La Londra am mâncat și am râs

167

În scurta ședere la Londra am putut să observ că există și se manifestă un soi de civilizație a pub-ului. Oamenii ies seara și beau un pint de bere (de obicei mai mult de unul), socializează, completează bilete de loterie, mănâncă împreună cu familia ori prietenii, dezbat meciul de ieri ori cine știe mai ce. Asta în cartiere. În pub-urile centrale ori situate pe drumurile turistice, lucrurile stau puțin altfel. În sensul că oamenii nu se mai cunosc atât de bine între ei și nici nu-s curioși de ocupanții scaunelor din dreapta ori din stânga. E firesc să fie așa. Cred. Oricum, de mâncat mănâncă mai toată lumea.

Mâncarea nu-i chiar ieftină dar prețurile sunt cam aceleași fie că ești în Slough, fie că ești în Notting Hill. Am avut surpriza plăcută să constat că se mănâncă bine la Londra. Poate prea mult (porțiile sunt generoase) dar variat și curat. Poate prea mulți cartofi însă niște cartofi gustoși, gătiți bine, condimentați cu ierburi aromatice nu cu vegeta. Destul de mult pește, rădăcinoase, fasole, mazăre și foarte mult pui.

Mi-a plăcut faptul că multe meniuri menționează cantitatea de calorii furnizată de fiecare porție. Mi-a plăcut și că pub-urile se mândresc cu faptul că folosesc produse locale ori englezești, că folosesc ouă de un anumit fel, carne de la o anumită fermă, pește pescuit într-o anumită zonă.

Grătarul e rege în pub-urile londoneze. Cu cărbuni ori jar de lemne, de obicei. Carnea friptă pe el vine cu o varietate mare de sosuri. Salatele nu denotă mare fantezie dar măcar sunt cinstite.

Un mare plus: poți să găsești carne de vită maturată 7, 10 sau 21 de zile. Maturarea îi dă o savoare deosebită și o textură aparte. Expresia „ți se topește în gură” capătă dintr-o dată înțeles. În ceea ce privește celebrul mic dejun englezesc, e un pic prea greu după gustul meu dar ca experiență unică nu-i de refuzat. Ouă fripte, costiță jumări, mazăre ori fasole, ciuperci ori cârnați fripți. Exact ce-i lipsește voinicului pentru a învinge balaurii.

Dacă ești un pic atent, observi numeroase influențe în bucătăria de pub londoneză (firești, având în vedere structura populației). Găsești arome mediteraneene, orientale, asiatice, indiene, nordice.

Ca să închei: de la Londra n-ai cum să pleci flămând. Ba mai mult, dacă ai șansa de a intra în locurile potrivite, s-ar putea chiar să pleci luminat într-o oarecare măsură. Asta mi s-a întâmplat mie. Asta vă doresc și vouă. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Fish and Chips ai gustat??? Nu poti sa zici ca ai fo in Londra si sa nu fi gustat renumitele Fish and Chips :) Mi-e dor de ele..

  2. La primul mic dejun la Londra am ramas cu gura cascata. O domnisoara, aflata la masa din apropierea, avea in fata doua farfurii pline, una cu fasole si alta cu cartofi prajiti. Mi-a fost cam greu sa nu imi arat uimirea si cu greu mi-am dezlipit „retina” de la aceea imagine.

    … si a mancat tot …

    Fish and Chips am mancat pentru prima data la Stonehaven. pe mine nu ma prea incantat.

    Pentru mine portile au fost uriase peste tot in Anglia.

    Dar per total … e foarte frumos acolo.

  3. Felicitari!!!
    Culmea ironiei: de mai mult de un an imi propun sa vin la Cluj(din Bucuresti) si sa ajung la Camino, sa gust din bunatatile pe care le faci. Am ajuns in sfarsit la Cluj. Cand??? Normal cand erai la Londra!:)Asta a fost sa fie.Data viitoare!

  4. Tot ce pot sa iti zic, inca o data, e ca te (va) astept oricand in Irlanda ;). Ai observat corect treaba cu maturarea carnii + mandria de a folosi produse locale. Cam asta inca nu exista la noi, inca.

  5. kodeina says:

    jack potatoes aia sunt bestiali si merg la orice ca garnitura. ce-i drept, portiile sunt de neam prost:)

  6. nu ne recomanzi ceva local unde ti-a placut mancarea? am avut multe experiente neplacute la Londra si merg destul de des.

  7. Of! Abia astept sa se faca ianuarie-februarie, cand e traditionala saptamana la Londra. Nici nu plecasem bine de-acolo si mi-era dor de locuri/oameni/piete/pub-uri…

    Multumim de reports!
    m.

  8. Frumoasa experienta: bafta multa! Mi-ar placea sa vad un post cu numele restaurantelor cu papa bun pe unde ai fost – cel cu vita maturata de ex :). Dau ceva la schimb : Itsu si anume miso soup si menu slim salmon – my fave ;). Enjoy!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close