Chifteluţe Tikka Masala

657

Doresc să vă prezint un fel de mâncare gătit des în bucătăria mea: Pui Tikka Masala. Acest preparat, contrar numelui, nu este de proveniență indiană, ci este o interpretare britanică inspirată din bucătăria indiană. Pentru mine este și rezultatul adevăratei munci de echipă, puiul și sosul fiind întotdeauna preparate de prietenul meu, în timp ce eu mă ocup de pâinea naan, o pâine indiană foarte pufoasă și ușor de obținut.

Deși cel mai des se prepară cu carne de pui, am optat de această dată să prepar chifteluțe, care au fost delicioase cu sosul cremos și picant.

Chiftelute-tikki-masala

500 gr carne tocată de porc, jumătate ceapă roșie (tocată fin), ¼ cană pesmet, 1 ou, coriandru proaspăt (cam 2 linguri, tocat mărunt), 3 linguri de iaurt grecesc, 1 linguriță din fiecare : ardei chilli, ghimbir, chimen (se macină în mojar), jumătate de linguriță scorțișoară, sare și piper.

Sos : 25 gr unt, 2 căței de usturoi (zdrobit sau tocat mărunt), 1 linguriță din fiecare: ardei chili, boia dulce, ghimbir, chimen (se macină în mojar), 1 linguriță și ½ condiment tikka masala (sau garam masala), 500 ml roșii pasate, 1 linguriță zahăr, 200 ml smântână pentru gătit, sare și piper, coriandru proaspăt.

Chiftelute-tikki-masala

Cu cel puțin 2 ore înainte de pregătirea sosului, se amestecă carnea cu restul ingredientelor. Eu am preparat carnea cu o seară înainte și am păstrat-o în frigider, acoperită, dar nu este obligatoriu.

Într-o cratiță, la foc mediu, se rumenește usturoiul zdrobit cu condimetele, în unt, timp de 1 minut. Se adaugă roșiile pasate și zahărul și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc mic, aproximativ 10 minute.

În timpul acesta, se modelează chifteluțele și se prăjesc în 2 linguri de ulei, cât să se rumenească la suprafață. Se dau deoparte pe un șervet de hârtie.

Chiftelute-tikki-masala

Peste smântâna de gătit, într-un castronel, se adaugă treptat câteva linguri de sos, ca să fie la aceeași temperatură. Se adaugă peste sosul de roșii, se condimentează cu sare și piper și se amestecă bine. Se adaugă chifteluțele, se amestecă cu grijă și se lasă la foc mic cam 10 minute.

Se servește cu coriandru, lângă pâine pita sau orez basmati. Noi am servit tikka masala cu pâine naan facută în casă, conform tradiției noastre.

Chiftelute-tikki-masala

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

alist

Join the Conversation

  1. Ale mele au iesit exact ca in poza si jur ca sunt si delicioase!

  2. Sosul este divin! Asta ma duce cu gandul la niste chiftelute marinate romanesti. Cu piure de cartofi!

  3. Mie tot timpul mi-au placut mancarurile indiene dar ceea ce nu inteleg este cum puteti spune ca nu provine din india desi este inspirata din bucataria indianaM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close