Salutare, nu vă era dor de o mâncare picantă? Dacă da, atunci am o propunere tare faină pentru voi – frigărui picante, servite în lipie de casă, cu sos de usturoi și salată. Este un preparat super fain, mai ales că frigăruile se pot face pe grătar. Nu mai zic de mirosul îmbietor de la grătar, eu de această dată le-am făcut în tigaia de grill, că doar vremea nu ține tot timpul cu noi. De asemenea, lipiile făcute în casă pe loc, sunt minunate, calde și numai bune. Nu mai zic prea multe, rețeta și pozele vorbesc de la sine, așa că vă las toate detaliile mai jos.
Ingrediente pentru frigărui picante
Ingrediente pentru frigărui (6 bucăți):
- 700 g pulpe dezosate
- 1 dovlecel
- 2 cepe
- 2 ardei
- Valeriană sau orice salată aveți la îndemână
- 1 castravete proaspăt
Ingrediente pentru marinarea cărnii:
- 100 g sos sweet-chilli
- 5 g de chilli uscat sau praf de chilli
- 2 ardei picanți
- Sare și piper
Ingrediente pentru sos de usturoi:
- 200 g iaurt
- 3 căței de usturoi
- 1 lingură de mărar
- Sare și piper
Ingrediente pentru lipii (4 bucăți):
- 300 g făină
- 3.5 g drojdie (jumătate de pachet de 7 g)
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de zahăr
- 4-5 g condimente uscate (chilli, busuioc, rozmarin)
- 100 ml lapte
- 75 ml apă
Metoda de prepare lipii:
Am început cu prepararea lipiilor. Am avut nevoie de un bol, în care am pus făina. Am încălzit laptele și apa la microunde pentru câteva secunde, trebuie să fie doar puțin călduțe, nu fierbinți.
Am pus drojdia cu laptele și zahărul împreună, plus niște făină ca să fac un mix lipicios, după care am lăsat drojdia la odihnit timp de 15 minute.
După ce drojdia s-a activat, am pus-o în bolul cu făina, apa și condimentele uscate iar apoi am început să combin toate ingredientele. Am frământat aluatul timp de 10-15 minute, după care l-am lăsat la dospit timp de 1 oră.
Metoda pregătire carne pentru frigărui picante
Între timp, m-am ocupat de frigărui, am luat carnea și am tăiat-o cubulețe. Pentru a marina carnea, am amestecat sosul de sweet-chilli, cu chilli uscat, am tocat bine 2 ardei picanți proaspeți, plus sare și piper. Am pus tot acest mix peste carne și le-am lăsat împreună la frigider, timp de 30 de minute.
Ulterior am tăiat dovlecelul triunghiuri, ceapa și ardeiul la fel, iar castravetele proaspăt l-am tăiat cu aparatul de decojit, după care am spălat valeriana. Castravetele și valeriana se servesc în lipie lângă frigăruie.
Pregătire sos de usturoi
Pentru sosul de usturoi, am combinat într-un bol, iaurtul, mărarul, sarea, piperul și usturoiul, după care la-m pus la frigider.
Cum am preparat lipiile?
Odată ce aluatul de lipii a dospit, l-am secționat în patru bucăți pe care le-am întins bine cu un sucitor. Am pus la preîncălzit o tigaie cu puțin ulei de măsline și le-am prăjit în aceasta, durează foarte puțin prăjirea, odată ce sunt aurii, le puteți întoarce pe cealaltă parte. Poate vă întrebați de ce 4 și nu 6? Ei bine, să zicem că am mai mulți carnivori în familie, care preferă să mănânce 2 frigărui într-o lipie.
Am lăsat lipiile înfășurate într-un prosop de bucătărie ca să rămână calde și moi.
După ce carnea s-a marinat 30 de minute, am început să construiesc frigăruile. Am pus legumele tăiate și carnea, puteți să le puneți în orice ordine vreți, dar eu prefer să încep cu carnea și să termin tot cu ea, deoarece, dacă puneți legume prima oară și în capăt există riscul să alunece foarte ușor de pe băț.
După ce am terminat de construit frigăruile, le-am prăjit în tigaia grill (dacă faceți asta direct pe grătar, atunci e și mai bine), după fiecare tură de frigărui prăjite am curățat tigaia cu niște șervețele de bucătărie, deoarece sosul chilli având zahăr mai lasă depuneri în tigaie, după prăjire. Ele trebuie prăjite uniform pe toate părțile, nu am prea multe ponturi la această parte.
Servire frigărui picante
Și acum urmează servirea, ei bine, am luat câte o lipie și am pus sosul de usturoi, felii de castravete, salata/valeriană și, bineînțeles, frigăruia, am scos toate bunătățile de pe băț și le-am găsit locul la mijloc. Dacă vreți ca acest preparat să fie și mai picant, atunci puteți să în serviți cu rondele de ardei iute.
Poftă mare,