Clafoutis cu mere caramelizate

846

(P)

Supranumit, în viziunea mea, desertul oricărui sezon sau desertul oricărui nepriceput. Rețeta originală este cu cireșe, dar e prea ușor de personalizat ca să nu încerci multe combinații. Se prepară extrem de simplu, aluatul fiind similar cu cel de clătite, dar ceva mai dulce și mai aromat.

Ingrediente
 • 3 mere 
 • 4 ouă
 • 120 g de zahăr
 • 1 lingură de zahăr brun
 • 220 g de făină
 • 300 ml de lapte
 • 1 lingură de unt
 • Vanilie
 • Un praf de sare 
Preparare aluat

Într-un bol înalt am mixat ouăle cu un praf de sare, la viteză mare, până s-au spumat frumos. Am adăugat vanilia și zahărul și am mixat încă 3-4 minute, până a căpătat o textură cremoasă și deschisă la culoare. Am adăugat laptele și am omogenizat. Am început să adaug făină, treptat, până am terminat cantitatea. Am lăsat aluatul deoparte, să iasă bulele de aer, pentru că nu îmi place să trântesc bolul de blatul de lucru. 

Preparare mere caramelizate

Într-o tigaie cu pereți înalți am topit untul și am adăugat merele tăiate în jumătate, curățate doar de “mustăți”, nu și de cotor. Pectina se extrage mai simplu din cotor, eu folosesc cotoare de măr pentru a face peltea de fructe. Ideal ar fi să folosiți o tigaie care merge folosită și în cuptor, eu am apelat la Tefal Ingenio, pentru că are mâner detașabil și am făcut tavă pentru cuptor într-o secundă.  

Am pârjolit merele câteva minute pe toate părțile, cât se pot întoarce, apoi am presărat zahăr brun și le-am mai ținut pe foc încă 3-4 minute, până s-au caramelizat frumos.

Le-am scos din tigaie, am detașat mânerul Ingenio și am tapetat fosta tigaie, acum tavă, cu o lingură de zahăr alb. Dacă rămân resturi de zahăr ars după caramelizarea merelor, ștergeți cu un șervețel și apoi tapetați cu zahăr.

Apoi am turnat aluatul făcut mai devreme și am așezat merele în mijloc, cu grijă. Nu vor fi foarte ascultătoare, vor avea tendința să se scufunde, de aceea trebuie așezate cu grijă, apoi imediat băgate la copt, la 180 de grade, pentru aproximativ 25 de minute, până se rumenește prăjitura la suprafață.

Prăjitura asta este delicioasă caldă sau rece, cu mere sau cu cireșe, mâncată direct cu lingura sau la felie. O recomand cu drag pentru o duminică cu poftă de dulce și cu prea puțin chef de bucătărit. 

Spor la gătit,

Bake-Up Artist

Join the Conversation

 1. Cirlea Monica says:

  Toată admirația! Mulțumesc mult! REȚETE CARE NE FAC FERICIȚI! SIMPLE ȘI DELICIOASE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close