La food court în Singapore

215

Singapore e ca un uriaș mall în aer liber, plin de magazine, terase, spații verzi și multe-multe alta malluri mai mici. Între ele, food courts, locuri în care se înghesuie zeci de bucătării mititele din care se revarsă peste mulții meseni, valuri de arome îmbibate cu parfum de curry, creveți pe grill, santal ori tămâie. La prima vedere, dezordinea și mizeria sunt la ele acasă dar dacă ridici capul din bolul din care sorbi sea food tom yum ori laksa soup, poți vedea zecile de angajați de la curățenie adunând resturi de pe mese, dând cu mătura ori ștergând mesele. Dacă despre spațiile în care se mănâncă pot spune că se curăță frecvent, despre bucătării pot spune că ar avea probleme cu obținerea autorizațiilor de funcționare. Adică nu-s tocmai lună și bec, dar aici nu pare să deranjeze pe nimeni. Nu ne-a deranjat nici pe noi. Am mâncat deja din mai bine de zece locuri diferite. Nicio indigestie, nicio alergie, nici pomeneală de senzații aiurea.

Lau Pa Sat e probabil cel mai vechi food court din Singapore, e aici încă de acum 150 de ani, când era doar o piață de pește în care se și gătea. Acum e afacerea unei singure persoane care a angajat bucătari/ospătari/oameni la curățenie și e un loc în care poți mânca ieftin și bun. Găsești aici mâncare chinezească, malaeziană, thailandeză, coreeană, japoneză și indiană, la prețuri sensibil mai mici față de cele din Europa. Locul e deschis non-stop iar noi am ajuns acolo aproape de miezul nopții, când majoritatea mușteriilor erau înghesuiți pe terasele din exteriorul pieței cu aspect de gară veche, învăluiți în fum de la frigăruile din porc, miel, pește, pui sau vițel ce se perpeleau deasupra cărbunilor încinși. Am avut tot interiorul de aproape un hectar doar pentru noi și ne-am bucurat de vântul celor 200 de ventilatoare (inventez numărul, e posibil să fi fost mai multe ori mai puține, oricum, foarte multe) ce se roteau deasupra capetelor noastre.

Am mâncat laksa soup, o supă despre care voi vorbi pe larg după ce vom ajunge acasă la ea, în Malaezia. E foarte-foarte bună, are gust de nucă de cocos și coriandru și e ușor picantă.Are în ea scoici fără cochilie, creveți și tofu prăjit și îmbibat cu sos de soia.

Am mâncat și felul tradițional din Singapore, o mâncare simplă, de origine chinezească, făcută din pui și orez. Așa-i și zice, chicken and rice. O bucată de pui fiert în aburi vreme îndelungată, fraged și lipicios, stropit cu sos de soia și așezat peste o porție sănătoasă de orez fript cu franjuri de ou (ori fără ele, depinde de chinezul care prepară mâncarea). Ca să meargă mai ușor la vale, chicken and rice vine cu un bol de supă neagră făcută din zeama în care a fiert puiul și mult sos de soia.

Fish ball soup e o supă mult prea simplă pentru a fi adevărată. Are în ea niște bile făcute din pește (încă nu m-am prins cum fac bilele astea dar aflu eu până mă întorc), foarte fine și destul de gustoase. Pe lângă ele, apă fierbinte, sos de pește și frunze de salată. Chiar are gust de supă de salată așa cum face mama. Sigur că mama nu ar pune niciodată pește în supa de salată, lucru pe care-l apreciez, sincer. Supa asta poate să mai conțină tofu, ca laksa și tăieței la alegere, din orez ori din făină de grău.

Mulțam pentru că ați citit postarea asta până la capăt și mulțumiri sponsorilor noștri.

Join the Conversation

  1. Tulai! Da bine arata mancarurile astea, mai ales povestite de tine.
    Drumuri usoare si fara peripetii neplacute in continuare!

  2. Ciudate tare bilutele acelea din peste. Erau chiar asa gustoase? :D

  3. si uite cum, bai adi draga, ajung sa deschid blogul tau la prima ora dimineata…
    te citeam si inainte, cum dracu nu, dar cu Musonul asta al vostru stau cu ochiu pe voi ca pe butelie :D
    sunt fan de voi, da? :D

  4. adihadean Author says:

    dragos, bune tare
    marius, multumim
    cristi, ne tare bucuram:)

  5. ma bucur pentru voi…eu doar visez ca voi vizita acele zone…dar ma multumesc cu frumoasele voastre explicatii!

  6. NICOLETA says:

    Va urmaresc cu nostalgie ” drumurile singaporeze” , macar asa sa mai vad/aflu cate ceva ! Stiu ca nu voi ajunge niciodata pe acolo , dar e bine si asa !Voi sa fiti sanatosi si sa ne „informati „la zi .Numai bine!

  7. Adi, do yourself a favor si nu pleca din Singapore inainte sa gusti celebrul fish head curry de la Banana Leaf Apollo (din Little India), roti prata cu lamb curry (de la orice taraba indiana din hawker centers) si chili crab din East Coast Seafood Village :))

    desigur, daca mai e loc merge si un Singapore Sling, da’ de la Fullerton nu de la Raffles, ca acolo e cam turistic spre teapa :))

  8. Citesc cu mare nerabdare tot ce scrieti si tu si Razvan pe blogurile voastre. Rau va poate fi !!!:-)) Ma gandeam ca puiul acela fiert pe aburi cu sos de soia pot sa-l fac si eu, dar siguuuuuur nu va avea gustul de acolo. Iar supa aia cu bile de peste…mai usor nu se poate, daca aflam si din ce se fac bilutele. Drum bun in continuare, pofta mare si…legatura la net cat mai buna sa ne mai tineti la curent.

  9. mia elekes says:

    visul meu era sa ajung in singapore dapoi nu sa intampla in veci. asa ca va urmaresc pe voi cu drag in tata zua
    sa va intoarceti cu bine
    ,.

  10. Foarte frumos! Felicitari Ralucai pentru ca a invatat sa manance cu betele! :)

  11. adihadean Author says:

    Îmi pare rău că nu apuc să vă răspund în parte. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi măcar cu gândul și sperăm să vă folosească la ceva poveștile noastre:-)

  12. Foarte interesant meniul descris mai sus, ceea ce ma surprinde insa, sunt deosebirile fata de Coreea de Sud. Ma asteptam sa spui ceva de alge si frunze de urzici.
    Iar orezul cu pui mi-a amintit de mancarea din Kuwait, de unde si concluzia ca unele mancaruri sunt universale, altele specific locale.

    Numai bine tuturor!

  13. Zice aici aum sunt facute fish balls. De fapt zice de toata supa:

    http://roseskitchen.wordpress.com/2007/08/13/homemade-fish-ball-soup/

    Ideea e ca filet-ul de peste nu se da prin masina, ci se bate pana se zdrobeste.

  14. Urmaresc cu atentie tot ce faceti voi colo. Este un proiect si o experienta interesanta. Nu stiam ca si Razvan Marc e tot clujean. Ardeleni de-ai mei! Urmaresc si emisiunea lui Razvan ,,Bazar,, Imi place. Va doresc sedere placuta si pofta la tot ce vi se ofera sa serviti pe acele meleaguri.

  15. Mi se pare un adevarat festin pentru simturi. Ce miresme trebuie sa fie acolo si ce gust, ca aspectul e incantator. Sa va bucurati din plin de experienta asta!

  16. crabi cum nu ai sa gasesti nicaieri gasesti la Mellben Seafood, undeva in zona Toa Payoh, nu mai stiu exact adresa dar sigur o gasesti pe net:
    http://www.flickr.com/photos/38852846@N08/3836894123/in/photostream/
    http://www.flickr.com/photos/38852846@N08/3837686868/in/photostream/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close