Ce spuneți de o porție de tikvenik cu dovleac? Cred că tuturor le plac deserturile cu mere, sunt deserturi simple, dar deosebit de aromate și gustoase. Dar dacă înlocuiești mărul cu dovleacul? Să vă povestesc ceva, când eram mică și mergeam la bunica, în vacanță, ne dădea dovleac copt uneori, ca desert. Nu puteam să-l sufăr…nu aveam ochi să-l văd.
Mă mai și supăram că ceilalți înfulecau fără să respire, iar eu nu aveam de ce desert să mă bucur. Între timp am crescut și mi-am făcut propriile reguli despre cum să coci un dovleac și cum să-l gătești ca să fie pe placul tuturor. Și toamnă fiind și găsindu-se dovleci din belșug, vă prezint în cele ce urmează o rețetă de ștrudel, de origine bulgară, cum n-ați mai mâncat până acum. Cred că este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am mâncat vreodată și nu exagerez. Genul acela de plăcintă din care furi câte puțin și-ti strici pofta de mâncare, dar consideri că merită!
Ingrediente pentru Tikvenik cu dovleac:
- 400 gr piure de dovleac
- 75 gr zahăr brun
- 75 gr miez de nucă
- 7 gr cuișoare măcinate
- 7 gr amestec de condimente pentru turtă dulce/scorțișoară
- Esență de vanilie
- Foi de plăcintă Filo
- 50 gr unt topit
- Zahăr pudră
Notă: Dovleacul poate să fie și din conservă sau direct piure din borcan.
Modalitate de pregătire:
Se ia un dovleac de mărime medie, iar pentru coacere, vă las link-ul către rețeta aceasta, unde am descris pas cu pas cum am făcut să coc dovleacul. Pentru cine nu are răbdare să aștepte, poate să folosească direct piure de dovleac, cumpărat din comerț.
După ce am copt dovleacul și l-am luat de pe coajă cu o lingură, l-am presat cu o furculiță, însă am mai lăsat și bucățele mai mari. Am tocat nucile grosier, apoi le-am amestecat cu dovleacul, nuca, condimentele și esența de vanilie.
Doamne, ce aromă! În casă miroase a condimente și dovleac, a toamnă. M-a luat un sentiment de nostalgie. Dar să trecem mai departe.
Am continuat cu următorul pas și anume, am topit untul, apoi am luat o foaie de plăcintă și am pensulat-o cu unt, peste care a adăugat o a doua foaie de plăcintă. Apoi am pus un strat din amestecul de mai sus.
Am rulat foaia apoi i-am dat formă de spirală și am pus-o în forma în care urmează sa fie coaptă. Am continuat același procedeu până am terminat umplutura. În final arată așa.
Am pensulat și suprafața cu unt și am mai presărat puțin zahăr brun, apoi la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, pentru vreo 35-40 de minute sau până s-a rumenit la suprafață.
După ce s-a răcit complet, se poate pudra cu zahăr pudră.
O să vă placă, vă promit! Combinația de dovleac copt, aromat cu acele condimente și combinat cu nuci este out of this world.
Până data viitoare, vă las cu miresme de toamnă dulce.
Zile cu soare,
Aveam in plan pentru acest weekend o placinta de dovleac cu fi subtiri facute de mine.Cred ca am sa renunt si fac acest TIKVENIK
Multumesc pentru reteta!