Sâmbătă a fost, au fost și grătare, și musafiri. Am organizat poveste în jurul mesei, să o sărbătorim pe Raluca, într-un cerc restrâns. Anda&familia, Emil, Mioara și Florin (pe care nu-i cunoașteți încă dar pe care o să vi-i arăt în curînd, pentru că fac un lucru foarte tare) și noi. Și Tito. Am grătărit binișor cam două ceasuri pline. Am pus pe grill (iubesc WEBER-ul pe gaz de la Grillshop, pot să-l folosesc pe post de cuptor, aragaz ori grill după cum am nevoie și poftă) următoarele:
O oală în care am pus mai întâi ceapă tocată, un morcov, tocat și el, un ardei gras făcut cuburi și o mână bună de alune caju. Lângă ele, câteva frunze de curry, cimbru și un baton de scorțișoară. Unii spun că am pus și chimen, dar eu nu-mi amintesc să fi făcut asta. Le-am sotat până s-au înmuiat bine apoi am pus în oală o cutie de fasole brună (am folosit din conservă) și două de fasole albă. Am pus o ceașcă de apă, o cană de roșii pasate și o mână de roșii cherry proaspete. Am lăsat oala sup capacul grillului cam 20 de minute. A scăzut într-un sos bogat și plin de boabe, bun de mâncat așa cum e ori ca garnitură, cum l-am folosit noi.
Pentru carnea de porc am făcut un sos din roșii pasate, apă, gem de zmeură și ardei iute tocat mărunt. L-am lăsat să scadă pe grill, în togaia din fontă, până s-a îngroșat bine.
Carnea: mai întâi, o felie de pulpă de porc pe care am frecat-o cu un amestec de sare, piper, rozmarin, chimen și enibahar, zdrobite împreună. Am lăsat-o în frigider, acoperită cu folie, timp de trei zile. Și asta rezolvă misterul chimenului pe care unii cred că l-am pus în fasole – carnea și fasolea fiind pe aceeași farfurie, probabil că au mâncat chimen odată cu fasolea.
Coastele au stat l amarinat patru zile, în vin roșu, cu sare, piper, usturoi, pătrunjel și scorțișoară. S-au marinat până la os.
Ca deschizător de poftă am folosit o tavă de castane coapte. Tot pe grill și acestea (am o tavă din oțel subțire, tot de la Weber, numa’ bună pentru operațiuni de felul ăsta).
Am pus pe masă și două duzini de aripioare, marinate în zeamă de lămâie, cu praf de galangal, nucșoară, fulgi de ardei iute și curry picant.
Coastele și pulpa, alături de șarja de macarons cu care a venit Anda de acasă, n-au mai apucat poza. Nici măcar una de grup. Am putut însă să mai pozez minunata brownie cu cremă din brânză de capră, foarte fină, foarte bună.
Tot de la Anda e și (mai corect ar fi să spun a fost) tarta cu cremă de mascarpone (mascarpone de casă, făcut tot de ea) și afine. Yumm. Am cam stricat-o eu la tăiat, de îndemânatic ce sunt. Să fiți sănătoși.
Mancare „imparateasca „ce sa mai vorbim!!!!Ma ingras numai uitandu-ma la poze.Sanatate tie si mai ales sarbatoritei.
Ce festin ! Imi place ca socializezi mult ! de sosul pentu friptura sunt curioasa !rosii si dulceata de zmeura !interesant
Multe bunatati !nu stiu daca as incerca amestecul de sosuri eu care am crescut cu mancaruri ardelenesti fara tot felu de condimente, in special femeia de la tara folosea piper boia si sare si cred ca tot asa se folosestye si acum. Eu personal sant deschisa la tot felu dar……
I n orice caz apreciez tot ce gatesti si imi place mult tot ce scrii si faci.
Nicolet, uită-te doar cu coada ochiului:)
pansy, e mai mult decât interesant, e foarte bun
mariana, dacă zici că ești deschisă, de ce zică că n-ai încerca? e păcat să refuzi lucruri noi doar pentru că ai crescut într-un anume fel. tradiția nu exclude noul, n-a făcut-o niciodată:).
Frate… da voi ati mancat, nu gluma :)
Foarte foarte bun a fost sosul de zmeura. Si fasolea bestiala – am mancat 2 portii :). Multumim de tratatie.
Vaaai ce bine arata toate…si ce rau imi pare ca n-am putut veni…data viitoare sper sa nu mai ratam ocazia.
Anda, cu drag:)
Adina, vine în curînd și data viitoare:)
Praf de galangal – blue ginger ? – de unde (să nu-mi spui că din Asia, please :) )
PS ai muncit ceva, nu glumă. Să vă fie de bine!
Alex, din Franța:)). Dar găsești în magazinele cu produse naturiste. În unele. Caută-l pe Tudosiei, e posibil să aibă el la Băcănie. Sau poate aduce:).
Multam! incercam Tudosie sau de ce nu Franta :)
Nu-i dai, daca te rugam frumos, un guest post lui Anda sa ne invete cum se face tarta cu mascarpone de casa? :D