Mie, personal, gătitul lent și în tihnă, îmi dă o adevărată lecție de viață. Mă învață să mă opresc, să reflectez, să admir și să mă bucur de transformarea pe care timpul și căldura o oferă ingredientelor. Rețeta mea de ragu de vițel pulled apart, încălzește seri de toamnă, cu un efort minim. Are nevoie de timp mai degrabă, și i-am adăugat un tip special de paste tipice din Instria – fuzi, atât de potrivite pentru un ragu de carne, pe care și croații îl servesc alături de specia lor de vită, de care sunt atât de mândri – boskarin.
Cred că a devenit rețeta sezonului rece pentru mine, abia aștept să știu dacă și pentru voi!
Ingrediente pentru ragu de vițel:
- 500 g pulpă de vițel
- Un morcov
- Un măr
- 200 g ciuperci champignion brune, mici
- 250 g roșii cherry
- Un pahar de vin roșu
- Un știulete de porumb
- O ceapă roșie
- O măciulie de usturoi
- O lămâie
- Ulei de măsline
- Ierburi aromatice
- Sare și piper
- 250 paste
- Brânză maturată
Modul de preparare
Dacă în majoritatea cazurilor alegerile mele naturale sunt pentru feluri de mâncare care se gătesc foarte repede, uneori mă întorc la gătitul în tihnă, fără grabă. Las unei tăvi pline cu cele mai frumoase produse timpul necesar să le transforme într-o cină de real confort, care încălzește serile de toamnă.
Ragu de vițel
Pentru că are nevoie de un timp îndelungat, de gătire în cuptor, am început cu carnea. O felie generoasă de pulpă de vițel a fost pentru început prăjită cu un strop de ulei de măsline, și cimbru proaspăt, într-o tigaie cu grătar, la foc iute. Un minut pe fiecare parte a fost suficient. Prin rumenirea pe ambele părți, am sigilat toate sucurile din carne în interior, și am oferit o ușoară caramelizare apetisantă cărnii.
Am transferat bucata de carne într-o tavă potrivită pentru cuptor. I-am adăugat mărul tăiat in felii mari, ceapa împărțită în sferturi, boabele de porumb, ciupercile întregi, și măciulia de usturoi tăiată în jumătate. Am condimentat cu sare și piper. Apoi am adăugat ierburi aromatice (eu am ales cimbru și rozmarin), și am turnat tot paharul de vin în tavă. Am acoperit bine tava cu folie de aluminiu. Am dat la cuptor, la 180 de grade, în cuptorul pe care l-am încălzit în timp ce pregăteam pulpa de vițel. Totul a rămas în cuptor două ore, pentru că bucata mea de carne nu a fost mare. S-a gătit încet, infuzând toate aromele în carne.
Într-o tigaie de fontă am pus separat la copt, pe hârtie, frumoasele mele roșii colorate, cu ierburi aromatice, căței de usturoi și o picătură de ulei de măsline. Au avut nevoie de 20 de minute la cuptor, lângă tava cu ragu, până când au început să crape.
Toată casa mirosea deja foarte frumos a friptură, ierburi aromatice și legume coapte. Așa că am știut că ragu-ul meu e gata copt. L-am scos din tavă, și era atât de fraged încât o furculiță rupea carnea fără niciun efort.
Am “destrămat” carnea (această tehnică este cea care dă numele acestui tip de preparate – pulled apart) folosind două furculițe. Apoi am amestecat în ea legumele coapte, usturoiul, și roșiile cherry, și minunatul sos de vin roșu din tava de copt, care a fost redus în timpul cât a stat la cuptor. Am îndepărtat codițele aromaticelor din tavă, și am adăugat, pentru prospețime, chives și coajă rasă de lămâie.
Cum am servit ragu de vițel pulled apart?
Desigur că acest ragu s-ar potrivi bine, servit cu multe feluri de garnituri. Cartofi copți sau un piure de rădăcinoase, un orez simplu, bob cu bob, sau o felie generoasă de pâine prăjită, cu maia. Eu am ales astăzi să îl completez cu un sortiment foarte special de paste. E specific in Istria, peninsula gastronomica a Croației, care a făcut parte din Italia – de aici și înclinația pentru paste. Pastele mele se numesc fuzi, sunt artizanale, și foarte simpatic bicolore.
Am fiert pastele 5 minute în apă cu sare, le-am scurs (nu le-am clătit, această regulă se aplică tuturor pastelor), și le-am amestecat imediat cu deliciosul ragu deja pregătit.
Am servit porții individuale, dar foarte generoase, de ragu cu paste, speste care am răzuit mărunt o brânză maturată, semi-tare, aromată, pentru ca acest ragu poate face față unei brânze aromate, fără a fi eclipsat de gustul ei pregnant.
Sper să gătiți rețeta mea de pulled apart ragu – după ce pregătiți carnea pentru cuptor, se face mai degrabă singură, încet, în timp ce vă bucurați de alte activități cu cei dragi, așteptând cina.
Cu drag, Cristina.
Ce se întâmplă cu porumbul care este menționat la ingrediente ?
Draga Mihai,
Porumbul, sau orice alta legumă de sezon se poate coace împreună cu carnea, încet, la cuptor. Se va găti mult, și va participa la consistența ragu-ului, transformându-se aproape într-un sos. Ați mai putea adăuga și dovleac, ar fi delicios.
O zi frumoasă!