie focul? Eu am plita electrica :))
    Merci

    1. Crina BASSET says:

      Si ale mele ies uscate. Eu le scot, pe rand, intr-o farfurie si pun imediat un capac (din sticla) peste ele si asa devin moi :)
      Eu pun lapte nu pun deloc apa minerala, dar o sa incerc si reteta asta. Uitasem ca exista si reteta cu apa minerala

  30. eu le fac cu maia. cele mai bune clatite din lume :)

  31. Chiar astazi am facut!!! Si au iesit foarte bune! Eu prefer sa pun mai mult lapte si mai putina apa. In rest ingredientele si cantitatile sunt cam aceleasi. Data viitoare am sa incerc si eu sa adaug scortisoara, acesta fiind una din preferatele mele!
    O zi frumoasa, Ioana

    1. Aceasta*

  32. Clatite! Bune! Foarte buna idee! Poate daca ai timp, faci o serie cu preparate clasice in varianta „buna”. De exemplu, mie nu imi iese niciodata un pilaf cu adevarat bun sau un orez cu lapte bun sau piureul de cartofi perfect. Poate stii tu niste secrete…

  33. Eu le fac cu apa, faina, zahar vanilat, sare, si drojdie, asa le facea buni, zici ca-s facute pe lespede cind sint gata

    1. Aș dori și eu cantitățile la varianta Dvs., vă rog. Mulțumesc.

  34. zoicas viorica says:

    Eu am incercat multe retete si pana la urma, mi-am facut propria reteta, pentru fiecare clatita pun o lingura de faina, la 10 linguri, 2 oua, lapte sau apa minerala pana obtin acel scrob,din 10 linguri de faina ies 10-11 clatite

  35. De ce ai zis gianduja in loc de Nutella?

    1. Doamne =))) A zis asa.

  36. serios acum, esti jurat masterchef si gatesti clatite ? :))) asta e o gluma f tare. Fara suparare dar concurentii din finala masterchef sunt mult peste tine. Au facut niste preparate absolut geniale, demne de masterchef, nu clatite si cozonac

    1. :)) ca bucatar trebuie sa stii sa faci de la cele mai de baza mancaruri pana la cele mai complicate. Faptul ca aici avem o reteta buna de clatite arata ca Adi nu simte nevoia sa demonstreze nimic nimanui ci se bucura da placerea gatitului si nu se teme sa o impartaseasca si noua. Nu am intalnit inca persoana sa nu ii placa niste clatite faine, oricat de fandosit ar fi.

  37. dumitru radu says:

    chiar daca faci clatite si cozonac esti, un masterchef

  38. Ce intelegi printr-o „ceasca” de iaurt? Cam 250 g ? Multumesc !

  39. Opinia mea e ca romanii nu se pricep la facut clatite. Nu are ce cauta apa si uleiul in clatite. O clatita adevarata trebuie sa contina doar lapte, oua, zahar, faina, arome functie de preferinte, eu utilizez rom sau Grand Marnier si unt topit. Desigur pentru un gust perfect, trebuie prajite tot in unt. Si nu orice fel de unt ci unul de foarte buna calitate, gen President sau Paysan Breton…cele mai bune clatite din lume se fac in Franta…

  40. Fereasca sfantul ce ,,specialisti ” si carcotasi …… Ma întreb ce cautati pe aici ? Mergeți la Master Chef …in calitate de concurenți ca aici sunteți jurați foarrrrte exigenți :)))

  41. Eu am facut si tort de clatite cu budinca de vanilie si glazura de cacao.f usor de facut si f bun.

  42. Bicarbonat de sodiu sau de amoniu sau praf de copt nu folosesti? Stiu ca bunica mea punea bicarbonat de amoniu

  43. Ana-Maria Nedelea says:

    dintre toate retelete pe care le-am incercat aceasta este cea mai buna; ca arome eu am folosit ce am avut prin casa si anume nucsoara si esenta de vanilie. Multumesc !

  44. Mulțumesc de rețetă. Am încercat rețeta, dar ceva nu fac bine pentru ca ies necoapte la interior. Le-Am lăsat și mai mult timp în tigaie la foc mic,dar degeaba… au ieșit crude si tari. Nu știți care e cauza/soluția? Mulțumesc.

  45. De ce mi se ard clatitele la margini?

  46. Coste ramona says:

    aluatul mi-a ieșit foarte lichid așa trebuie să fie?

  47. Cum as putea sa fac clatite dietetice ( faina integrala , secara , etc ) si de post ? A m incercat o data dar s-au lipit ingrozitor .

  48. Cea mai buna reteta. Ma repet: tot Hadean ii cel mai tare ;)

    1. Ai facut ieri clatitele? Au mai ramas si pentru mine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close