Se face din cartofi dați prin răzătoare, amestecați cu ou (sau nu), cu sare și piper, poate cu baghete foarte subțiri de ardei ori cozi de arpagic. Am făcut-o și eu în dimineața asta, din doi cartofi dați prin răzătoarea mare, amestecați cu două ouă bătute cu sare și piper și cu o lingură de făină. Am făcut apoi niște grămăjoare din compoziția asta. Le-am pus în tigaia antiaderentă și încinsă, cu câțiva stropi de ulei și le-am aplatizat cu degetele (puteți folosi o lingură, să nu cumva să vă ardeți). Le-am prăjit cam 3 minute pe fiecare parte apoi am împrăștiat peste ele niște șuncă crudă/afumată și uscată. Vorbim despre o mâncare elvețiană originară din cantonul Berna, mâncată mai cu seamă la micul dejun. Se cheamă roesti sau rösti.
deja sunt mort de foame, ce fac pana in pauza de masa? :( Par extraordinar de bune.
@lucisavu : daca esti din bucuresti , te poti duce la Mica Elvetie . Din cate-mi amintesc eu o portie de rosti era undeva sub 10 lei .
@adihadean : ce-ti mai place sa ne chinui … ma jur !
E ceva similar cu „hremsli” cum am gasit la Sighet?
Alpontos, cam pe acolo:-)
Ovidiu, sigur, sunt un sadic:-))
Luci, au fost bugăt de bune, nu te mint:-)
Ioi – aÈ™a le zice! Am mâncat compulsiv ceva foaaaarte similar, la Bistro Viena! Merge de minune cu sos chillie È™i maioneză cu usturoi! Gata, mor de poftă!
http://twitpic.com/29yjfb
Bai Adi, di ce minti lumea flamanda?? :-D Ce-ai prezentat tu se numeste „tocinei”, se mananca prin Moldova mea natala fie ca atare fie ca garnitura (daca razesul ia gatul vreunei oratanii de prin curte) si a facut deliciul copilariei mele, alaturi de salata de papadie si „buldiniej”, aka „lapte de pasare”. Berna, auzi! Da’ Gheraesti sau Damuc de Neamt ce-are????
lasă că știu io, ștefan cel mare o furat rețeta de la wilhelm tell:-)))
eu pun cartofi, dati pe razatoarea mare si storsi bine, ca ba za la omleta. cand se rumenesc ii intorc si adaug oualele si ce mai pui de obicei in omleta. cu baza crocanta iese o minune….
ureaza-mi succes , acum ma apuc sa le execut :)
Au iesit deliciosi! Dar ca-n Ardeal a fost musai sa pun smantana peste ei (ca de la altul :P ). Am incercat si cu iaurt in stil grecesc si merg bine impreuna
Am facut ieri dimineata si imediat fac iar ! Sunt delicioase si usor de facut. Un mic dejun rapid si gustos :) Multumim Adi
@Cetateanul Popescu Aveti dreptate. Am mancat in zona Sucevei asa ceva acum 10 ani. De atunci tot respect reteta si adaug la ea diverse sosuri si carne. Pana acum cea mai reusita combinatie este cea care are in componenta sos Tzazichi si frigarui de pui/ curcan. Sunt o nebunie.
@Adi: Daca intrebi domnele mai in varsta din Ardeal sau Moldova iti vor spune ca fac reteta asta de cand se stiu, pentru ca iarna, din lipsa de legume in acele zone, cartoful este cel mai des folosit in sute de combinatii, asta fiind printre cele mai folosite. Or manca ei si in Elvetia, dar te asigur ca la Sucevita e de 100 de ori mai buna :))))
Intr-adevar e vorba de o reteta elvetiana. La ei acasa se vinde in toate formele si la restaurante si in supermarketuri (congelat, la punga, gata de pus in tigaie, semi-prajit etc). Imi aduc insa aminte ca si bunica mea imi facea ceva similar, desigur cu putina putina slanina prajita, patrunjel mult, totul la foc de lemne ceea ce sporea aromele, parca…As zica ca rosti à la roumaine sunt mai buni :).
Ha, ca sa nu mai aduc aminte cat pot costa o portie de rosti la Berna….astronomic :)
Adica estia e un fel de tocinei mai evoluati :). Da’pentru mine tot tocinei sunt. Apropo io mi’s di la Suceava :P
skybax, capitala elveției e la suceava, știu sigur:)
Ä‚È™tia-s „hash browns” americani, jur!
Micul- dejun clasic al americanilor include cartofii aceștia rași și prăjiți, lângă mini- clătitele acelea cu sirop de arțar