Deliciu cu pepene

247

(P)

Pe principiul „vine vara, bine-mi pare”, am mers zilele acestea în piață să cumpăr, în sfârșit, pepeni românești. Îi aștept de la Crăciun și acum, că a sosit sezonul, mănânc toată ziua și încerc să fac diverse deserturi cu pepene.
Săptămâna aceasta se pare că îmi surâd astrele pentru că, în afară de pepeni delicioși, am avut ocazia să încerc o super inovație când vine vorba de fructe, legume, sucuri proaspete, și anume blenderul Ozen, care folosește tehnologia cu mixare în vid, ceea ce eu până acum nu am mai folosit. O să vă povestesc pe măsură ce fac rețeta experiența mea cu un astfel de blender și la ce ajută acest tip de mixare.deliciu cu pepene

Zis și făcut, mi-a trecut prin minte să fac o prăjitură bazată pe jeleu de pepene și cremă cu ceai verde.

Întâi am făcut o bază de blat din biscuiți digestivi. Am luat un pachet de 100 de grame, i-am mărunțit, am adăugat o linguriță de zahăr pudră, una de cacao, și 5-6 linguri de unt topit.

etape pepene

Am luat 2 cercuri de patiserie și am presat compoziția de biscuiți, formând baza prăjiturii.

etape pepene

Mai departe, am făcut stratul de cremă: am folosit 100 de grame de brânză mascarpone, cu 2 linguri de zahăr pudră și o linguriță de pudră de ceai verde.

etape pepene

Am mixat până am obținut o cremă pufoasă și am împărțit-o în două părți egale.

etape pepene

Am hidratat o linguriță de gelatină granule în 30 de mililitri de apă, apoi am dizvolvat-o pe foc foarte mic, la distanță de flacără și am adăugat-o în jumătate din cremă, omogenizând. Am turnat crema peste crusta de biscuiți.
Am dat prăjitura la congelator pentru 10 minute.

Acum, pentru primul strat de jeleu, am folosit o felie de pepene, pe care am tăiat-o cubulețe și am pus-o în vasul blenderului Ozen. Mi se pare o inovație interesantă pentru obținerea sucurilor naturale prin faptul că se extrage aerul din recipient, iar mixarea are loc într-o stare de vid, asigurând astfel menținerea prospețimii și a nutrienților din fructe și legume.

etape pepene

Am închis capacul, am apăsat butonul VACUUM și am pulsat pentru câteva secunde, la viteză mică. Deci sucul a fost făcut în vid, în câteva secunde. Am scos pepenele și l-am strecurat. L-am amestecat cu o linguriță de gelatină hidratată și am turnat jumătate din suc peste prăjitura rece.

M-a uimit foarte tare cum a ieșit sucul de pepene, pentru că de regulă, la mine în bucătărie durează ceva timp până fac un jeleu, sau o cremă fină, pentru că îmi ies pline de bule de aer. În mod normal, ar fi trebuit să aștept câteva minute bune, sau să dau cu vasul de masă până trezesc vecinii, să scap de aerul din compoziții. Blender-ul Ozen mixează în vid, iar în vas nu pătrunde deloc aerul, un avantaj bestial, dacă mă întrebați pe mine, mai ales dacă folosiți legume sau fructe care se oxidează imediat. Sucul rămâne omogen, nu se separă în straturi, iar gustul nu suferă modificări.

etape pepene

După ce am pus primul strat de lichid care în curând va fi jeleu, am dat prăjitura la congelator pentru încă 10 minute.
Între timp, am amestecat cealaltă jumătate de cremă de brânză cu puțină gelatină hidratată și am turnat peste jeleul proaspăt format în congelator.

etape pepene

Am repetat procedura și cu ultima parte din suc de pepene și am dat din nou la rece.

etape pepene

Trebuie să recunosc faptul că în mod normal prepararea acestei prăjituri ar fi durat aproape jumătate de zi, însă de data aceasta am avut ajutor de nădejde, blenderul Ozen. În plus, am văzut și eu ce înseamnă un suc foarte limpede, proaspăt, cu gust intens, fără să sufere modificări de la oxidare, sau să își piardă din nutrienți. Blenderele obișnuite mixează ingredientele cu aer, ceea ce duce la formarea bulelor de aer, implicit la oxidarea rapidă și la pierderea valorii nutriționale a sucului.

În mai puțin de o oră, am făcut o prăjitură foarte racoroasă, mi-a mai rămas timp și de un extra smoothie făcut la Ozen. Am văzut că vine în pachet și cu un vas care păstrează sucul în vid, deci nu trebuie să mă grăbesc să îl beau pe loc.

deliciu cu pepene

 Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

www.bakeupartist.com

Join the Conversation

  1. Preadornicul Zaharie says:

    Foarte bun blenderul cu mixare in vid.Trebuie doar sa aveti grija sa goliti din cand in cand recipientul in care aparatul depoziteaza aerul extras la mixare. Altfel nu o sa mai faca vid de calitate. Ma asteptam totusi ca la pretul de 1.899,99 lei sa nu am problema asta.

  2. Pepenele este preferatul meu, mai ales ca vara este cea mai potrivita perioada in care il pot manca, iar un desert cu acesta, este un adevarat deliciu. Trebuie sa incerc neaparat pana nu se duce sezonul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close