Mi-a plăcut mereu să văd rețetele clasice, cele ale copilăriei, ca pe niște canvasuri, file albe ce îți oferă libertatea de a te exprima exact așa cum ți-este pe plac. Așa și cu preparatul de astăzi, un lapte de pasăre cu portocală, un desert delicat, dar îndrăzneț. Căci nu numai gustul surprinde, ci și combinația inedită de texturi.
Ingrediente pentru lapte de pasăre cu portocală
- Lapte 500ml
- Zahăr 200g
- Ouă 4
- Oțet 2ml
- Coaja de la o portocală
- Foi de plăcintă
Mod de preparare cremă
Pentru cremă am început prin a pune laptele la fiert cu coaja de portocală rasă înăuntru. Între timp am bătut gălbenușurile cu 100g de zahăr.
Când laptele a fiert, am turnat în fir subțire peste gălbenușuri, în timp ce amestecam rapid cu un tel. După ce am încorporat tot laptele, am pus iar la foc mic pentru aproximativ 7-8 minute, sau până când s-a îngroșat puțin, având grijă să nu se taie.
Odată ajunsă la consistența dorită, am lăsat-o la răcorit, apoi la frigider.
Cum am făcut norii de albuș?
Am pus albușurile la mixer pe viteza cea mai mare, când au început să formeze o spumă, am adăugat oțetul, iar apoi treptat am încorporat și cele 100g de zahăr. Când spuma a devenit destul de rigidă, am așezat-o în forme de brioșe, le-am scufundat până la jumătate într-o tavă cu apă și le-am lăsat la cuptor pentru aproximativ 10 minute la 100 de grade.
La final le-am lăsat la răcit, apoi ele fiind gata de servit.
Instrucțiuni coș de foietaj
Nimic mai simplu, am taiat foile de plăcintă în pătrate cât să depășească cu 2cm forma rotundă în care urma să le coc, apoi le-am asezat câte 3 una peste alta, în formă de stea, fiecare fiind unsă cu puțin ulei pentru a se lipi. Le-am așezat în formă, pentru a forma un coșuleț, apoi le-am băgat la cuptor pentru aproximativ 3 minute la 180 de grade.
Servire
În coșulețul de foietaj, am așezat cu grijă crema, am pus norul de albuș deasupra, iar peste am mai ras puțină coajă de portocală.
Laptele de pasăre era un adevărat deliciu atunci când, copil fiind, bunica îl pregătea când mergeam vara în vacanță. După 20 de ani, timp în care aproape am uitat de acest desert, am decis ca astăzi să vi-l prezint și vouă, dar cu un mic twist. Enjoy!
Ținem aproape,
Alte dulciuri găsiți și aici.
Imi place, as incerca si eu.