Trei umpluturi pentru sandwich-uri

572
Sandwich-uri pentru drum

Pachetul de mȃncare este la fel de important ca bagajul cu încălţăminte şi haine sau alte lucruri pe care obişnuim să le luăm cu noi la drum. Merindele  şi apa nu trebuie să lipsească din desagă, fie că mergem în drumeţie sau ne deplasăm în călătorii cu un mijloc de transport. Acestea trebuie să fie săţioase şi gustoase şi să nu ocupe prea mult loc în bagaj. Ca spre exemplu niste sandwich-uri savuroase.

Eu merg destul de des la drum şi, atunci cȃnd e vorba de gustările pe care îmi place să mi le îndes în rucsac, pe lȃngă fructe şi dulciuri, sandwich-urile sunt nelipsite. Ştiu, unii vor cȃrcoti că acest fel de mȃncare la pachet are multă pȃine ca să umfle burta şi să ţină de foame, însă eu cred că creativitatea poate face diferenţa dintre, să zicem, salam şi unt aşezate între două felii de pȃine şi nişte sandwich-uri cu frittata, pateu de ciuperci şi pateu de peşte afumat. Acestea sunt aromele pe care vă propun să le încercaţi, fie că mergeţi sau nu la drum.

Ingrediente
Ingredientele pentru frittata cu ardei copţi şi fidea

(pentru 4 persoane)

 • 50 g fidea cu ou
 • 1 lingură de unt gras moale
 • 1 lingură de ulei
 • 1 ceapă
 • 1 căţel de usturoi
 • 2 ardei capia copţi
 • 4 ouă mari
 • 50 g brȃnză maturată rasă (cheddar, parmezan)
 • 50 ml smȃntȃnă pentru gătit
 • busuioc şi pătrunjel proaspăt
 • piper negru proaspăt măcinat
 • sare după gust
Ingrediente sandwich 2
Ingredientele pentru pateul de ciuperci
 • 50 g unt
 • 100 g ciuperci champignon
 • 200 g ciuperci sălbatice proaspete (gălbiori, hribi)
 • 2 căţei de usturoi
 • 2 linguri de coniac
 • 4 linguri de smȃntȃnă pentru gătit
 • nucşoară proaspăt măcinată
 • cȃteva boabe de ienupăr zdrobite
 • cimbru proaspăt
 • pătrunjel proaspăt pentru ornat
 • piper negru proaspăt măcinat şi sare după gust
Ingrediente sandwich-uri
Ingredientele pentru pateul de peşte afumat
 • 300-400 g peşte afumat file (păstrăv, macrou)
 • 100 g cremă de brȃnză, la temperatura camerei
 • 100 g unt gras moale
 • sucul de la 1 jumătate de limetă
 • piper negru proaspăt măcinat
 • sare după gust

Pe lista de cumpărături, am adăugat cȃteva ingrediente necesare la asamblarea sandwich-urilor: pȃine cu cartofi, ulei de măsline, 2-3 căţei de usturoi, 2-3 ouă proaspete de casă, cȃteva felii de caş proaspăt de vacă, o bucată mică de cȃrnat de casă afumat, cu boia, cȃteva roşii.

Prepararea frittatei cu ardei copţi şi fidea

Spre deosebire de omletă, frittata se prepară cu cartofi fierţi sau paste şi legume, necesitȃnd două etape de gătire, una pe ochiul aragazului, cealaltă în cuptor. Nu e nimic complicat, iar timpul de gătire este foarte scurt. Este săţioasă şi gustoasă, putȃnd fi savurată atȃt caldă, cȃt şi rece.

Mai întȃi, am pus la fiert apa sărată pentru fidea, iar ardeii, la copt, pe plită. Între timp, am tăiat ceapa în rondele foarte subţiri, am zdrobit usturoiul şi am tocat verdeţurile. Cȃnd apa pentru paste a început să dea în clocot, am adăugat fideaua şi am fiert-o conform indicaţiilor de pe ambalaj, nu mai mult de 3-4 minute. Am strecurat apa şi am pus fideaua deoparte să se răcească. După ce am presărat cu sare ardeii copţi şi i-am lăsat să se răcească sub capac, i-am curăţat de coajă şi seminţe şi i-am tăiat în fȃşii subţiri.

Frittata
Preparare frittata

Am preîncins cuptorul la 190 de grade Celsius. Am bătut ouăle împreună cu smȃntȃna, brȃnza şi verdeaţa şi am amestecat totul cu fideaua răcită şi mărunţită. Apoi, am topit untul în ulei, pe foc mediu, într-o tigaie din oţel antiaderentă, potrivită şi pentru cuptor. Am călit ceapa în untul fierbinte timp de cȃteva minute pȃnă cȃnd aceasta s-a înmuiat. Apoi, am adăugat ardeii copţi şi usturoiul şi le-am gătit 1-2 minute, înainte să încorporez compoziţia de ou. Am lăsat frittata pe foc mediu timp de 5 minute, fără să mai amestec în tigaie. După aceea, am pus tigaia în cuptor pentru încă 5 minute. Bineînţeles că nu m-am putut abţine şi am mȃncat o bucăţică după ce s-a răcit puţin. Restul l-am pus deoparte pentru mai tȃrziu.

Sandwich-uri cu fritatta
Prepararea pateului de ciuperci

Savoarea acestui pate este incredibilă datorită aromei ciupercilor sălbatice proaspete, condimentate cu nucşoară, ienupăr şi cimbru. Pateul este la fel de bun şi cu ciuperci uscate, rehidratate în apă fierbinte, deci se poate prepara pe tot parcursul anului.

Ciuperci

După ce am curăţat ciupercile cu o perie foarte fină, le-am feliat potrivit de mare şi le-am sotat în unt timp de aproximativ 10 minute, pe foc mediu. La jumătatea timpului, am adăugat usturoiul zdrobit. La final, am turnat peste ciuperci coniacul şi le-am mai lăsat pe foc pentru încă 1 minut, pȃnă cȃnd alcoolul s-a evapoarat. Am transferat ciupercile într-un castron şi le-am lăsat să se răcească.

Ciuperci sotare

Între timp, am pregătit ingredientele pentru pateul de peşte.

După ce ciupercile s-au răcit, le-am pasat în robotul de bucătărie, împreună cu cimbrul, smȃntȃna, mirodeniile, sarea şi piperul. Cam de 5 minute a fost nevoie pȃnă cȃnd compoziţia s-a transformat într-o pastă delicioasă, pe care am transferat-o într-o caserolă şi am dat-o la rece până încep să asamblez efectiv aceste delicioase sandwich-uri.

Pate de ciuperci ciuperci
Prepararea pateul de peşte afumat

Pentru acest pate, eu am folosit păstrăv afumat file, de la un producător local, însă păstrăvul se poate înlocui cu orice file de peşte afumat preferat. Trebuie doar să ţineţi cont de cât de sărat este peştele semipreparat atunci cȃnd asezonaţi pateul.

Pateu peste afumat

Am curăţat cu atenţie peştele de eventualele oase şi de piele şi l-am mărunţit cu un cuţit. L-am mixat în robotul de bucătărie, împreună cu zeama de limetă, untul moale şi crema de brȃnză, pȃnă cȃnd am obţinut o pastă fină şi cremoasă. La final, am asezonat pateul cu sare şi piper şi l-am dat la rece, într-o caserolă cu capac. Voi avea nevoie de el mai tarziu cand voi asambla toate cele 3 tipuri de sandwich-uri.

Pate de peste afumat
Asamblarea sandwich-urilor

Sandwich-urile cu pateu de casă au avut la bază felii de pȃine cu cartofi proaspătă, unse cu ulei de măsline şi prăjite pe ambele părţi. Pateul de peşte afumat se potriveşte perfect cu ou fiert şi cu pȃine prăjită frecată cu usturoi – eu aşa am ales să le combin. Cȃt despre pateul de ciuperci, acesta s-a completat delicios de bine cu caş proaspăt copt cu condimente şi ulei de măsline. Feliile de frittata nu a avut nevoie de nimic altceva decȃt de nişte rondele subţiri de cȃrnat afumat, prăjite cȃteva secunde pe ambele părţi.

Sandwich-uri cu pate de peste afumat

Pentru a fi mai uşor de ambalat în caserole şi mai comod de mȃncat, am porţionat sandwich-urile în bucăţi mai mici şi am folosit crenguţele de cimbru şi busuioc rămase, cu care am împuns practic fiecare mini sandwich, astfel încȃt acestea să nu se dezintegreze. Imaginaţia nu are limite pentru asamblarea acestor sandwich-uri, totul depinde de creativitatea şi gustul fiecăruia. Cam asta a fost pregătirea gustărilor pentru drum, cu care sper că v-am făcut poftă.

Sandwich-uri

Gabi

Gasiti alte de sandwich-uri aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close