Păstrăv la grătar

786

Păstrăvul nu-i un monument al gustului dar dacă-l gătești cumsecade, poți obține o masă cel puțin decentă, dacă nu grozavă. Ieri a adus Rebus (vă povestesc eu despre el altădată) un coș de păstrăvi de la Rădaia, dintr-o pescărie care nu îndoapă peștii cu medicamente. Ce era să fac cu ei, odată curățați și spălați?

Mai întâi i-am crestat pe ambele părți, până la os. Din doi în doi centimetri.

Am presărat peste pești sare grunjoasă și piper abia zdrobit. Recomand o sare mineralizată, nerafinată.

Am lăsat peștii să stea cu sarea și piperul cam zece minute. Între timp am încins grătarul.

Am uns grătarul cu ulei înainte de a pune peștii pe el, să reduc cât s-a putut de mult posibilitatea ca aceștia să se lipească de barele grătarului.

I-am ținut pe grătar câte patru minute pe fiecare parte.

I-am mâncat cu pâine și mujdei.

Au fost buni-buni.

Cam asta-i tot pentru azi.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Pastravul ca pastravul dar despre reteta de vineri din Baia Mare ce ne zici? Sambata mi-am si cumparat carnea si fisticul dar au aparut alte prioritati si am amanat reteta. Oricum e prima pe lista. Sper sa te mai vedem si cu alte ocazii culinare.

  2. Dar de unde sare nerafinata si, mai ales, neiodata? Eu am adus un saculet (mic) de sare de la salina din Wieliczka, dar este si el pe care sa se termine…

    1. Adi Hădean Author says:

      de la magazinul de mirodenii. punct ro :)

    2. Se gaseste in saci de 5 kg la magazinele de langa piete, extrasa de la salina Dej.

  3. I-ai curatat de solzi?

    1. Pastravul nu are solzi.

  4. Arata incredibil de bine!!! Fac si eu sambata :)

  5. Vizavi de solzi ma intereseaza si pe mine raspunsul tau.

    1. Adi Hădean Author says:

      i-am primit curățați

    2. Pastravuk are solzi mici si fini, nu nesesita indepartarea lor!

  6. Buna Adi,

    de ce spui ca pastravul nu e un monument al gustului? sincer sa fiu, mie imi place foarte mult, nu prea stiu ce-ar putea sa fie mai bun la gust .

  7. Buna Adi
    sieu fac foarte des peste la gratar,adica sotul meu dar noi ca sa iasa mai crocanta in timpul frigeri il ungem cu ulei de masline si iese demential

  8. Nu sunt de acord ca pastravul nu e grozav la gust, eu cred ca nimic nu se compara cu gustul lui, mai ales daca e gatit cum trebuie, nu neaparat pe gratar. Sigur nu se compara cu carnea dar mie care imi place pestele oricum, mi se pare cea mai buna mancare.

  9. cu mamaliga era si mai bun, mi-ai facut pofta, cred ca ma opresc la Mara la un pastrav vineri

  10. Vlad F. says:

    Eu curat si pastravii de solzi. Sunt mici, ce-i drept, cu o aglomerare mai mare in a doua jumatate a pestelui spre cap. Ii prefer pane (clasic) in faina, ou si pesmet cu granulatie mica, prajiti in ulei la foc moderat.

    Exista pastravi de crescatorie (de N feluri), de lacuri montane ori chiar si de mare (pstravi, nu somon sau alta specie de salmonida), insa nici unul nu se poate compara la gust si consistenta, cu pastravul salbatic „de vale” pescuit, cel care se hraneste natural si care isi dezvolta corpul fusiform in bataia directa a apei repezi, pure, reci ca gheata si foarte oxigenata, de altitudine.

    Un asemenea deliciu reprezinta, de cele mai multe ori, un rsfat extrem de rar de dobandit pentru ca necesita truda, cunostinte in domeniul pescuitului montan, rabdare si respect !

  11. Ai mila !
    cu ce inlocuiesc gratarul ?
    traiesc o parte din viata in Bucuresti, intr-un apartament de bloc si abia gasesc un pastrav proaspat in hypermarket. multumesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      cu o tigaie antiaderentă

  12. multumesc !

  13. micutu204 says:

    -Păstrăvii au solzi ; pe lat nu trebuie să fie mai mari de 5-6cm ,altfel sunt graşi; Pigălitele simandicoase pot tăia şi aripioarele
    -După sărare şi stat se îndepărtează lichidul dacă în recipientul …metalic de preferinţă, s-a pus în prealabil un distanţier din lemn sau plastic. Eu mai pun şi coriandru şi pătrunjel
    – Eu tai coada şi capul pentru … pisoi
    -Decît complicaţia cu uleiul pe grătar, folosesc slană cu şoric, neafumată
    -Întotdeauna păstrăvul îl mănînc cu mămăligă şi mujdei (porţia pentru mine este de 4bucăţi, 3 pentru feminine)
    Am parţial o păstrăvărie la Brodina.

  14. Buna Adi , si eu fac la fel numai ca ung si pestele cu putin ulei de masline !!!

  15. darius says:

    De unde din Radaia? Si eu caut pastrav bun si nu prea gasesc. Toti sunt indopati si ramane numai pielea de ei dupa frigere. Eu le fac la fete in ceaun, 2 l de ulei incins bine si ii arunc acolo. Lor doar asa le place pt ca e foarte crocant. Eu prefer pe gratar cu carbune si pun pe ei sare, piper si putin praf de usturoi inainte cu 2-3 ore.

  16. …te salut Maestre ! cum faci sa nu se ” lege ” pastravul de gratar . Degeaba-l ung cu slanina sau ulei ca Ei tot se leaga si pana la sf. ”procedurii ” tot se leaga de gratar .Multam !

    1. Adi Hădean Author says:

      ungi grătarul, iar peștele să fie uscat bine. și nu-l miști câteva minute.

  17. Multumesc !

  18. Porojan Sorin says:

    De crestati pastravii?nu va-nteleg?

    1. Porojan Sorin says:

      De ce,sorry

  19. făcut, ieșit perfect, plus mămăligă și mujdei. dacă lași mămăliga mai mult la copt, să facă o coajă maronie, e și mai bine.
    pentru cine a întrebat mai sus – găsiți păstrăv proaspăt, eviscerat, câte doi la caserolă, la orice Mega. iar în loc de grătar afară, sunt tigăi de fontă, date cu teflon, care imită perfect grătarul (acelea striate) sau grătar electric de interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close