Kir Iani

245

Kerkyra (Corfu) e princiala așezare de pe insula Corfu. Insula a fost posedată pe rând (știu, sună tulburător) de mai multe puteri, între care venețienii și britanicii. De la venețieni, insula s-a ales cu numele pe care-l știu toți turiștii, cu o fortăreață pe care dacă vrei să o vizitezi trebuie să plătești patru euro și cu influențe minunate în bucătărie și arhitectură. Nu o să insist cu informații pe care le puteți afla în orice ghid turistic, în fond mi se pare că nu descopăr nimic nou aici (în sensul că nu-s vreun deschizător de drumuri). Dacă merită să vizitați vechiul oraș? Da, sigur că merită, străduțele înguste mărginite de  clădiri înalte cu balcoane care parcă se pupă între ele pe la etajul trei sunt spectaculoase, Spianada din inima orașului e la fel de spectaculoasă și ea și dacă ai noroc vezi grecii jucând cricket, un joc plăcut ochiului chiar dacă pare ușor snob, ușor aristocratic (ori poate tocmai de aceea).

După ce transpiri din greu urcând până-n cel mai înalt punct al vechii citadele, Palaio Frourio, după ce faci șase poze cu panorama și două cu tine cu panorama-n spate, ca orice turist, poți încerca să-ți potolești foamea ori curiozitatea gastronomică într-unul dintre restaurantele fițoase care mărginesc Spianada. Sau poți să ieși zece metri într-o parte ori în alta și să încerci mâncarea oferită de tavernele mai puțin fițoase de pe străduțele din jur, așa cum am făcut noi. Am ales instinctiv cea mai pitorească terasă din zonă. Nu am regretat nicio secundă. Mesele și scaunele roase de vreme și de interacțiunea cu nenumărații mușterii, puține la număr, sunt servite de kir Iani, un grec trecut de 50 de ani, harnic, sprinten și policalificat. Ia comanda, duce mâncarea la mese, debarasează și între toate asta, întoarce carnea pe un grătar de o vârstă cu Homer (cel cu Iliada, nu capul familiei Simpson). Locul e mai mult decât o tavernă. Am văzut aici localnici (și dacă localnicii cumpără, n-are cum să fie rău) stând la mese și schimbând replici vesele cu kir Iani ori cu femeia (trecută de 50 de ani și ea) de după galantarul plin cu carne aranjată frumos, din care câte unii cumpărau bucăți crude pe care să și le pregătească acasă.

 

Dansând parcă printre mese, kir Iani s-a apropiat și a luat comanda: o sticlă mare de apă, un pahar de vin de casă produs în Corfu (se mândresc tare cu vinurile locale iar eu am încercat deja mai multe dintr elele, practic câte unul la fiecare terasă pe care am mâncat – n-am avut surprize meplăcute), pastitsiada, o specialitate corfiotă făcută din carne de vită (o găsești și în versiunea cu carne de cocoș), pui fript cu cartofi fierți și o salată grecească.

Coșul de pâine nu lipsește de pe mesele grecești. Cea adusă de kir Iani a fost caldă.

Salata grecească: ardei, roșii, castraveți, ceapă, măsline, feta ori telemea (de obicei brânza-i presărată cu busuioc, de data asta n-a fost) și, desigur, ulei de măsline.

Puiul fript a fost aproape o jumătate de pui la cuptor. Foarte gustos.

Pastitsiada, moștenire de la venețieni, e o tocană (din carne de vită de data asta) foarte aromată (am luat mirodeniile, o să o fac și acasă) lipită de o porție de paste fierte peste care se așterne un strat de brânză rasă. A fost perfectă.

Am mâncat, am plătit 26 de euro, kir Iani ne-a strâns mâinile la plecare, toată lumea a fost mulțumită. Să fiți sănătoși.

 

Join the Conversation

 1. parca am citit o poveste.. una din povestile mele preferate(cu vacante) , mi s-a facut un dor de Corfu.. vai vai.. Si noi facem la fel cand mergem in vacante, cautam un restaurant unde mananca localnicii, evident ca ei stiu ce-i mai bun :) 26 de euro pe tot ce ati mancat mi se pare super pret si banuiesc ca era inclus si paharul de vin..nice
  distractie placuta in continuare..

 2. Dragos B says:

  Criminalule, ti-ai propus sa ne omori! :-) Pai daca noi murim (cel putin de pofta), cine-ti mai citeste blogul???

 3. Pe Raluca de ce n-o arati? ma gandesc ca nu esti singur in vacanta

  1. adihadean Author says:

   maria, pentru că nu se vrea arătată:)

 4. Imi place ce-ai povestit. Mai ales pentru ca sunt si eu intr-o faza de genul, stiu sigur cand plec si stiu ca merg la mare dar nu stiu unde si inca n-am rezervat nimic.
  Have fun in continuare!

 5. simpatic bucatar, mancare delicioasa, peisaje frumoase…sa aveti vreme frumoasa si voie buna in continuare:)

 6. adihadean Author says:

  andra, era inclus și vinul:)
  sanda, mulțumesc
  sabrina, mă bucur și succes:)

 7. adihadean Author says:

  dragoș, rămâne pentru civilizațiile viitoare.))

 8. Ha ha ! „poze cu panorama și două cu tine cu panorama-n spate, ca orice turist” adica poze japoneze „Yo Shi” (eu si…)
  Vacanta placuta-n continuare!

 9. Vacanta placuta,asteptam cu nerabdare si alte relatari !

 10. isabella says:

  si totusi poza cu domnul cu degetele prin pahare?sau din cauza dansului ii era teama c-o sa se dezechilibreze daca debarasa cu tava.sejur placut!

  1. adihadean Author says:

   :) isa, grecii nu se prea formalizează

 11. un singur lucru nu-mi place in pozele tale. Kir Iani duce paharele cu degetele bagate in ele, urat

  1. adihadean Author says:

   Codeus, asta pentru că tu nu vrei să-l înțelegi pe om ci să-l judeci:). Pentru mine ca și client nu are importanță cum strânge paharele murdare atâta timp cât le spală după.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close