Risotto cu dovleac

677

(P)

Îmi aduc aminte cu drag de copilărie în perioada asta a anului. Sezonul dovleacului a fost întotdeauna un motiv de bucurie pentru gașca de pe strada noastră, pentru că mereu îi ciopârțeam în figurine cică fioroase, furam lumânările bunicii pentru biserică, le înfigeam aprinse în dovleac și încercam să speriem trecătorii. Stăteam până la miezul nopții așa, de începea să miroasă a dovleac copt și nu știai de unde. Și nu auzisem de Halloween. Astăzi cred că aș fi caraghioasă să fac același lucru. Dar dovleacul mi-a rămas drag, așa că îl folosesc în farfurie.

Săptămâna aceasta am făcut un risotto foarte cremos cu dovleac, rodii și brânză feta. Ca să scot un raport timp-gust cât mai bun, am apelat la Crock-Pot Duraceramic. Am făcut o alegere bună, pentru că într-o oră am terminat mâncarea, cu tot cu prepararea dolveacului în prealabil.

risotto (3)

Întâi de toate am luat un dovleac plăcintar și l-am tăiat fâșii, precum cartofii wedges. Le-am stropit cu puțin ulei de măsline, am scuturat niște cimbru uscat și le-am pus în vasul Crock-Pot.

etape risotto (1)

Am pornit aparatul pe treaptă medie, și până mi-am pregătit restul ingredientelor, dovleacul a fost gata. A durat cam 20 de minute, în funcție și de cât de groase sunt bucățile. S-au rumenit frumos și nu a fost nevoie să amestec. Crock-Pot a copt uniform dovleacul, cu o crustă lucioasă la suprafață și foarte moale la interior.

etape risotto (2)

Am scos dovleacul din vas, am îndepărtat cojile și l-am pus într-un bol. Folosind blender-ul vertical, am făcut un piure fin, gata în 2 minute.

etape risotto (3)

Mai departe am tocat o ceapă și 3 căței de usturoi și i-am pus tot în vasul Crock-Pot, dar de data aceasta pe aragaz, cu un cub de unt. Îmi place foarte mult că este versatil, nu sunt limitată doar la priză, ci am sotat pe foc mediu ceapa și usturoiul, pentru 5 minute. Folosit și în acest mod, vasul Duraceramic nu lipește nimic, ceea ce mi-a făcut treaba mai ușoară. Când ceapa a devenit ușor translucidă, am adăugat 3 frunze de busuioc proaspăt tocat.

etape risotto (4)

Două minute mai târziu, am adăugat o ceașcă mică de orez cu bob lung, și am amestecat bine. Am lăsat pe foc până ce orezul a devenit ușor transparent.

etape risotto (5)

Apoi am adăugat 200 de mililitri de vin alb și l-am lăsat să se absoarbă. După ce a scăzut, am adăugat o ceașcă mică de apă, și am mai lăsat pe foc până ce orezul este aproape făcut. Apoi am încorporat piureul de dovleac, am asezonat cu sare, cimbru, și am luat vasul Duraceramic de pe aragaz și l-am pus în Crock-Pot.

etape risotto (6)

Am dat aparatul pe treaptă mică și am lăsat să se întrepătrundă aromele bine, aproximativ 15 minute.

Crock-Pot m-a ajutat să fac un risotto foarte cremos, mult mai rapid, fără să fie nevoie să mai folosesc 10 vase. În Duraceramic am copt dovleacul rapid, am sotat ceapa pe foc, am fiert orezul și am copt încet întregul risotto.

Pentru completarea gustului dulce din dovleac, am curățat un sfert de rodie și am pus peste risotto, apoi am amestecat. La sfârșit am sfărâmat niște brânză feta. Delicios!

risotto (1) risotto (2)

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

www.bakeupartist.com

Join the Conversation

  1. Bucătărescu says:

    E mai mult reclamă despre cum se găteşte cu minunea tehnicii Crock-Pot decât o reţetă de bucătărit. Ca să coci dovleacul şi să arunci coaja mi se pare un afront la bunul simţ. Articol de fiţe pentru bucătari virtuali de fiţe care abia dacă se descurcă să fiarbă un ou moale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close