Mi-e amar și greu să scriu postarea asta dar simt că trebuie să o fac. Nu cred că va schimba ceva dar sper că ne va face, pe mine și pe voi, să ne uităm puțin mai des în oglindă și să ne întrebăm: cine suntem noi? Suntem oameni mânați de decență și bun simț? Dacă răspunsul e „da”, vă cer iertare, s-ar putea ca vorbele mele să vă atingă, să vă lezeze și de bună seamă nu meritați asta. Dacă răspunsul e „nu”, n-o să vă atingă defel și prin urmare nu-i musai să vă cer iertare.
Am participat la Campionatul de gătit, știți asta. E un concurs la care participă amatori și profesioniști ai mâncării, oameni care gătesc pentru plăcerea proprie și pentru plăcerea altora. Lucrurile se desfășoară cam așa: concurenții se înscriu, ocupă pozițiile de lucru, se pregătesc și încep să gătească. După ce încheie, juriul trece pe la standurile concurenților, gustă, evaluează și notează. După acest moment, o parte din mâncarea făcută pleacă spre cortul oficial, în care are loc o petrecere, ocazie cu care, după concurs, concurenții au ocazia să guste din mâncarea făcută de ceilalți participanți la concurs. O altă parte din mâncare e oferită publicului care asistă, se plimbă printre standuri, adulmecă, vede și poftește.
E normal să fie așa? Poate că da, dar nu-i obligatoriu ca eu, concurentul care a cheltuit 2000 de lei (se poate ajunge și acolo sau mai departe, pentru că, deși taxa de participare e mică și organizatorii îți pun la dispoziție un minim de mijloace, e totuși un concurs de gătit, ai nevoie de echipă, ustensile, echipamente și ingrediente, doar vrei să câștigi) să vreau să-mi împart mâncarea gratuit. Nu-i obligatoriu dar e uman, decent și prin urmare, normal. Știți ce nu e normal însă? Nu-i normal să trebuiască să-mi protejez mâncarea de flămânzii de meserie care se înghesuie în jurul standului, își vâră mîinile în vasele cu mîncare, șterpelesc bucăți de carne ori de brânză și le dau în spate, spre partenerii lor cu sacoșe. Da, am văzut asta și nu, nu o să pun poze pentru că în ele apar și oameni care nu merită să li se aprindă obrajii de rușine.
Nu-i normal să-mi bați obrazul dacă te rog să ai răbdare, nu-i normal să-mi reproșezi faptul că stai în picioare de două ore ca să apuci un blid gratis și, mai mult decît atât, nu-i normal, doamnă bine îmbrăcată și de o vârstă cu mama, să mă cerți pentru că nu am de unde să-ți umplu paharul cu pălincă. Nu-i normal să te porți ca și cum ți-aș fi dator pentru simplul fapt că mi-ai apărut în față, nu-i normal să te îmbulzești spre mâncare călcându-i în picioare pe cei din fața ta, nu-i normal să intri în cortul meu și să îți iei singur ce poftești, nu-i normal să-i ignori pe cei din spatele tău și să vrei câte o porție din fiecare fel de mâncare. Nu-i normal să apari de trei ori în fața mea cu farfuria golită și să spui „mie nu mi-ai pus”. Pur și simplu, nu-i normal. Și știți ce-i cel mai trist? Că oamenii despre care vorbesc mai sus nu-s niște boschetari jerpeliți care dorm pe sub poduri. Dacă ar fi, aș înțelege, nevoile crunte te pot duce în starea în care să nu-ți mai pese de nimic din jurul tău. Sunt oameni îmbrăcați normal, curați pe dinafară, aparent sănătoși la cap acum un sfert de oră dar transformați într-un soi de zombies în momentul în care ajung în fața mâncării pentru care nu trebuie să dea bani.
Am încercat să caut scuze pentru comportamentul lor, un comportament care mă făcea să mă simt ba furios ba rușinat. Nu am găsit. Sărăcia nu-i o scuză, cunosc oameni săraci care au o conduită ireproșabilă și o demnitate ieșită din comun. Pofta e o scuză doar în cazul gravidelor, pe care le iubim și le protejăm cu toții (sau cel puțin așa ar trebui să facem). Totuși, am întâlnit gravide care s-au dat la o parte rușinate de atitudinea semenilor lor și au refuzat să primească o farfurie cu mâncare de teamă să nu fie confundate cu gloata. Acea gloată care, cum sesiza Emil, are drept de vot. Vot pe care-l vând pentru doi mici, o linguriță de muștar și o găleată goală.
:-( Eu stiu cine sunt. Inteleg perfect ce-ai vrut sa spui aici. N-are sens sa-ti faci nervi din motive de ganul asta. E pacat.
Adi, te-nteleg. Si pot doar sa te incurajez cu vorba Parazitilor: viata e grea, da’ trece.
1. românii sunt o nație de cerșetori, învățați să alerge după orice e moca, chiar dacă acel lucru le este complet nefolositor
2. ar fi fost mai util să vindeți mâncarea, chiar dacă mai ieftin, și banii să îi donați unui program – asta poate fi o idee de luat în considerare de organizatori pt viitor – nu te scutește de interacțiunea cu diverse specimene, dar măcar îi mai civilizează (și poate îi învață o dată pt totdeauna că nimic nu este gratis pe lumea asta)
3. cred că frustrările pe blog, dacă nu sunt dublate de niște comentarii oficiale făcute organizatorilor, nu rezolvă probleme, doar le constată.
de abia aștept pozele, că sunt curioasă ce bunătăți ați gătit :)
Așa soldații noștri pentru care au venit pentru spectacol s-au transformat în jandarmi care ne protejau mesele de insistențele acestor indivizi. Cum a observat cineva, era vorba de cam 20 de persoane care apăreau constant în peisaj.
Apoi când acești indivizi împroașcă cu noroi din spatele tastaturii, prin ziarele online, mi se face de-a dreptul lehamite.
Zombie le-am zis și eu. Nu ține nici de foame, nici de sărăcie.
Ştiam că o să apară scriitura asta a ta, cu bunul simţ care te caracterizează, scrisă cu durerea celui care a fost jignit de concetăţenii lui, rănit în bunătatea lui. Adrian, din păcate sunt câteva generaţii de oameni cumva îmbrăcaţi şi curaţi, dar numai pe dinafară. Pe dinăuntru sunt murdari, hulpavi, cu pofta neînfrânată de a lua ceva gratuit, chiar dacă nu au nevoie. Mă abţin să reproduc aici ce-mi trece prin minte. Ar fi păcat pentru tine şi pentru minunatul tău blog. Câtă vreme mai există oameni ca tine nu e chiar totul pierdut.
hmmm,daca ai fi avut de dat pe gratis ceva „bun simt” sigur nu s-ar mai fi inghesuit nimeni si nici nu se sterpelea !pentru majoritatea a devenit …utopic!
Felicitari pentru atitudine! O exprimare foarte diplomata, ca intotdeauna! Pacat ca cei despre care vorbesti nu vor intelege nimic…
p.s. Daca e sa nu fim civilizati for a second, sa ne amintim de celebra replica „prosti, da’ multi… ” :))
Urit, foarte urit, m-am gindit eu ca ceva v-a suparat tare de tot pentru ca simbata dupa masa , pe la 17,30 cred, nu mai era la standul vostru numai o lada frigorifica si o soba de gatit, nici o urma de voi !
Cu parere de rau iti spun ca era un lucru previzibil … asa se intampla peste tot unde „se da gratis”. Au ramas cu mentalitatea Ceausesciana, la coada, in gramada. Pacat, pacat … pentru ca exemplul se perpetuu printre cei tineri :(
Mereu m-am intrebat, scarbit de oamenii din jurul meu, oare cum o fi in alte tari. Mi-as dori sa traiesc macar cate un an in vreo doua trei alte tari si sa vad daca e la fel, daca la tot pasul dai de prostie, de mizerie, de marlanie, de ura, de violenta. Oare o fi consecinta nivelului de trai? Sau chiar e ceva cu al nostru popor? Spun asta pentru ca trebuie sa recunoastem, oricat ne-ar durea, ca bun-simtul, bunatatea, intelepciunea, recunostinta etc. sunt astazi caracteristicile unei minoritati…
Incet incet se prinde lumea ca datul gratis nu-i nici o solutie morala nici o alegere fericita.
Draga Adi, nu ai motive de suparare.
Voi fi bland: astia-s neaosii, asa stii sigur ca-s de-ai nostri. Niste creaturi care traiesc ca sa manance, nu pot fi imblanziti pe cale culturala, morala sau de catre bunele maniere.
Pregateste-te temeinic pentru ca inca vreo cativa zeci de ani de ei vom avea parte…
Mă bucur că ați înțeles exact ce am vrut să spun. Cât despre vânzarea mâncării, mă tem că asta implică o casă de marcat, autorizații speciale și niște cheltuieli suplimentare pentru concurenți (persoanele fizice nici n-ar putea face asta, așa, pur și simplu). Poate un bilet la intrare și posibilitatea ca în schimbul lui să primești O porție de la UN stand ar mai grupa lucrurile, nu știu, încă nu m-am gândit serios la asta dar dacă îmi vine vreo idee care să-mi pară viabilă o să vorbesc cu organizatorii, precis mă vor asculta.
am asistat la asemenea scene si eu …iti inteleg perfect amaraciunea ..asta e natia noastra, te lasa fara cuvinte…succes pe mai departe, apreciez munca ta dar mai ales pasiunea cu carre o faci…numai bine
Oamenii astia sunt aia de pana acum 20 de ani au smuls din mainile oamenilor muncitori mancarea. De au primit tot, locuri de munca, apartamente, masini, toate de la stat, si acum traiesc frustrati ca nu li se mai da gratis ceea ce cred ca li se cuvine. Sunt aia de au baut vinul dintr-o vie muncita tot anul de o familie cinstita. Sunt bunicii aia de-si trimit nepotii in biserica de Craciun, sa prinda un pachet cu dulciuci. ” Du-te mama, lasa-i pe astia ce colinda. Baga-te acolo-n fata sa-ti dea si tie, ce..nu esti si tu copil? ” Iar daca il prinde rusinea sau frica pe copil, il iau ei de mana, dau coate celorlalti copii, si ajung triumfatori in fata. Si prin asta, din pacate, „buba” de nesimtire, lipsa de respect se mosteneste in familie.
E trist si rusinos deopotriva si sa fii martor la o asemenea atitudine, daramite sa mai ai rabdarea si bunatatea de a-i servi pe „semenii” nesatui care bat din picior sa-si primeasca mai repede portia mai ceva ca niste copii. Tind, totusi, sa cred ca de vina este educatia, nu etnia. Si eu credeam pana nu demult ca noi, romanii, suntem unul din cele mai necioplite popoare. Ei bine, am avut ocazia sa particip la mai multe programe internationale de studii, de fiecare data peste hotare, si am avut surpriza sa constat ca bulgarii, sarbii si altii se comportau chiar mai rau decat ce vazusem la confratii din tara la sarbatorile nationale sau alte ocazii unde se da mancare gratis. Desi ni se ofereau gratuit TOATE mesele, nu se multumeau cu asta, dar isi mai bagau si in traista, ca sa aiba pentru mai tarziu, la hotel. Cel mai grav este ca toti erau tineri si am convingerea ca faceau exact ce au vazut la parintii lor. Totul pleaca din familie. Asa ca sa luam aminte in ce spirit sunt educati copiii din jurul nostru si sa nu ne ferim sa le atragem atentia parintilor care gresesc, mai mult sau mai putin subtil, dupa caz. Altminteri, si nepotii nostri vor trai aceeasi rusine si aceeasi scarba pe care le simtim noi astazi fata de compatriotii descrisi mai sus.
Nu tine de criza,nici de patura sociala,tine de Educatie si Bun Simt.
Ce te mai miri.
Nu vezi ca se calca in picioare sa sarute moaste.
Bine ca ati scapat intregi.
Puteai sa capeti si o bataie „moralizatoare”.
Pacat ca te-ai umplut de nervi in loc sa te simti bine.
Din pacate nu e prima data cind se intimpla asa, dar de fiecare data ramin uimita de ceea ce vad. Ar fi o solutie sa se vinda portiile de mincare pentru o suma modica (sau nu), suma care, ulterior, sa fie donata pentru un scop nobil… Asta, cred, nu ar mai necesita case de marcat.
E trist. Am fost acolo, mi-am cumparat de mancare si atat. Nici nu m-as fi gandit sa cer de la cineva ceva…
Zorba Grecul, Adi! Nimic mai mult, nimic mai putin. Natura umana.
Te inteleg cum nu se poate mai bine. Lucrand de peste 15 ani in tagma jurnalistica am avut de-a face cu asa numitii ” sacosari”: participanti la dupa conferintele de presa pentru indesarea sarsanalelor din dotare la cocteilururile de dupa. Asta e si unul din motivele pentru care nu particip la competiile astea de gatit in aer liber. Prefer sa ma dedic prietenilor in agape private. Nu o sa poti scapa de astfel de specimene. NU PREA CURAND. Poate niciodata. Poti ori sa te retragi ca mine, ori sa renunti pur si simplu. Sau… sa-i ignori. Daca poti.
buna seara Adi,
ce sa mai spun : ai atins tot ce trebuia , absolut tot .Totul depinde de organizatori .
Un bilet de intrare poate limita intrarea si numarul de vizitatori , inclusiv sortarea lor .In acest mod tot organizatorii pot stabilii si zonele unde vizitatorul poate degusta din preparatele gatite in concurs .
Banii incasati se pot intorace la concurenti prin acordarea unor premii de participare ( echipamente ….).
Sincer, am avut imagini in fata ochilor de la prima editie Cluj Napoca 2009 .Am recunoscut cateva persoane care dapasesc limita bunului simt.
salutari
Tataru Ciprian
asta cu plata se face usor…am vazut in Portugalia la un festival al pestelui. Intrarea gratuita…insa era un cort de unde puteai alege sa cumperi unul dintre cele doua tipuri de bilete pentru mancare…pentru o portie mare sau o portie mai mica…si te duceai la bucatarul care ti-a atras atentia si papilele dadeai comanda…civilizat. Bine…nu mai spun ca la intrarea in festival am primit si un pahar pentru vin…iar producatorii de vin care participau la festival ofereau mostre…cate un pahar intreg din sortimentul ales de client. E adevarat ca sigurul mod in care iti poti alege clientela e pretul biletului la intrare.
In locul tau inchideam pravalia…nu mai e mancare…si gata! Duceati mancarea la case de copii…cei mici macar ar aprecia altfel gestul si efortul ;)
O Adi cum te inteleg! Am fost si eu in papucii tai vineri (dupa cum spuneai ca ai vazut). Partea cea mai trista e ca eu (si sunt convinsa ca si tu) ofer cu mare placere tot ceea ce fac. Dar de aici pana la a mi se reprosa ca „de ce am facut doar atat” e cale lunga. Si asta din partea unor oameni carora nu le sunt datoare cu nimic.
Noroc ca imi place prea mult ceea ce fac si uit repede :)
Pare-mi rau pt gustul amar. Din pacate multe intentii bune puse in practica duc la cu totul altceva.
Locuiesc in Canada de 9 ani si pe la inceputurile noastre am deschis o carmangerie-patiserie cu gandul ca tot romanul sa regaseasca gusturi de acasa.
Din 10 clienti 9 spuneau dintr-o rasuflare ”Buna ziua de cand ati venit in Canada” eram tineri si pesemne n-aveam fatza ”corespunzatoare”.
Ca sa ne formam clientela aveam zilnic farfurii cu tot felul de preparate pt degustare, faceam si paine de casa si-o puneam si ea taiata cuburi langa farfuriile cu carnati, babic, muschi, jumari, zacusca samd si nu zici ca stateau clientii la povesti cu mine si intre timp gustau si aprobau cu mmmmm-uri lungi calitatea si gustul produselor si dupa ce goleau (!!!) farfuriile plecau pur si simplu.
Mi-era jena de jena lor, dar asta nu schimba nimic.
Am tinut-o asa o vreme, apoi am renuntat sa mai pun produse pt degustare. Una dintre ‘tabere’ trebuia sa schimbe tactica …
Am fost si eu sambata pe la 15.30. Am plecat de acasa entuziasmat ca o sa fiu si eu prezent pentru prima data la un astfel de eveniment. Ajuns acolo am observat exact problema asta, multi se inghesuiau si se faceau o coada in fata la cei ce dadeau mancare pe gratis si cu greu mai zareai putin din ce facea fiecare. As fi vrut sa revin si duminica mai ales ca duminica a fost vremea mult mai ok, dar tocmai din cauza asta n-am revenit. Exact problema asta am remarcat-o, ca multi dintre cei care se inghesuiau nu erau oameni care nu aveau ce pune pe masa acasa. Idea cu vandutul mancarii si eventual donarii sumei adunate cred ca ar fi foarte buna. Si inca ceva, sa se dea mancarea sau sa se vanda undeva mai in lateral sau in alta parte decat in cea in care se gateste, ca sa poata vedea si cineva ca mine care nu era interesat sa se SATURE din mancarea gatita, ci doar sa admire niste oameni care gatesc in aer liber si eventual SA GUSTE din ceva care-i starnea curiozitatea.
Imi pare rau ca nu te-am vazut in zona :), mi-ar fi placut sa te si aud nu doar sa-ti citesc articolele de pe blog.
Din cauza celor descrise de tine mai sus nu am vizitat anul acesta targul (desi eram foarte curiasa sa-ti vad standul), dar am fost anul trecut si am fost de-a dreptul rusinata de acest tip de oameni.
Adi draga,eram chiar dezamagita daca NU ai fi luat atitudine vis-a-vis de acest tip de comportament,care din pacate nu e unul singular in societatea romaneasca …la fel se intampla si cand e campanie electorala…. tara asta isi merita soarta pe care o are pentru ca acestia sunt oamenii care isi vand intr-adevar mult prea ieftin votul pe un pahat de palinca,2 mici,o lingura de mustar sau mai stiu eu ce galeti,lopeti sau pungi cu faina…..pacat,mare pacat,ca se perpetueaza obiceiurile proaste,suntem tot mai bolnavi (si nu numai la propriu!) ca natie si parca nu mai intrevad nicio rezolvare!Felicitari pentru bunul simt care iti este caracteristic si pacat ca sunt putini cei care au ceva de spus la modul real!
Adi, te cred ca a fost nasol si nu pot sa ma gandesc ca daca la Cluj s-a intamplat asta (unde oamenii sunt prin natura lor mai decenti), probabil ca la Bucuresti macai si bataie cand se termina ce gatisei :-(
Data viitoare, ia-le bani si doneaza la adevaratii saraci sau puneti mana de la mana aia care gatiti sa luati si o firma de paza. Trist, dar necesar.
Adi, ai dreptate cu tot ce ai scris! Acesta-i motivul pentru care am refuzat sa particip la acest ‘festival’. E trist ca tot timpul persoanele de la care nu te astepti fac astfel de lucruri. Si oricat am discuta noi pe internet, lucrurile nu se vor schimba in curand!:(
Precum spunea un prieten, orice lucru oferit gratuit in Romania nu este apreciat la adevarata lui valoare. Am trecut si eu prin asta si stiu (pana atunci nu am crezut)…
Trecand peste toate astea, felicitari pentru premii si multa bafta in continuare!
Poate-au venit bucurestenii la pomana. Ca asa am citit un comentariu la un material despre o inghesuiala la shaworma gratis in Bucuresti. „Dom’le, daca era un sibian sau un maramuresan, n-ar fi facut asa ceva!”. Nu. Sigur.
Asta e tara in care ne-am nascut din pacate. Asta e unul din motivele care m.au facut sa plec din Romania. Si chiar si la 4000 de km de patrie, intalnesc zilnic personaje pomenite in postul tau. De asta suntem asa bine vazuti in toata Europa. Vorba aia: Niste tarani..
Bravo Adi! Am sa-ti povestesc si experienta mea – ca doara nu eram departe de tine…:((
Am rugamintea sa nu jignim taranii :), ca taranii adevarati sunt de 1000 de ori mai civilizati si cu bun simt decat unii MARI oraseni poate chiar si personalitati publice.
Tot dam vina pe tigani, dar nu ne uitam la tot peisajul si nu vedem paleta de oameni care ne inconjoara. Trebuie sa ne obisnuim si sa inghitim ca asta suntem, o natie de tolomaci, mie unul nu mi-e rusine de tara mea, mi-e rusine de…si cred ca nu gresesc, dar cred ca mai mult de jumatate din populate, „care este”…ca sa spun asa cum zic cei care ne conduc…
Nu vreau sa cobesc, dar atata timp cat detinem asemenea specimene tara asta n-o sa evolueze, asa o sa fim si dupa 30 ani.
Dar sa fim sanatosi, poate nu ne molipsim.
O zi buna!
Noi suntem romani… Ai descris perfect tabloul nostru ca natie! Valorile si oamenii cinstiti si civilizati sunt dati la o parte si tratati cu scarba si disrespect in timp ce nesimtirea creste si se simte bine in tara ei, Romania. Felicitari pentru postare. Poate unii vor deschide ochii si vor vedea ce face nesimtirea. Si felicitari pentru blog! O zi buna!
Ai perfecta dreptate! Insa cati mai suntem cei care condamnam si ne e rusine de aceste purtari? Cred ca tot mai putini, … Educatia e cea mai importanta, si la noi lipseste cu desavarsire… Succes in continuare
Imi pare rau ca s-a intamplat in Cluj :(……dar se pare ca orice padure are uscaturile ei.
pff, stiam eu ca o sa fie asa. ma batuse un gand sambata dimineata sa vin pe-acolo sa trec pe la voi pe stand, sa ne cunoastem in sfarsit si sa va admir cum gatiti si sa povestim. dar dup-aia am realizat ca, mai ales fiind si vreme buna, o sa fie o inghesuiala la giftuit de eu la cei 1 metru si un snitel ai mei n-am sa ajung nicaieri aproape de voi.. trist, pe cuvantu meu…
Adi, e frustrant – stiu … stateam la distanta si ma uitam cum se inghesuie la un loc in fatza si nici nu erati gata inca… as fi facut mai multe poze la masa care va straduiati sa o aranjati cu cat mai mare grija, dar nici vorba sa ajung cat de cat mai aproape… aveam un aparat foto in mana, nu o farfurie si crede-ma ca nu a contat … eram privit ca unul care vrea sa le ia ceva ce a lor… si uite o paralela: dupa cum bine stii un lant de hipermarketuri in weekend i-au deschis un magazin in manastur… dupa ce am plecat de la polus mi s-a facut pofta de cioco si asta era pe drum si mi-am zis sa intru – proasta idee … era o inghesuiala de zici ca e a 10 minune a lumii, nu doar un magazin…
Nu ma mira deloc ce ai povestit mai sus si din pacate, povestea asta nu imi trezeste nicio traire noua. Suntem in Romania.. si da, am prejudecati.
Hai sa va povestesc si experienta mea, cortul nostru fiind vis-a-vis de a lui Adi: am facut trei ceaune mari cu gulyas si bineinteles oamenii s-au bulucit.( In 2007,2008 si 2009 am dat toata mincarea gatita vizitatorilor care, ca si anul acesta, se buluceau si se calcau pe picioare). Am hotarit sa le spunem celor care vor un blid de mincare ca pot sa doneze o suma – un leu, doi, simbolic – daca le-a placut. Dupa ce am dat vreo 50 de portii, am constatat cu surprindere ca nimeni n-a donat nici un leu si atunci am inchis taraba. Partea faina este ca din cauza asta am fost injurati, ni s-a promis ca vom fi reclamati la organizatori si ni s-au tinut lectii de moralitate…
Pe moment m-am enervat foarte tare. Acuma sint din nou calm si bucuros. Pentru ca sper ca urmatoarea etapa a campionatului sa ma gaseasca la antipozi :). Pentru totdeauna!
Este fireasca atitudinea ta si chiar nu are rost sa-ti faci ginduri aiurea. Spiritul grobian iese in evidenta in cele mai neasteptate ocazii. Este rusinea lor si cumva a organizatorilor care in mod cert au pus accentul intr-un mod gresit. Cum ar spune cineva: „all the fucks fly out to them”. Din tot sufletul.
Eu nu aș da vina pe organizatori, că doar nu ei au inventat specimenele astea. Organizatorii sunt interesați să aibă cât mai mulț vizitatori și nu pot garanta pentru calitatea acestora. Totuși, din toate comantariile de aici am desprins o idee pe care o să le-o transmit organizatorilor, respectiv înființarea unui cort unic pentru degustare, un loc în care participanții să-și trimită o parte dintre mâncăruri pentru a fi împărțite pofticioșilor, eventual contra cost. Sigur, prevăd cozi și buluceală dar poate că lucrurile-s mai ușor de controlat dacă buluceala e la punct fix:-).
depresie says:
September 13, 2010 at 7:29 am
Este fireasca atitudinea ta si chiar nu are rost sa-ti faci ginduri aiurea. Spiritul grobian iese in evidenta in cele mai neasteptate ocazii. Este rusinea lor si cumva a organizatorilor care in mod cert au pus accentul intr-un mod gresit. Cum ar spune cineva: “all the fucks fly out to them”. Din tot sufletul.
interesant este ca acest „spirit grobian” (asa sa ii ramana numele) nu face distinctie de rasa, sex, apartenenta politica si nici macar de gradul de cultura al unui individ. de asemena, cineva constata ca eventual o etapa din campionat o sa il gaseasca la antipozi. nici macar acest lucru nu garanteaza faptul ca nu va da peste acel spirit grobian. oameni de genul asta se vor gasi oricand si oriunde. si ca sa pun capacul pe oala cum s-ar spune, din scurta mea experienta de viata, pot sa va spun ca am vazut chiar si academicieni comportandu-se precum grobianii de mai sus, si chiar fara nici o retinere, de mi se facuse mie rusine de lipsa lor de civilizatie.
Buna! Am fost si eu sambata la Cluj, din partea unui producator de vinuri care a … avut intentia sa faca degustari gratuite. „Degustari” nu e cuvantul potrivit si sunt complet de acord cu tine. Oameni de toate felurile.
Pusesem cascaval si mere pe masa, pentru a putea degusta cat de cat ca la carte. Oamenii luau cate 5 bucati de cascaval si mere odata. Numai 2 persoane m-au intrebat de ce am ales mar si cascaval din cel putin 500 vizitatori unici.
Oameni care au venit de cel putin 3 ori si imi spuneau „Haaaai, don’soara, nu fi zgarcita! Pune acolo paharul plin!”. O femeie a cerut (iar) vin galben si am corectat-o pentru a treia oara!
Au fost si vizitatori unici, oameni cu bun simt care chiar au cerut un deget din unul si un deget din altul. Spre deosebire de altii care spuneau „dati-mi ce vreti, da’ puneti paharul plin!”
O taxa la intrare, daca nu e cu bon pentru o portie, cum ai platit, va pune presiune sa manance macar daca tot au platit.
anul trecut, la editia de la izvor, am reusit sa „scapam” de gloata punand pret: donati 5 lei pentru asociatia emigrantilor din Ro, mancati. Nu donati, nu mancati.
Probabil nu este foarte legala treaba, dar este mult mai putin daunatoare decat eu beat langa o gloata de ghiolbani.
dar, chiar s-au luat de voi? Asta e noua :D
Am fost la Bratislava anul acesta si am avut sansa sa vedem cum se organizeaza un festival de gatit in aer liber, in centrul istoric, tema principala fiind pestele de Dunare. Erau bucatari din toate judetele slovace, cu cazane, ceaune, sobe la care preparau tot felul de mancaruri din peste. Dupa ce se termina mancarea se vindeau portii cu pretul intre 2 si 5 euro. La ora 21.00 totul era strans: tavile pe care a ars focul erau golite intr-un carut special, tarabele demontate, dozatoarele inchise, mizeriile maturate.
Sper sa vad si la noi o festivitate macar la nivelul celei din Slovacia!
Foarte trist, si din pacate se pare ca acest lucru se intampla peste tot unde se da gratis ceva. Si nu cred ca este saracia de vina.E de vina mentalitatea unora care considera ca daca se da gratis li se cuvine doar lor. Poate ca ar fi bine pe viitor sa se impuna de catre organizatori o suma fie ea si modica si sunt convinsa ca atunci se mai imprastie pleava putin. Nu strica sa incepi sa-i inveti pe romani ce inseamna respectul pentru semenul sau si munca celuilalt.
Sincer si eu m-as fi batut pt o portie de mancare de la standul vostru, dar nu pt ca e gratis, ci mai degraba de curiozitate si multa multa pofta. Pacat ca nu am fost in Cluj (dar am trecut sa va salut pe acolo vineri, cand tu tocmai scoteai un picior de porc frumos impodobit cu niste verdeturi dintr-un ceaun).
sunt doua probleme general valabile in tara asta:
– organizarea care lasa intotdeauna de dorit – si care s-ar putea rezolva cu cap
– gloata de oameni prost crescuti – din pacate nu cred ca exista vreo solutie la aceasta problema
daca esti atent la comentariile de pe blog, cine se-aseamana se-aduna: n-o sa vezi pe nimeni din gloata respectiva citind blogul, simtindu-se rusinat si macar gandindu-se sa se-ndrepte; cei care ti-au citit blogul sunt oameni de bun simt, care bun simt nu-i lasa sa faca observatie gloatei, care observatie oricum nu ar avea niciun efect asupra stratului gros de nesimtire de pe astfel de specimene.
Așa-i românul…
În alte țări, unde m-am nimerit la ceva similar, toți se poartă altfel, mai civilizat. inclusiv cerșetorii (nu cei originari din România) sunt bine crescuți.
Mie îmi este jenă să stau la pomană, eventual iau ceva uscături dacă sunt. Iar ca să evit pornirile animalice din mine, înainte de a ajunge la o festivitate de genul acesta îmi fac plinul acasă sau la ceva crâșmă.
Mă dezgustă și pe mine pornirile acestea de animal…
Mai este o vorbă printre tipele/tipii ce merg des la diverse recepții gratuite în calitate de invitați: Nu mânca pită, bă țărane, că pită mânci și acasă…, Nu bea apă, că aia curge și la ghivetă…
Și tot asa, pot continua cu mii de exemple…
Asta la noi în casă (România), că afară…
„care bun simt nu-i lasa sa faca observatie gloatei”
gresit. Eu ii citesc blogu si nu am atata bun simt…
Adi, cunosc scena pe care ai povestit-o. Am văzut-o adesea, o dată am şi scris-o, în piesa „Călătoarea şi Shakespeare”. Un chelner intră purtînd un platou imens cu mititei, toată lumea se repede, iar cînd chelnerul ajunge în sfîrşit la masă şi depune platoul, acesta este gol :)) N-am inventat, am văzut cu ochii mei scena, prin 1996.
Lucia, înfiorător:-))
Adi,asa cum spui si tu,e groaznic.asta e lumea in care traim,o lume in care nu ne mai pasa de cel de langa noi,o lume in care nu ne gandim decat la binele nostru si la”stomacul” nostru.E RUSINOS,E INUMAN,E ROMANIA DE AZI.CE E SI MAI TRIST,E FAPTUL CA BATRANII DACA NU STAU LA COADA ,DACA NU SE IMBRANCESC SI DACA NU SE CALCA IN PICIOARE NU SUNT SANATOSI(SA-MI FIE CU IERTARE).
„batranii”. Cred ca in scena povestita de adi erau de toate genurile(sex, cetatenie, varsta)
*etnie nu cetatenie :D
din pacate Adi graieste adevar, fusei si eu printe cei care ii tineau pe „zombie” la distanta dar din pacate si din fustrare am cedat cand am vazu ce se intimplat, sunt tare curios daca intr-o alta tara „civilizata” o sa putem vedea asa ceva !!!
Din pacate ceea ce s-a intamplat in majoritatea locatiilor unde participantii isi etalau maiestria culinara reflecta crunta realitate din intreaga tara. Ca simplu vizitator am observat lipsa de bun simt, egocentrismul stomacal, indolenta fata de semeni si concurenti a multor „flamanzi”. Acestea au fost cultivate cu brio, pana acum, de catre politicieni prin asa-zisele campanii electorale, unde se ofereau in mod gratuit publicului prezent, implicit viitorului alegator, tone de bere, mici, frigarui, gratare etc. Ma tem ca acest gen de evniment sa nu ajunga sa fie confundat cu o campanie, de orice fel. Primul pas este facut, „flamanzii electorali”, cei care au conceptia ca tot ce se prepara le este cuvenit de drept, motivand acest lucru cu, citez: „daca tot am stat la rand este dreptul meu” sau „ala din spate se impinge eu de ce sa nu ma imping, se da gratis”.
Organizatorii si concurentii nu s-au asteptat ca publicul sa reactioneze in acest mod, desi fortele de ordine au incercat sa stabileasca ordinea, cu greu au reusit sa amortizeze nesimtirea unora.
Sunt curios daca la viitoarea editie toate preparatele s-ar oferi numai pe bani publicului vizitator, oare atunci vor mai exista astfel de „evenimente”!?!
Sau „da mai bine” in mass-media faptul ca „oamenii s-au calcat in picioare” pentru a pune mana pe o bucata de hrana?
Cristi, nu cred că grija organizatorilor a fost să le facă pe plac redacțiilor de știri.
E cumplit ce se intimpla in Romanica….!
Totusi nu cred ca sunt scuze pentru comportamentul lor, al cetei de pofticiosi…
Eu as fi vrut sa ne poti povesti ceva frumos si placut de la acest concurs ! Sa fi fost bucuros si cu amintiri placute , nu sa ramai cu un gust amar….
Pacat…dar nu e o scuza ca traim in RO !!!
Din pacate pot si eu sa intaresc aceste frustrari.. eu am participat la prima editie, acu 2 veri, atunci cand s-a tinut la Gilau. Pot sa va spun si eu ca nici eu si nici membrii familiei mele nu am apucat macar sa gustam ceea ce gatisem… dupa ce a plecat juriul de la standul nostru, am intors privirea 3 secunde de la platoul cu mancare… si cand m-am uitat, era GOL iar pulpele de pui pe care le gatisem „la disc” zburau prin aer…. Am avut asa o senzatie neplacuta… Pe urma cel mai greu mi-a fost sa le explic celor din familia mea ca nu mai am ce sa le dau sa manance… Avand in vedere ca eu am mers acolo din dorinta de distractie, cam toti din familie si prieteni apropiati se asteptau ca o sa manance bine….
Din pacate , foamea e mare si nesimtirea.. si mai si.
Va spun sincer ca nici nu am mai mers la nici o editie de atunci din acest motiv.
sti ce e cel mai grav ca poate si cei ce lasa com de genu stiu e groaznic lumea nui normala sau in tara in care traim sa dus de rapa si multe altele nusi dau seama ca poate si ei gresesc si alti ii cred anormal asa ca mai bine taci din gura si nu faci tu pe desteptu
Un prieten de al meu e agent PP, a fost de servici in acea zi si mi-a povestit ca a trebuit sa-i si loveasca pe flamanzi ca sa-i tina potoliti. Chiar si asa majoritatea a continuat sa se lupte pentru o bucata de carne. Sincer nu mi-e mila deloc de acest gen de oameni. Ar trebui separate cu o granita pazita de arme si garduri electrice aceste „animale” de restul oamenilor cu bun simt si etica.
Nu cred ca am intels justificarea pentru care „organizatorii” doresc un numar cat mai mare de „vizitatori” mai ales ca nu platesc bilet de intrare. Succesul ar trebui sa fie dat de numarul de participanti. Ideea cu un cort care distribuie contra cost taloane in schimbul carora se primeste mancare e buna. La sfarsit iti poti schimba taloanele primite in bani. Si eventual aprecia succesul mancarii la public prin incasari.
Dr. A, numărul vizitztorilor e important pentru sponsori, care susțin cu bani un astfel de eveniment. Doar din taxa de participare plătită de concurenți, nu s-ar putea susține cheltuielile. Din acest moiv e nevoie de bani de la sponsori, care vor să fie văzuți de cât mai mulți oameni.
Adi, nu vorbeam de a face sau nu pe plac cuiva. Sunt convins ca nu aceasta a fost grija organizatorilor. Campionatul a devenit un brand din ce in ce mai cunoscut. Se vorbeste si se va vorbi tot mai des despre acest eveniment, spre lauda organizatorilor. Pur si simplu imi exprimam o temere, aceea ca evenimentul sa nu fie perceput pe viitor ca un punct de intalnire a „flamanzilor” cu abdomene aplatizate ca locul unde se mananca gratis si bine.
Cristi, uite, la ediția din Mai, din București, a fost o taxă de intrare, sumă mică. I-a ținut afară pe boschetari dar nu și pe cei care au avut 5 lei și care pe urmă au spus „păi dacă tot am plătit, măcar ăs prind ceva” :-).
M-am gindit daca sa intervin sau nu – se intimpla din astea si in alte tari decit Romania. Poate nu la acelasi nivel, dar se intimpla. De exemplu, in Canada, unde ma aflu.
S-a intimplat intr-o zi sa trec printr-un loc unde se dadeau gratuit cutii de racoritoare, pentru a promova cea mai noua aroma. Era coada, formata din asiatici (poate fiindca eram in Chinatown) si am auzit tiinarul de la masa „certindu-se” cu o batrinica si incercind sa-i explice ca a primit destule cutii (care se vedeau in sacosa) si ar fi cazul sa lase si pentru altii, in timp ce ea o tinea mortis ca n-a primit nimic si vrea si ea (mai mult din gesturi, engleza cam rupta).
La paradele ori festivalurile care se organizeaza, de Craciun/ Sf. Patrick/ ziua gay/ ce alt motiv o fi, se dau deseori diverse „suveniruri”, de la margele colorate la ciocolata ori alte produse. Se intimpla des ca lumea sa participe doar ca sa stea in fata si sa intinda mina, altfel nu stau sa urmareasca de la cap la coada ce-au facut oamenii respectivi.
Am un coleg care, cind plecam prin concedii, ne spune ceva de genul „drum bun si vezi sa nu uit sa aduci bomboane”. Acum, o fi vina noastra ca am adus cindva ceva de pe unde am fost, dar cred ca asta e alegerea proprie si nu mergem pe unde mergem ca sa avem cu ce ne intoarce. Chiar daca suna a gluma, „piscotari” sint si aici.
Poate ca nu sint atit de agresivi, poate ca lumea e mai putin atinsa de ce zic si fac. La urma urmei, chiar organizatorii distribuie fleacuri tocmai fiindca le vor raspindite (de aceea nu e eveniment de strada fara tombole, baloane, abtibilduri, chestii stralucitoare). In ce masura cumpara ele voturi, asta nu mai stiu.
Pe masura ce citeam randurile tale, draga Ai, imi era din ce in ce mai rusine…
Cred ca ti-a fost foarte greu sa suporti toate astea, PUR SI SIMPLU!
Intrebarea din titlu isi raspunde singura prin continutul articolului. Astia suntem noi. Ne place, nu ne place. Nici eu nu inteleg mecanismul calcatului pe mandrie in asemena hal si mi-a fost mai mare rusinea cind maramureseni de-ai mei s-au facut de mandra minune la Borsa la deschiderea unui magazin bulucindu-se sa prinda salamuri aruncate din camion. Sa stii insa ca am vazut manifestari de prost gust si in Olanda la niste reduceri de blugi, cind sareau unii pe altii ca sa prinda o pereche indiferent de masura. Dar pe romani i-am considerat mai speciali si mai demni. Pina de curand.
E acelasi lucru ca si la batraneii care stau la coada sa prinda „Adevarul de seara”. Se aduna cu mult timp inainte, si apoi se reped inghiontindu-se… La ce?
Mi-e si rusine sa-i vad!
Eu ca ardeleanu incet la minte ce sunt credeam ca sponsorii sunt interesati de oameni care au bani de cumparat (de exemplu mancare) si nu de clientii abonati de la cantina primariei (ca aia nici macar nu decid meniul).
Am citit undeva ca ala care e sarac de n-are ce baga in gura nu alege brandu ci alege pretul caz in care nu mai conteaza reclama da cred ca organizatorii de la Cluj au reusit sa schimbe bazele marketingului si e cazul sa ma duc la un curs de recilare.
Imi pare tare rau ca s-a intamplat astfel!Din pacate, astia suntem!:|
Mi-ar fi placut sa fiu acolo, sa gust din minunatiile pregatite de voi. Cum sunt o pofticioasa, as fi vrut sa gust, cate putin, din toate :D.
Si da, sunt de acord ca ar trebui impusa o taxa, un bilet , ceva… Si nu pentru ghiftuiala, pentru a putea primi cate o …mostra, daca vrei. Pe baza de bilet, eventual bifat, stampilat…
Trebuie sa existe o modalitate ca astfel de evenimente sa se imtample in mod civilizat. Vorba cuiva care a postat mai sus: „cineva trebuie sa-si schimbe tactica”.
Off topic: blogul tau este o inspiratie pentru mine, iti multumesc! :)
nu este o chestie romaneasca. Vedeti bataile in sua in ziua cu reducerile (asta asa, usor, pe youtube).
Ceea ce nu face lucru mai putin penibil
Cami, mă bucur:-). Da, poate de la următoarea ediție va exista un sistem. Sper.
Dr.A, nu-i atât de simplu. Evenimentul în sine nu e unul de nișă, e un eveniment popular sponsorizat de producători de detergent, producători de ouă ori de condimente, producători de lucruri de larg consum care au ori ba legătură cu mâncarea. Toate însă au legătură cu portmoneul subțire, se adresează oamenilor cu venituri medii, nu-s produse destinate luxului. În consecință, traficul e încurajat. Oamenii despre care am scris eu în povestea de mai sus nu erau sărăntoci. Da, mulți dintre ei erau pensionari dar asta nu-i scuză. Și tata e da’ nu fuge în piață după un mic gratis (nu-i pensionar din aviație, deci pensia lui e una mică).
Animaloo, mă tem că bătaie pe mâncare doar la noi am mai văzut.
Si eu cred ca o taxa de intrare, modica, ar mai cerne putin publicul si asta spre castigul ambelor tabere.
In felul asta concurentii isi vor putea vedea linstiti de treaba, iar cei care se perinda printre mese, ar intelege ca a degusta NU echivaleaza cu a se ghiftui si fiecare stand NU e ”un nou inceput” :)
Desi am vazut multe in ultimii ani, tot nu-mi vine sa cred ca lumea e chiar in halul asta. Imi amintesc de ziua lui Sechelariu cand s-au dat carnati si bere pe gratis, cum s-au imbulzit oamenii….. Si tot vad la TV… cum se da ceva gratis, toti se poarta de parca au crescut in codru. Daca pana si de Boboteaza se calca in picioare la propriu pentru aghiazma… ce sa mai zicem…
Felicitari pt curajul de a avea atitudine! Bunica s-a maritat in 1944 si mi-a povestit ca dupa ospatul de rigoare toata lumea a furat ce a apucat (si nu a avut invitati oameni la limita saraciei!) ei au ,,debarasat” doar niste oase si doua paini arse, uitate-n cuptor. Trage tu concluziile.
Pune poze cu bastarzii aia nenorociti si lacomi! Sa-i vada toata lumea…
asa sunt romanii peste tot in lume !