Brioșe cu secară, ciocolată și decor de biscuiți

684

Am ales un preparat simpatic, pentru copii, care poate fi pregătit împreună cu copiii. Știu din surse sigure cât de mult le place copiilor să mănânce preparatele la care contribuie chiar ei. M-am gândit să împărtășesc o mică bucată din activitatea mea de gătit cu copiii. Astfel că am pregătit – Brioșe cu secară, ciocolată și decor de biscuiți.

Gătitul împreună cu copiii este o activitate foarte antrenantă pentru ei, le stârnește curiozitatea, poate fi o activitate de familie, un mod plăcut și amuzant de a petrece timp de calitate împreună. Totodată este stimulată și dezvoltarea senzorială, simțurile olfactive, tactile, simțul vizual, motricitatea fină. De fiecare dată când au contact cu un ingredient e bine să studiem un pic ingredientul împreună cu ei, cum miroase portocala de exemplu, cum e coaja, ce textură, ce culoare are…

Pe scurt, e foarte distractiv gătitul împreună cu copiii, trebuie să încercați și să împărtășiți cu noi această experiență.

Ingrediente pentru rețeta de brioșe cu secară, ciocolată și decor de biscuiți:

Pentru brioșe cu secară avem nevoie de:

  • 200 g fulgi de secară mărunți
  • 100g faină albă de grâu
  • 2 banane
  • 2 ouă
  • 2 linguri de miere
  • 230ml lapte bătut
  • 50ml ulei
  • 150 g afine
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • Un praf de scorțișoară
  • Un praf de sare
ingrediente pentru brioșe cu secară

Ingrediente pentru crema de ciocolată :

  • 100g curmale deshidratate
  • 20 g cacao
  • 50 g ulei de cocos
  • 1 banană
  • Vanilie
ingrediente pentru crema de ciocolată

Ingrediente pentru biscuiții de decor:

  • 250 g faină albă de grâu
  • 100g unt
  • 1 ou
  • Un praf de sare
  • Un praf de scorțișoară
ingrediente pentru biscuiții decor

Cum am pregătit aceste brioșe cu secară?

Pentru început am  mărunțit fulgii de secară cu ajutorul unui robot de bucătărie.

Am combinat ingredientele uscate într-un bol apoi, în alt bol am pisat bananele cu o furculiță, bananele trebuie să fie foarte bine coapte. Peste banane am adăugat ouăle, mierea și praful de sare și am mixat totul aproximativ 2 minute, am adăugat apoi uleiul și laptele bătut.

pregătire aluat brioșe cu secara

Peste compoziția umedă am adăugat ingredientele uscate, în două tranșe. Am încorporat totul cu o spatulă. 

Când aluatul a fost gata, mi-am pregătit o tavă de brioșe în care am pus chesele din hârtie, am pornit cuptorul la 180 °C. Între timp am turnat aluatul în forme și am pregătit brioșele pentru copt.

pregătire forme pentru brioșe
pregătire aluat pentru coacere

Am avut și un mic ajutor care a savurat momentul din plin, s-a descurcat excelent..Am pus brioșele la copt pentru 25 de minute.

Crema de ciocolată pentru brioșe:

Pentru început am hidratat curmalele în apă caldă aproximativ 30 de minute. Am folosit un blender de bucătărie, am pus toate ingredientele în vasul acestuia și am blendat până când compoziția s-a omogenizat bine și a căpătat textura unei creme de ciocolată.

Biscuiții de decor pentru brioșe:

Pentru aluatul de biscuiți am folosit unt moale, la temperatura camerei.

Am cernut făina, am adăugat praful de scorțișoară, sare, unt după care am încorporat untul în făină, am adăugat și oul și am frământat bine aluatul.

Am lăsat aluatul la odihnă, în frigider, până am pregătit ustensilele și masa de lucru.

Modelarea biscuiților pentru decor:

Aceasta este cea mai distractivă parte, pe masa de lucru am presărat făină, am adus câteva forme pentru decupat biscuiții, un făcăleț și nu în ultimul rând, aluatul.

Spun că aceasta este cea mai distractivă parte pentru că aici, ajutorul meu în vârstă de 2 ani, a acaparat masa de lucru. 

I-a făcut plăcere să observe cum presar făină pe masă și a considerat că nu este suficint cât am pus eu așa că a mai pus și ea o mână de făină.

modelare biscuiți 1

 Apoi a descoperit formele de decupat, cea mai solicitată formă a fost cea cu pisicuța. 

modelare biscuiți 2
modelare biscuiți 3

Am pus biscuiții la copt timp de 12 minute la 180 °C.

biscuiți modelați

Cât timp am decupat biscuiții pentru decor, brioșele s-au copt și s-au și răcit așa că am început să le decorăm frumos cu ciocoltă.

brioșe cu secară coapte

Am folosit o linguriță pentru a îmbrăca brioșele în crema de ciocolată.

Pentru decor am mai folosit zahăr pudră și afine, afinele pe care am uitat să le pun în aluatul de brioșe.

decorare brioșe cu secară, cremă de ciocolată și decor de biscuiți

Brioșele sunt gata, frumos decorate și numai bune de savurat într-o după masă liniștită, împreună cu copiii.

Cu drag,

Ionela.

Alte rețete de brioșe mai găsiți și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close