Ardei în ulei. La borcan.

474

Îmi plac ardeii copți. Aș mânca în fiecare zi. În fiecare anotimp. Vremea ardeilor cu gust de ardei e pe trecute dar mai avem o șansă. Putem să-i păstrăm în multe feluri. De exemplu, congelați (am pus cam 10 kilograme în congelator până la ora asta). Sau în borcan, cu ulei și mirodenii, așa cum vă arăt aici.

Alegeți ardei cu suprafețe cât mai netede. Se coc mai bine, se curăță mai ușor, nu se sprag la curățare (nu că asta ar fi  o problemă). Apoi coaceți-i, fie pe grătar fie la tigaie (puteți chiar să-i frigeți la foc iute, cu un strop de ulei) fie pe o plită.

Presărați puțină sare peste ei și lăsați-i câteva minute acoperiți. Asta tot pentru a putea să-i curățați mai ușor.

Nu-i așa că-s frumoși?

Lăsați-i să se scurgă câteva ore. Apa nu-i un bun conservant. Din contră.

Mirodeniile pentru povestea asta sunt doar două: dafinul și piperul.

Puneți ardeii în borcane. Turnați ulei peste ei.

Aveți grijă să nu rămână bule de aer în borcan.

Evident mirodeniile nu se pun singure, deci va trebui să le puneți tot voi.

Borcanele trebuie să fie sterile. După ce puneți capacul, păstrați-le la loc întunecos și rece. Un borcan de 375 ml cuprinde cam 4 -5 ardei și 50-60 ml ulei. Asta-i povestea pentru azi. Ea vine cu drag de la bucătarul Unisol. Apropo, dacă intrați pe site, puteți participa la un concurs care vă  poate aduce o ședință de gătit cu mine. La voi acasă. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Ce bine arata! Ia sa pun si eu vreo 2-3 borcane!

  2. Moldovan Mihaela says:

    Salut, chiar aveam nevoie de o reteta pt.ardei copti, vreau sa pun in wekend si am o intrebare conservant nu trebuie pus in ei?Oricum arata deliciosi, sambata pun si eu 5 kg.

    1. Adi Hădean Author says:

      fără conservanți. uleiul asigură etanșitate, nu intră oxigen, deci nu se strică:).

  3. hello!am in intrebare..poate cam prostutza..dar…cum fac sa nu ramana bule de aer in borcan?spre exemplu am pus rosii uscate in ulei..si am inghesuit rosiile in borcan, dupa care am turnat ulei, evident…se vad bule de aer intre rosii. am sperat ca in timp uleiul va patrunde si aerul se va ridica desupra, dar nu e asa. so ce e de facut?tks.

    1. Adi Hădean Author says:

      e destul de ușor: pui ardei, torni ulei. și tot așa, după fiecare ardei:).

  4. alina neagu says:

    Foarte buni!!! Am pus si eu, dar i-am si sterilizat un pic pentru mai multa siguranta.

  5. Alina, daca i-ai sterilizat (banuiesc ca la bain-marie sau in cuptor),inseamna ca a fiert uleiul in borcan ? sau nu i-ai pus cu ulei ?
    Adi,se pot pune si cu otet ? sau o combinatie de otet , ulei, apa ?
    Sare se pune doar cand se iau de pe gratar ?
    Se pun cu tot cu cotor ?
    Multumesc frumos.

  6. Buna,

    Am facut acesti ardei acum doua zile si astazi a trebuit sa-i arunc deoarece au fiert. Am respectat toti pasii spusi de tine, dar rezultatul nu a fost unul fericit….

    1. si eu am pus si au fermentat. :(

  7. Cred ca in primul rand ardeii trebuie sa fie pusi la borcan reci reci si foarte bine scursi de zeama.Sa i lasi sa se raceasca bine si apoi sa cureti toate semintele.Si de la seminte fierb.Eu am patit-o anul trecut cu 10 kg de vinete si 10 kg de ardei copti .a fost prea cald si in loc sa se raceasca s-au fiert pana dimineata cand trebuiau puse la borcan :(

  8. No, sotul meu e fan ardei copti. Tocmai si-a umplut niste borcane cu ei, dupa reteta ta! :)

    1. Se poate pune ulei de masline?

    2. Adi Hădean Author says:

      da

  9. Se pastreaza foarte bine si cu mai putin ulei. Ardeii copti si alesi de seminte, raciti, dar nu neaparat scursi de zeama din interiorul lor (asa preferam noi) se pun in borcan iar deasupra se aseaza un pansament steril inmuiat doar in ulei si o aspirina pisata. Se patreaza si cativa ani de zile ;)

  10. eu ii pun intr-o solutie slaba de otet ,1 parte otet,2 parti apa,1 lingurita zahar,1 lingurita sare,si frunze de telina…ii asez in borcane si ii sterilizez 20 de minute,apoi ii las in vas pana a doua zi. Sunt deliciosi si nu fermenteaza.Nu folosesc conservant,nimic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close