Cu dovleac. Plăcintă, prăjitură, brioșe.

806

Această postare conține trei rețete care se învârt în jurul aceluiași ingredient principal: dovleacul. Pentru că e sezon, pentru că-mi place și pentru că…sunteți pe punctul de vă bucura de o nouă surpriză. În câteva zile va avea loc un eveniment special (care o fi el, puteți încerca să ghiciți aici) ce are nevoie de intervenția mea. Și de participarea voastră, mai întâi online și mai apoi offline (să fie flashmob/nunta mea în public/a doua venire a lui Michael Jackson/ceva mult mai interesant?) Propun să împărțim niște responsabilități aici. Eu vă dau rețetele, voi mă ajutați să aleg una dintre ele. Până la urmă vă spun și pentru ce am ales-o, și ce aveți voi de câștigat de aici, pe lângă cele trei rețete. Ce spuneți?

Rețeta 1: plăcinta cu dovleac

6-700 de grame de dovleac dat prin răzătoare, pus într-o cratiță cu fund gros împreună cu trei linguri de zahăr și o mână de stafide mari, aurii. Cratița pe foc mic, un sfert de oră.

Cumperi foi de plăcintă, pui câte trei foi una peste alta, le ungi cu puțin unt, pui dovleacul peste foi (cantitatea asta de dovleac ajunge pentru două suluri) și rulezi.

Coci plăcinta cu dovleac 20-25 de minute la 180-190 de grade Celsius.

Pudrezi cu zahăr. E atât de simplu.

Rețeta 2: brioșe cu dovleac

Făină, ou, zahăr, dovleac. Dar s-o luăm metodic:

Pui într-un bol trei ouă (la temepratura camerei), două linguri de făină, două linguri de zahăr, o linguriță de anason, o jumătate de plic de praf de copt cu șofran. Într-o cratiță topești 50 de grame de unt și-l lași să se răcească puțin.

Amesteci bine toate ingredientele de mai sus. Adaugi în compoziție o lingură zdravănă de dovleac dat prin răzătoare și înmuiat un sfert de oră pe foc mic, cu puțin zahăr (unii dovleci sunt mai dulci și necesită mai puțin zahăr, vă încurajați să gustați dovleacul înainte de a pune zahărul). Amesteci bine.

Pui amestecul în forme de brioșă. Cantitatea de compoziție de mai sus ajunge pentru opt brioșe mici sau patru mari.

Coci brioșele la 180 de grade Celsius, 15-18 minute. Cuptorul trebuie să fie încins înainte.

Brioșe de două îmbucături. Foarte bune, pe cuvânt.

Rețeta 3: prăjitură cu dovleac (poate mă ajutați cu un nume la asta)

Aici începi să lucrezi ca la un pandișpan sau ca la un chec (seamănă până la un loc).

Amesteci bine de tot șase gălbenușuri cu trei linguri de zahăr și o lingură de ulei. Obții o cremă ușor spumoasă.

Bați șase albușuri cu trei linguri de zahăr. Obții o spumă tare.

Pregătești 200-250 de grame de dovleac ras (amesteci dovleacul cu o lingură de zahăr, pe foc mic apoi scurgi zeama de pe el, eventual îl lași într-o sită o jumătate de ceas, să mai piardă din lichid).

Amesteci spuma de gălbenuș cu spuma de albuș.

Adaugi șase linguri de făină (poți să pui 8 sau 10 dacă vrei o prăjitură mai densă), un plic de praf de copt cu șofran, o linguriță de semințe de anason. Amesteci ușor până la omogenizare. Adaugi dovleacul și amesteci iar.

Ungi o tavă cu unt (mai bine pui o foaie de copt, e mai sigur), torni compoziția  în tavă și o coci 35 de minute la 180 de grade Celsius, în cuptorul încins înainte.

Dovleacul se va duce spre fundul tăvii, e inevitabil. După ce coci prăjitura și aceasta se răcește, o întorci cu fundul în sus și dovelacul ajunge deasupra. Decorezi cu semințe de pin și salvie (poți și fără dar pe cuvânt că-i foarte bună așa). Dacă alegi această formă, poți obține 12-14 porții de prăjitură din cantitățile de mai sus.

Poți alege să dai prăjiturilor o formă rotundă. Aici pierzi puțin de pe margini (sigur, poți să mănânci marginile, nu te împiedică nimeni) și obții opt sau zece porții, în funcți de diametrul inelului cu care tai formele. Pudrezi cu zahăr vanilat.

În concluzie, m-ar ajuta să alegeți pentru mine o prăjitură dintre cele trei (aici va trebui să vă jucați puțin cu imaginația și să ghiciți la ce-mi trebuie). M-ar ajuta și un nume la ultima prăjitură (cu primele două a fost ușor, plăcinta e plăcintă, brioșele-s brioșe). Mulțumesc frumos pentru ajutor. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. aleg briosele.
    titlu: rondele dovlecesti?:))

  2. eu as alege briosele cu dovleac, cu toate ca preferata mea ar fii placinta cu dovleac….iar pentru ultima as boteza-o…semiluna cu dovleac,asta daca ar fii sa o tai in forma de semiluna…sau pur si simplu…prajitura pufoasa cu dovleac!!

  3. Eu aleg prajitura insa habar nu am ce nume ai putea sa ii dai … Nu ma pricep la treburi dintr-astea insa cu siguranta stiu ce voi pregati diseara pentru petrecerea de Halloween a baietelului meu, sar’na de reteta. Cu sau fara nume, sunt convinsa ca este delicioasa!

  4. Gianina Bordianu says:

    O aleg pe ultima si-i zic Prajitura Haloween :)
    O tai rondele si o tavalesti pe margine prin dovleac caramelizat, sau o tai in forma de vampiri sau de dovleci infuriati. Zic si eu :)
    De obicei fac strudel de dovleac, cu aluat de foietaj dar saptamana asta incerc ultima ta reteta, prajitura Haloween.

  5. sau..Fantezie de toamna(prajitura cu dovleac)

  6. daca vrei sa-ti razi de el poti sa-i zici bostandișpan, mai ales daca-l faci pentru ceva carnaval de halloween pentru copii.. altminteri cred ca si „bostaneasa rasturnata” ar suna binisor, mai ales ca descrie si parte din procedura.
    iar daca nu-i pentru copii, eu pe asta din urma as insiropa-o oleaca cu ceva rom. rom, nu esenta. si as servi-o flambata, zic.. iar de ales, clar pe asta o aleg, ca alelalte doua is mai comune. asta are ceva deosebit.

    1. Gianina Bordianu says:

      „Bostaneasa rasturnata” – ce fain :)))

    2. Sustin bostandispanul! :)

    3. imi place “bostaneasa rasturnata” a lui nea’Mielu pentru ultima prajitura, insa aleg briosele!!!

    4. bostandispan sa-i ramana numele. si tot pe dansu’ l-as alege

    5. alina matei says:

      bostandispan votez si eu

  7. Arata bine pandispanul ;)

    Eu propun: pandispan invelit cu dovleac

  8. Si eu sunt pentru briose..arata fain (desi preferata mea dintotdeauna a fost placinta :)
    Nume pentru ultima reteta: dovlechec

  9. Dorin Trifa says:

    cred ca e foarte gustos ! ce zici de „Armonie de toamna ” sau mai bine ca tot l-am inportat cu „drag” , „Halloween dreem”

  10. Pe a III-a , dacă o însiropezi/stropești cu sirop..sau dulceață de afine…și-i zici Haloween Cake…..cum ar fi??

  11. ultima ar putea fi numita foarte clasic chec cu dovlec si hmmm nu ma pot decide intre brisose si ultima reteta! dar nu pot fi alese ambele?

  12. iti trebuie probabil pt o petrecere de halloween :)
    aleg ultima prajitura si ii spun „pumpkin cake”

  13. Reteta 3, trebuie sa se numeasca „moon pie”

    1. misto si asta cu moon pie, dar in cazul asta musai le tai semiluna :)

  14. Aleg nr.3, prajitura… si i-as zice „deliciu cu dovleac”

  15. Aleg ultima…” Deliciu cu dovleac „

  16. George Pletea says:

    Prima- Roll Inside
    deja mi-e foame.
    Bafta!

  17. Ramin cu prajitura de dovleac , taiata rotund ,cu numele de… medalion de dovleac !sau un … dulce de Haloween !

  18. Gianina Bordianu says:

    Alta: Jack-O-Lantern cake

  19. Sabrina a fost mai rapida, gand la gand, trebuie sa aleg altceva?

  20. Aleg ultima reteta, pare cea mai gustoasa, insiropata de la dovleac si poti sa ii pui si niste frisca deasupra.
    Nume Ametita cu dovleac

  21. smashing pumpkins :)

  22. Adi, ultima varianta arata cel mai tomnatic, dupa mine si i-as spune „Haloween in straie de pandispan”.
    Acum fug sa cumpar dovleac, caci mi-ai facut o pofta !!!
    Numai bine!

  23. Aleg prajitura nr.3
    Pt. ca la sfârsit intorci prajitura cu fundul in sus ai putea sa o numesti: „Chec inversat din dovleac”

  24. aleg placinta cu dovleac iar pentru ultima prajitura cred ca mi-ar placea Sweet Haloween

  25. Dan Lazarescu says:

    Pentru ca as alege ultima reteta, pentru ca as decupa-o in forma de luna noua, pentru ca o facem in sezonul dovleacului si pentru ca sunt banatean as numi-o „Luna Lu`Daie” :D

  26. am facut si eu dar placinta rulata cu dovleac!
    am facut foi fragede si la dovleac am pus scortiosra!

    ‘Deliciu cu dovleac”-as numi si eu , prajitura!
    Arata tare bine !

  27. gâteau à la citrouille, suna mai special.. ai un talent sa-mi faci pofta de gatit ….

    1. si o varianta in limba turca cese traduce simplu – chec cu dovleac : kabak kek

  28. A treia! Ceva dulce si prietenos intr-o noapte „terifianta”! Light in the night!

  29. florina raica says:

    Eu as vota pentru briose. In ceea ce priveste a treia prajitura, ce zici de „Sarutul toamnei”?

  30. aleg placinta pt. ca are cea mai mare cantitate de dovleac(si vreau sa-l simt cand o mananc).iar pentru ultima care pare si ea foarte delicioasa m-am gandit „vis de halloween”.

  31. Mihaela Moldovan says:

    Salut, ce sa zic , as alege briosele, iar ultima simplu-Pandispan cu dovleac rapid, nu de alta dar eu tot ce vad ca se face repede adica e trecut langa si rapid imi atrage atentia .

  32. Sincer, eu la ultima i-as zice mamaliga delicioasa:).Arata bine rau placinta totusi..

  33. Eu consider ca la varianta nr.1 simti cel mai bine si mai mult gustul de dovleac, dar placinta merge mai mult acasa, la ocazii sau fara ocazii, cu cei apropiati.
    Pentru ocazii speciale, gen petreceri Haloween pt copii, merg briosele (pe ei ii convingi mai greu sa manance dovleac, in schimb le plac briosele).
    Deci, merg pe BRIOSE.

  34. Les Adriana says:

    Adi, ultima reteta ,i-as da denumirea (cum ii spun eu bebelusului meu ) bulgaras de aur sau sarut de aur :) O incerc si eu in week-end.
    Mai am o intrebare ; foile de placinta se ung cu unt intre fiecare foaie sau deasupra celor 3foi?

    1. Adi Hădean Author says:

      deasupra e destul. totuși, nu-i greșit să pui între fiecare foaie dacă vrei să se umfle puțin.

  35. Cu siguranta a treia…arata cel mai bine…cat despre nume ma depaseste imaginatia :))

  36. Briosele categoric, sigur iti trebuie la vreun eveniment (sa fie vreo Halloween Party??? nuuuuuuuuuu!) si sunt originale rau cu dovleac…cat despre prajitura cu dovleac…propun „Dovleaca de speriat” :)
    Sa-ti iasa bine (evenimentul, ca nu am dubii despre cele 3 minuni) :)

  37. A treia e ok si i-as zice „pumpkin-shpan”

  38. Pfii, e a treia oara cand citesc postarea asta, caci tare-mi mai place dovleacul. Imi fac cu ochiul si briosele, si pandispanul, dar mai mult pandispanul. Pe care, daca nu vrei sa ramai la o denumire clasica si precisa (chec, pandispan, deliciu), l-as boteza „Bunatate cu dovleac”. Sint dragute foc denumirile fanteziste, dar parca tot simplitatea e cheia succesului.

  39. Arata fenomenal…Ador dovleacul..Am mai zis, si o repet imi aduce aminte de copilarie si bunici :)

  40. Votez si eu pentru bostandishpan! :)

  41. Eu as alege cu singuranta ultima prajitura pe care as denumi-o Fantezie dovleceasca.

  42. Lorita Caian says:

    Aleg ultima reteta ,iar pentru nume i-as spune HALOWCAKE ,oricum musai trebe incercate toate trei.Succes in tot ce realizati!

  43. Rodica Bagaceanu says:

    Pandishleac ?

  44. Am facut si eu ieri chiar 2 retete cu dovleac: clatite si briose. Bune bune de tot.
    Cat despre retetele de mai sus, daca spui ca ai nevoie de una pentru un eveniment, atunci eu as spune ca briosele sunt varianta cea mai buna. Sunt usor de mancat si in plus, reprezinta ceva mai nou spre deosebire de clasica placinta cu dovleac – care mie imi place la nebunie, btw. Ultimei prajituri eu i-as spune „Pupici cu dovleac”.

  45. Buna Adi,
    este evident ca te pregatesti de Halloween party si probabil participantii sunt atat adulti cat si copii. :) As fi interesata sa stiu si unde va avea loc, as participa cu placere mai ales daca as putea sa te si intalnesc.
    pentru acest eveniment briosele mi se par cele mai indicate deoarece:
    – sunt in trend, e o praji din ce in ce mai populara
    – probabil ca poti controla mai usor cantitatile ingredientelor versus numarul de briose necesar (la ultima praji raman partile care )
    – are ambalaj si se poate lua usor cu degetele de pe platou
    – e probabil la fel de buna ca si celelalte

    La ultima praji i-as spune „galbioare de toamna” sau „banuti de toamna”.
    Sper ca am putut fi de folos.

  46. Iti multumim pentru provocarile culinare!!! Dulciurile ne plac tuturor si ne simtim bine cand le savuram,iar datorita acestui fapt sunt in cautarea unor retete de dulciuri sanatoase si bogate nutritiv.As dori sa te intreb:ai cumva o reteta de biscuiti cu ovaz? sau dulciuri care au in compozitie faina de ovaz si ingrediente sanatoase:faina de grau integral,scortisoara,ghimbir,zahar brut,etc. iti multumim!Cu respect si admiratie, Ioana Bodea!

  47. Aleg ultima prajitura si o numesc:prajitura dovleceasca,deoarece contine dovleac si arata ca o felie de dovleac(decorata cu semintele de pin )!

  48. Acum îmi vine în minte un question. Fiindcă e tare complicat ce faci tu, cu o mână bucătăreşti şi cu o mână fotografieşti. Eu unul nu m-a descurca neam!
    În ceea ce priveşte numele pentru rondelele alea nu îţi fă giji, n-au nevoie de nume. Semnează AD lângă ele şi gata !!!

  49. Laura Gresoiu says:

    Stii ca nu sunt fan de dovleac, dar cu ultima reteta m-ai dat gata. E suuuper! Arata grozav!
    Pe ea as alege-o cu siguranta! Cat despre nume, sunt gand la gand cu Simona, cred ca i se potriveste „Pumpkin cake” sau si mai bine „Pumpkin & pine harmony”
    Succes!

  50. pt prajitura, sa-i zicem „luna plina cu dovleac”

  51. Selten Silvia says:

    Alegearea mea este ultima prajirtura!! Nume:Pumpin Sponge.

    1. Selten Silvia says:

      Am batut gresit, scuze: Pumpkin Sponge

  52. As minca placinta su dovleac si de 3 ori pe zi si tot nu ma satur, eu mai adaug si bucati de nuci. Pt a 3-a prajitura, poate suna prozaic, dar cind am vazut-o am spus, „uite un pandispan cu dovleac”!

  53. Marian Statache says:

    Gateau di Bostan as numi pompos nr.3. Ca prajitura interesante mi se par briosele, pe ele le-as alege. Sara Buna Tuturor!

  54. hey, eu as alege-o pe ultima pe care as boteza-o „Prajitura aramie de toamna”. :) spor in continuare :)

  55. Toate arata super ,am saincerc si eu maine dimineata Pufosenia cu dovleac , ultima reteta .Sigur o sa imi placa si merita sa fie numita Esenta toamnei .

  56. Ce culori superbe ofera dovleacul preparatelor. Pentru ultimul desert as propune denumirea mini tobe cu dovleac. Mie asa mi se pare ca arata :)

  57. Aleg ultima variantă. Arată ca o „Răsturnată cu dovleac”.

  58. Nicoleta Cojoianu says:

    Eu i-as zice deliciu cu dovleac. Si o aleg pe ultima. Mmmm, de abia astept sa o testez!

  59. hei,eu aleg briosele..iar pentru ultima prajiturica, simplu: „prajitura cu dovleac”..pupici!

  60. aleg prajitura, pentru ca e versatila in prezentare, pt.ca habar n-aveam ca e cu dovleac- fotografia cu senmntele de pin ai postat-o si pe FB- iar numele potrivit ar fi:” secretul toamnei”…

  61. A treia imi place, denumire m-am gandit – pufulet cu dovleac –

  62. florina raica says:

    Am facut aseara briosele cu dovleac. MINUNATE! Au fost un succes total!

  63. cristina petrescu says:

    „Armonie de toamna” suna foarte bine…

  64. Dan Simona says:

    Amfacut astazi prajitura cu dovleac si a fost un real succes…..delicioasa. Multumim pt atatea retete minunate si foarte usor de realizat!!!

  65. Cristina Oltean says:

    Prajitura Romanta

  66. Magda Pascu says:

    o prajitura „pumpkin feast” merita incercata in acest week-end! (multumesc pentru retete) mult succes la actiunea speciala care reclama astefl de bunatati!

  67. Pe mine ma bate gandul sa fac ceva intre a 2-a si a 3-a… adica bat ca la pandispan, dar daca pun dublu de dovleac mai iese ceva? o sa fie mai lasata… dar va iesi ceva? sa mai schimb ingredientele? stiu ca este prima pt mult dovleac dar checul ii place copilului.

  68. OANCIA DANIEL says:

    PE ULTIMA O S-O FAC CHIAR ASTAZI. AS DENUMI-O „PRAJITURA CU DOVLEAC INTELIGENT”

  69. Am facut in seara asta „briosele”, dar sincer, ori am facut eu ceva gresit ori reteta nu e deloc ce ma asteptam eu sa fie.
    Sunt prea multe oua la cantitatea minuscula de faina si mi-a iesit un fel de sufleu, cu miros de omleta si niciun pic de gust de dovleac…

    1. Adi Hădean Author says:

      ai făcut ceva greșit. brioșele din poză sunt făcute după rețetă. nu arată a sufleu și nici miros de omletă n-au avut. gustul de dovleac vine de la dovleac, e important să-l guști înainte, doar așa vei afla dacă are gust de …dovleac, doar așa vei ști dacă are rost să-l folosești ori ba.
      e posibil să fi turnat untul prea fierbinte, de acolo omleta.

  70. Ultima reteta as vrea sa o incerc;)

  71. Prajitura cu dovleac ( Cinderella, cum i-as spune eu )for the win ;)

  72. Mariana Robescu says:

    Buna Adi. Eu aleg briosele, dar ar merge si placinta si prajitura, pe care eu as numi-o Dovlecica. Este o prajitura sanatoasa, care ar trebui preparata pentru copii. Si cred eu ca i-ar atrage si numele. Sa ai spor in tot ceea ce faci.

  73. ciudin maria says:

    Aleg nr 3 si as boteza-o ‘pufulica cu dovleac’

  74. Imi place la nebunie dovleacul si e tare greu sa aleg intre cele 3 delicii, dar o sa aleg prajitura si am sa o numesc „Dovlecinca”

  75. livia claudia says:

    A treia prajitura mi-a lasat gura apa..daca nu o gatim pentru halloween,atunci nu stiu ce ar putea fi mai potrivit pentru aceasta ocazie.in spiritul sarbatorii zic s-o numim ” halloween cake” ♡ s-avem pofta!

  76. Sa fie prajitura cu dovleac!cu toate ca nu am preparat-o inca,salivez numai uitandu ma la poza….numele sa fie: Bostana!

  77. Eu fac un fel de placinta si-i zic „crèmes cu dovleac”; exact la ca crèmes, foitaj+crema de crèmes, injumatatita, ca cealalta jumatate se completeaza cu dovleacul pasirat. Eu n-am gramaje la crema, fac dupa gust, dar aici preponderent este dovleacul.

    1. ps/toti cei care au mancat la mine „cremesul cu dovleac” au jurat ca e crèmes de crèmes, atata doar ca gustul e usor pervers fata de umplutura clasica de crèmes.

  78. 1. placinta scoasa din cuptor si unsa cu putina smantana va fi mai frageda! Daca se pune putina zeama de lamaie si unt la calit dovleacul va fi mai savuros.2. Briosele sunt practice pt un eveniment dar banale indiferent de ingrediente. 3. Prajitura poate fi botezata Aurul toamnei. :)Multumim pentru retete!!!

  79. Hai sa ii punem prajiturii un nume vesel: ” Dovlecuta”;)

  80. Pentru cea de a treia prajitura as folosi ceva de genul,, prajitura intoarsa” ceva gen ”up side down” ca si denumire, ramane insa la totala dvs. latitudine.

  81. Am incercat reteta si nu mi-a iesit blatul, moale si pufos; a iesit crocant pe partea de jos, iar in partea de sus a iesit crud. Unde am gresit ? Trebuia sa ung fiecare foaie cu ulei ? Sau greseala poate fi din cauza faptului ca am folosit o tava cu marginea inalta (de circa 4-5 cm inaltime) ?

  82. M-am referit la placinta cu dovleac.

  83. Prima e frumoasa si cred ca si gustoasa. Ultima e interesanta si atragatoare. Cu ce pot sa inlocuiesc anasonul, merge un chimen? Nu-i pe gustul meu..As boteza-o Turnul dovleacului.

  84. Ultima e ispititoare. I-aş zice ”lumina toamnei” sau ”soarele toameni”.

  85. Foarte buna, rapida si economica placinta!
    Multumesc pentru reteta.

    ps. am adaugat un varf de cutit de cardamom, zahar vanilat si scortisoara
    Delicioasa si foarte usor de facut :)

  86. Mă gândeam dacă ar merge o combinație gen dovleac copt mai mult de 3 sferturi și umplut cu crema de pandișpan în care aruncam un mix de semințe, arome gen anason, rom, portocala. Când ar fi gata, feliem dovleacul și servim pudrat cu zahar din belșug și o cana de vin roșu, fiert. Oare ar ieși ceva? Am sa încerc! :))

  87. Superbe rețetele! Dar aleg plăcinta cu dovleac!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close