Cum pregătești carnea de pui la grătar

2.9K

Dragilor, iată că a venit și rândul celui de al 3lea articol despre carnea de pui. Dacă până acum vă spuneam despre cei patru pași pentru pregătirea pieptului de pui perfect, iar mai apoi despre cum trebuie să gătiți corect carnea de pui la cuptor, acum vă povestesc ce să faceți cu carnea de pui pregătită pe grătar. Ia să vedem.

Cum pregătești carnea de pui la grătar?

carne de pui la grătar
 1. Gătește puiul într-un grătar închis, folosind căldură indirectă, timp de 3 ore. 
 2. Mulți se sperie deseori când vine vorba să gătească bucăți cu os la grătar (clasica problemă – carnea rămâne nefăcută lângă os). Bate ușor carnea pe toate părțile (de exemplu, poți aplatiza și pulpa, fără a zdrobi osul, apoi frige carnea la căldură indirectă (adică nu deasupra jarului, nu deasupra arzătorului, în cazul în care ai grătar cu gaz), 15-18 minute, întorcând-o pe toate părțile.
 3. Timpul de marinare trebuie respectat aproape cu sfinţenie pentru că poate duce fie la un rezultat nesatisfăcător, fie unul dezastruos. Mai exact, rişti ori să nu ai o bucată de carne fragedă şi pătrunsă de arome, ci una fadă, fără sare şi piper, ori o talpă de bocanc, lipsită de orice fel de gust şi tare ca o gumă Turbo din vremurile apuse. Carnea de pui se ţine la marinat între 2-4 ore. Desigur, timpul poate varia în funcţie de prospeţimea cărnii şi vârsta “sacrificatului”. O  găină bătrână nu se va da chiar atât de uşor bătută, deci va trebuie “îmbăiată” ceva mai mult timp în lichidul aromat.
 4. Nu uita nici de vasele în care laşi la marinat carnea, de preferat să le eviţi pe cele din aluminiu  şi să le alegi pe cele din plastic, sticlă sau ceramică. O altă variantă sunt pungile care se închid ermetic, în care să amesteci toată nebunia de condimente cu carne, după care să o pui la rece. Nu folosi restul de marinată pe post de sos, mai ales dacă amestecul nu a fost fiert. Te poţi trezi cu o toxiinfecţie de toată frumuseţea, având în vedere că bucăţile de carne crudă care au stat în marinată sunt, frecvent, purtătoare de bacterii, până la proba focului.
 5. Nu pune carnea pe grătar cu o cantitate mare de marinată, pentru că, în cazul în care aceasta este făcută cu zahăr sau miere, acestea se vor arde cu uşurinţă iar carnea se va carboniza şi nu va avea tocmai gustul pe care ţi-l doreşti.
 6. Sarea usucă, dar dacă o foloseşti corect, vei avea rezultate bune. Ce înseamnă “corect”? Înseamnă să foloseşti sare grunjoasă sau fulgi, din belşug. Sarea fină se dizolvă prea repede şi da, usucă. Sarea mare se dizolvă treptat şi, în cele 15 minute în care laşi carnea să stea cu condimente înainte de a o frige, abia apucă să facă priză la carne. 
 7. Este important şi să nu ţii carnea prea mult pe foc, nemişcată, după cum e important ca, la grătar, să îndepărtezi jarul de sub carne, să-l laşi în lateral, măcar după primul minut.
 8. Cea mai simplă marinadă pentru pui: rozmarin (parțial uscat pentru că așa era, dar la fel de bun), piper, puțină sare, un strop de zeamă de lămâie și puțin ulei. O oră la rece. Pentru marinare.
 9. O idee „exotică” de marinare pentru pui: sos din suc de citrice, sos de soia, ardei, usturoi și ghimbir.
 10. Condimentarea cărnii: dacă laşi o frunză de rozmarin, de busuioc sau de salvie pe carne şi temperatura e bună (să zicem că poţi ţine mâna deasupra tigăii/grătarului, la distanţa de o palmă, până numeri până la cinci), vei obţine doar mai multă aromă. 
 11. Tehnică simplă de tranșare pentru pui, dacă vrei să-l faci întreg pe grătar: folosind o foarfecă, am detașat coloana vertebrală de corp. Pe aceasta am pus-o deoparte și o voi folosi la o supă. Apoi, am crestat cartilajul de la piept pentru a putea aplatiza puiul. Astfel se obține un pui întreg ce se coace mult mai repede, atât la grătar, cât și la cuptor. 

Adrian Hădean.

Alte articole cu și despre carnea de pui, găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close