Dragilor, anul acesta lucrez împreună cu Unisol la un nou episod culinar gustos și cât se poate de sănătos. Mi-am pus imaginația și priceperea la lucru pentru a aduce în fața voastră câteva rețete noi. Le veți descoperi aici, pe blog, în curând. Între timp, pentru că toamna-i aici și pentru că e rodnică și blândă cu noi zilele astea, voi porni alături de Unisol într-un turneu prin România, în locuri în care oamenii sărbătoresc bucatele și construiesc în felul acesta renumele lor. În acest week-end ne putem întâlni, de vreți, la Valea Doftanei, la Festivalul Cașcavelei. Am fost și anul trecut și tare fain a fost. Sper să ne vedem pe acolo cât mai mulți, sănătoși și cu voie bună. Bucurie, „zacuscă” e numele tău!
Înainte de a vă da rețeta, e musai să vă spun că, așa cum promiteam la începutul verii, merg mai departe cu misiunea pe care mi-am asumat-o împreună cu Unisol, adică remodelarea bucătăriei tradiționale românești pentru a o face mai digerabilă, mai sănătoasă dar la feld e gustoasă. Avem pentru voi o mulțime de surprize pentru sezonul toamnă-iarnă (să nu credeți că am stat degeaba toată vara) și, ca să o luăm binișor cu începutul, ne ocupăm mai întâi de partea conservelor. Așadar, zacusca. Am luat rețeta de la domnul doctor :) (care nu-i nouă, e chiar străveche) și m-am jucat puțin cu ea. Pentru 16 borcane de 370 de grame plus câteva linguri de uns rapid pe pâine, am folosit 5 kilograme de vinete, 3 kilograme de ardei kapia, 3 kilograme de gogoșari, un kilogram de ceapă, jumătate de litru de ulei, patru foi de dafin, o linguriță de sare, 20 de boabe de piper și o jumătate de linguriță de zahăr. toate astea s-au scăldat în trei litri de bulion, adică suc de roșii cu pulpă (să fim înțeleși).
Am copt vinetele, ardeii și gogoșarii pe grătar. Asta înseamnă că-i un pic de lucru dar merită, poți în felul ăsta să scapi de pieile de ardei și de gogoșar, care nu-s între prietenii aparatului digestiv. De asemenea, poți să scapi de semințele lor, chiar și de semințele vinetelor, dacă se întâmplă ca acestea să fie foarte multe (nu poți să scapi de toate, dar cu cât îndepărtezi mai multe, cu atât mai bine).
Am curățat ceapa și am tăiat-o în cuburi mari pe care le-am pus pe foc mic, împreună cu uleiul (am preferat să reduc mult cantitatea de ulei, dacă-i ceva ce nu-mi place, apoi de bună seamă nu-mi place o zacuscă uleioasă). Am făcut focul atât de mic încât i-a luat aproape o oră cepei să se înmoaie corespunzător. Între timp, vinetele, ardeii și gogoșarii se scurgeau încet și se răceau suficient de mult pentru a fi tocate. Nu am tocat nimic cu mașina, le-am tocat pe toate cu cuțitul. E adevărat, vinetele se transformă într-o pastă destul de fină dar ardeii și gogoșarii sunt identificabili în poveste, la fel și ceapa. Buun. După ce s-a înmuiat ceapa, am pus peste ea ardeii și gogoșarii și ardeii iar după o jumătate de ceas, tot pe foc mic, am pus vinetele și mirodeniile.După ce s-a omogenizat conținutul ceaunului, am turnat bulionul și am lăsat să fiarbă. Când am socotit că a scăzut destul de mult, am pus sarea și zahărul, am amestecat și am extras foile de dafin, care pot să dea gust amar mâncărurilor dacă-s ținute prea mult.
Două porţii anul asta. Una ca la domnul doctor, una … din ce a mai rămas. Total 42 borcănele :D. Să le mâncăm sănătoşi şi să ţină peste iarnă.
Anul trecut n-am fost la Festivalul Cașcavelei.
Am fost la două ediții anterioare.
Dezamăgitor…
Iartă-mă Adi, dar să vezi „ciobeni” (cum li se spune prin partea locului) vânzând pastramă cumpărată de la supermarket e prea mult pentru mine. Nici măcar n-au scos eticheta METRO C&C pe pungi!
Am încercat mai multe bulzuri-fără gust toate.
Unde-i brânza aia de burduf ce se-ntinde când rupi bulzul!?!
Poate anul ăsta vor veni și ciobani autentici, mai știi?
Ma bucur sa te revad la Festivalul Cascavelei in Valea Doftanei anul acesta. Si anul trecut, tot cu zacusca ne-ai ademenit pe stadionul din VD! Desi este adevarat ce zice Ovidiu (mare dezamagire la Festival din punct de vedere culinar-traditional), avem si noi o parte din vina: incurajam taranii sa cumpere de la Metro pentru ca noi acceptam sa ne revanda aceste produse. Daca nimeni nu le-ar cumpara, poate ar aduce ceva mai bun, care sa se cumpere. In orice caz, cascaveaua din Doftana nu se poate falsifica! Asa ca la cascavea inainte! Am sa trec sa te salut, ca si anul trecut, si sa gust zacusca din ceaunul magic :)
Ai ratat Festivalul sarmalelor de la Salonta, care a avut loc duminica trecuta…
Fraților, când este Festivalul ăsta!?!
http://phcetatean.blogspot.ro/2012/08/festivalul-cascavelei-are-loc-in.html
Am revenit să-mi fac „mea culpa”:
știrea de mai sus era de anul trecut. Festivalul de anul acesta este pe 6-8 sept.
Cascavele afumate mai bune decat cele cumparate de la piata din Sinaia nu am mancat niciodata.
Cat despre zacusca, mi-ar placea sa te uiti pe aceasta reteta, care aduce ceva in plus, facand-o mai cremoasa, mai compacta, dar si mai usor digerabila.
http://zinnaida.ro/2012/09/zacusca-retete-culinare/
Reteta de zacusca este identica cu cea pe are o facea mama mea si pe care o fac de ani de zile, fara sa reusesc sa-i satur pe ‘pofticiosii’ familiei mele. Au intervenit, in timp, modificari ale retetei: reducerea uleiului, a fost prima; apoi folosirea pastei de tomate, in locul sucului de rosii (la care munceam o zi in plus, nemai vorbind ca prelungea mult fierberea preparatului final). In plus eu mai adaug cateva legaturi de patrunjel la final, pentru desavarsirea cromatica.
Reteta este excelenta si m-as bucura sa fie incercata de cat mai multi. Descoperirea ei pe site-ul tau mi-a facut o deosebita placere.
Zi speciala!
este minunat sa deschizi usa unei camarii, plina cu borcane de zacusca, dulceturi, muraturi.
Nu stiu altii ce au simtit/gandit dar mie mi-a lipsit urarea de final „sa fim sanatosi” . Cum de lipseste ? M-am uitat si m-am tot uitat nu ai scris-o! Eu prefer sa coc vinetele si ardeii pe jar si sa le congelez. Mai apoi le prepar dupa cum am pofta. Numai bine