Tikka Masala cu pui

5.8K

Trebuie să recunosc că nu am gătit multe rețete din bucătăria asiatică, dar bucătăria indiană mă atrage cel mai tare şi de aceea am ales să vă prezint Tikka Masala cu pui – un preparat foarte aromat, ca de altfel toate preparatele indiene.

Îmi place India şi mi-aş dori ca într-o zi să ajung să o vizitez, îmi place că este o ţară colorată din toate punctele de vedere, de la limbile vorbite (vreo 40 la număr) până la hainele purtate, iar bucătăria, de asemenea, este foarte colorată atât la propriu, cât şi la figurat, prin folosirea multitudinii de condimente.

Iniţial am vrut să pregătesc un curry, dar am vrut să abordez un preparat mai puţin cunoscut. E foarte greu să găseşti o găseşti o reţetă originală şi mai ales, să o găteşti ca la carte în România, dar nouă ne-a plăcut în această variantă şi o să mai încercăm şi alte preparate orientale.

tikka masala

Pentru marinarea cărnii avem nevoie de: 500 g piept de pui sau pulpe dezosate, 200 g iaurt, ½ linguriţă usturoi pulbere, ½ linguriţă turmeric, ½ linguriță chimion râşnit, ½ linguriţă coriandru, ½ linguriţă boia de ardei iute, 1 linguriţă sare.

tikka masala

Pieptul de pui/pulpele dezosate se taie cubuleţe şi se aşază într-un bol, apoi adăugăm toate condimentele şi iaurtul, amestecăm bine şi acoperim cu o folie alimentară. Lăsăm puiul la marinat câteva ore sau peste noapte.

tikka masala

După marinare putem pune carnea, inclusiv sosul în care a fost marinată, într-o tavă şi o dăm la cuptor până se rumeneşte bine, sau prăjim carnea într-o tigaie.

tikka masala

Pentru sos avem nevoie de: 2 roşii, 1 ceaşcă bulion, 2 linguri ulei, 2 cepe, 2 cm ghimbir ras, 3 căţei de usturoi, 1 linguriţă sare, ½ linguriţă cardamom pulbere, 1 foaie de dafin, ½ linguriţă turmeric, 1 lingură smântână, 1 linguriţă amestec garam masala, coriandru proaspăt.

tikka masala

Într-o tigaie adâncă punem uleiul şi toate condimentele, mai puţin garam masala şi lăsăm câteva secunde, până încep să se elibereze aromele, apoi punem ceapa tocată mărunt şi usturoiul, amestecăm. Când ceapa devine translucidă, adăugăm roşiile tocate cubuleţe, bulionul de roşii şi 1 ceaşcă cu apă, acoperim cu un capac şi fierbem pe foc mic până scade sosul. După ce a scăzut sosul, blenduim amestecul pentru a obţine un sos fin, apoi punem carnea rumenită, garam masala şi smântâna; amestecăm bine şi lăsăm pe foc 5 minute. Oprim focul, punem coriandrul tocat şi acoperim cu un capac.

Pentru pâinea Naan avem nevoie de: 300 g făină, 200 g iaurt, 50 ml apă, 1 linguriţă sare, ½ linguriţă bicarbonat de sodiu şi praf de copt (amestecate), 1 lingură ulei.

Frământăm un aluat care să nu se lipească de mâini, lăsăm 10 minute să se odihnească, apoi împărţim aluatul în 7-8 bile şi întindem fiecare bilă în formă de lacrimă (formă specifică, lunguiaţă) şi le coacem într-o tigaie bine încinsă. Eu le-am uns cu un amestec de unt, usturoi şi coriandru.tikka masala

Servim cu pâine Naan şi raită (sos de iaurt, specific indian).

tikka masala

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. O rețetă minunată, am înghițit în sec într-una cât timp am citit-o! Nu pare greu de făcut, am aproape toate condimentele cerute și le voi cumpăra pe cele care îmi lipsesc. Duminica viitoare mâncăm Tikka Masala cu pui! Mulțumesc pentru idee și pentru rețetă!

    1. Ma bucur, eo mancare foarte aromata, delicioasa!

  2. laptele de cocos e obligatoriu …

    1. Nu e obligatoriu!

  3. Grigore Costin says:

    Foarte buna reteta, chiar acum 5 minute am terminat de mancat…..delicios! la cat mai multe retete indiene ca parca sunt cele mai atragatoare :)

    1. Ma bucur, sa va fie de bine!

  4. Imi pare rau dar ati mai adaugat unele ingrediente ca de exemplu pasta de tomate care nu se foloseste in bucataria Indiana iar in loc de smintina se foloseste lapte de cocos de altfel

    1. Pasta de tomate/rosiile se folosesc si in mancarea indiana, chiar daca au fost incluse mai tarziu printre ingredientele folosite de ei.

  5. Sunt sigura ca a iesit ceva tare, tare bun la gust si doar citind reteta, am inghitit in sec.Musai tre’sa incerc reteta asta !
    Andreea draga ,ceapa din imagine o prajesti cu carnea ? Multumesc anticipat !

    1. Nu, carnea se prajeste separat, in tigaie sau la cuptor. Ceapa se foloseste la sos, alaturi de condimente, pasta de tomate si rosii.

  6. Ma specializez daca mai stau mult pe aici. Reteta asta nu am incercat-o, dar ma atrage.

    1. Ma bucur ca va atrage, sper sa il incercati. In bucatarie o sa aveti cel mai frumos „parfum”.

  7. Am facut si eu astazi dar am avut niste probleme:
    1. Am pus carnea la cuptor cu tot cu sos si iaurtul s-a branzit de toata frumusetea, desi am folosit unul de calitate, bio chiar. Asta nu a dat o textura tocmai ok in final. A fost bun la gust dar m-a deranjat acest amanunt. Asa ar trebui sa fie sau daca as fi facut carnea in tigaie, pe aragaz ar fi fost altfel?
    2. Cred ca faina pentru paine este prea putina, 300 de gr. Se lipea foarte tare de maine, am mai tot pus, fara sa cantaresc, asa din ochi, cam inca 150 gr. cred. A iesit minunata, si la gust si ca textura.
    Multumesc!

    1. Cam asa se branzeste, in ultima fotografie puteti observa ca si la mine e la fel si asa arata si la ei :)
      E posibil datorita tipului fainii sau iaurtului folosit sa fie nevoie de mai multa faina, aluatul trebuie sa fie oale, dar sa nu se lipeasca. Intr-adevar sunt foarte bune lipiile, dar si tikka masala.

  8. Aveti o sugestie pentru a cumpara Garam masala? Un magazin online de incredere care vinde asa ceva?

    1. Nicio sugestie? Nimic?

    2. Garam masala poti cumpara de pe vegis.ro

    3. sau pastaidevanilie.ro

  9. Rețeta este foarte bună. O folosesc de aproximativ doi ani și e în continuare de referință.

    Ceea ce e dezamăgitor însă e că tot după doi ani am aflat – consultând alte surse după o excursie în Londra – că de fapt esențial pentru Naan e faptul că se folosește drojdie în aluat.
    Cele necrescute se numesc roti și chapati.
    Așadar o eroare destul de importantă pentru cultura gastromică a cititorului care pune preț pe ceea ce stă sub brandul Adi Hădean.
    Toate cele bune!

  10. Foarte buna mancarea. Multumesc ptr reteta

  11. Constantin Nedescu says:

    Incerc reteta pentru a treia oara cu acelasi rezultat. Toti din familie o gasesc delicioasa. Multumesc pentru reteta!

  12. Valentin iliescu says:

    Ce ulei?

  13. Încă ne bucurăm de rețetă ……….

  14. Ciobotaru Gabriela Roxana says:

    Minunata!
    Mulțumim Adi pentru tot ce împărtășești cu noi!☺️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close