Mac&cheese

347

Să presupunem că vi se face poftă de macaroane cu brânză dar nu aveți nici macaroane, nici brânza potrivită (pentru mine, macaroanele sunt cele lungi, cu tunel prin mijloc iar brânza potrivită e brânza de burduf îndoită cu puțină smântână, deh, amintiri din copilărie). Ori vă abțineți ori improvizați. Eu așa fac. Bine, fiind un pofticios, de cele mai multe ori improvizez. Adică folosesc ce am la îndemână. Am mai mereu măcar un fel de brânză în frigider, am mai mereu o pungă de paste în  bucătărie. Și dacă brânza și pastele pot fi considerate detalii cu care poți jongla, e un lucru pe care, dacă nu-l ai, mai bine te abții: slănina. Pe care o poți înlocui cu puțină costiță. Sau cu altă bucată de porc, cu condiția să fie puțin afumată și să aibă ceva grăsime. Nu trebuie să folosești multă, doar de gust.

Eu am folosit cam o linguriță de slănină tocată și două felii de pancetta.

Am fiert pastele, niște paste italienești făcute-n casă. Am scurs apa de pe ele.

Am pus pastele peste slănina topită/rumenită și am turnat o cană de smântână grasă peste ele.

Poza în care am pus multe felii de parmezan obținute cu cuțitul de curățat legume, n-a ieșit. Nu-i bai, tocmai v-am spus că le-am făcut și că le-am pus acolo. Am amestecat bine și…gata.

Un pic de verde-n farfurie n-a omorât pe nimeni. Eu am folosit valeriană, asta aveam.

Atât pentru azi. Și pentru că mâine nu o să scriu, vă urez de pe acum, dragii mei, LA MULȚI ANI!

Join the Conversation

  1. No asta-i o mâncare pe care când o fac mă chinui (şi greu îmi reuşeşte) să o fac în porţii mici. Că e genul de mâncare cu care nu mă pot opri din mâncat. Atâta-i de bună :)

    1. Rusu Alina says:

      subscriu!

  2. …deci nu e chiar mac’n’cheese, e mai mult mac’n’sour cream :))

    Mie imi place sa la fac american clasic, cu sos cremos de branza si cu pesmet rumenit pe deasupra. Interesanta ideea cu pancetta, o sa incerc odata.

  3. Ce bine arata..Nu am mai vazut modelul asta de macaroane..Par super interesante…

  4. Ce coincidenta !!! Acum savurez un pahar de vin dupa niste paste pe care le-am facut asa: Am pus niste pleurotus la fript pe niste sare grunjoasa, le-am scos si le-am taiat feliute subtiri si lungi, in locul ciupercilor am pus niste slana (am gasit in piata in Brasov o slana afumata foarte buna), si niste gusa tot afumata si condimentata, tot de la acelasi producator care a facut slana. Peste ele am turnat niste smantana si cascaval ras. Paste am folosit penne.
    Au iesit foarte gustoase, cred ca daca le gustai luam nota 9. E prima reteta pe care o improvizez, pana acum am gatit ad literam de pe blogul tau. Pacat ca nu pot pune poze la comentarii.

    1. Adi Hădean Author says:

      te încurajez să improvizezi cât mai mult.). așa înveți.

  5. Nu m-am gandit niciodata ca ar fi vreo legatura intre macaroanele noastre cu branza cu mac&cheese ale americanilor. Nu stiu de ce nu am facut niciodata aceasta asociere in mintea mea. Si eu sunt o fana infocata a acestui fel de mancare, pe care l-am facut de multe ori, pentru ca la noi se manca chiar si ca mic dejun. Stiu, nu radeti. Multe variante am facut si eu. Dar recunosc ca nu am pus niciodata smantana pe ele.

  6. Oradea, 199…, iarna. Internatul unui binecunoscut și galonat liceu. Mai precis, cantina internatului, la momentul servirii cinei. Chiar macaroanele cu brânză, preparate aproximativ ca în rețeta prezentată (nu știu dacă aveau și smântână, dar știu ca aveau în mod sigur o porție generoasă de slănină/costiță afumată). Fetele de-a XI-a (sau a XII-a, nu-mi mai amintesc) stau la coada la cină. Diete. Fițe (mult mai puține decat cele de acum, vă asigur). Când vede meniul, blonda din fruntea grupului (mereu la dietă, deși nu era nevoie) o întreabă pe tanti care servește dacă nu mai e și altceva de mâncare. Tanti îi răspunde: ce poate fi mai bun decât macaroanele cu brânză și slănină? Blonda dă ochii peste cap și, la masă, le repetă dezaprobator colegelor întrebarea: auzi, ce poate fi mai bun decât macaroanele cu brânză și slănină. Bruneta drăguță nu zice nimic și soarbe din ceai, în care se zvonește că s-ar pune bromură (ahem, pentru băieți). Singura care mănâncă jumătate de porție – porțiile sunt mari- e tocilara slăbănoagă, care nu pune nimic pe ea, oricât ar mânca. Ce băftoasă! Oricum, nu are prieten și nici perspective, că e cam bleguță. Fata dezghețată grupului e demult în Gong, unde va bea oricum cel mult câteva beri și|sau sucuri). S-a învoit după-amiază, pe motiv că i
    s-a îmbolnăvit mătușa. Altă băftoasă!
    La tejghea se prezintă primul băiat care cere supliment: foarte bune macaroanele, tanti, mai vreau o porție!
    Amintiri :))).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close