Cirighele, uscățele, minciunele sau pancove – rețetă veche

5K

Atenție, națiune! Am pentru voi o rețetă veche de la mama și mama o are de la bunica, și tot așa. Cirighele, uscățele, minciunele sau pancove cum se mai numesc prin Crișana. Ce pot spune, sunt de vis. Mai ales că le-am nimerit la gust ca acelea de când eram mică. Normal că se fac cu untură, aceea e toată șmecheria, ca să ai foițe frumoase, aerate la interior și un înveliș crocant la exterior, nu degeaba se mai numesc și uscățele. Nu vă aburesc prea mult, vă las mai jos ingredientele și metoda de preparare pentru cirighele.  

Ingrediente pentru aluatul de cirighele

  • 450 g făină
  • 2 ouă întregi
  • 7 g drojdie (eu am folosit drojdie uscată, activă)
  • 200 ml de chefir
  • 4 linguri rase de zahăr
  • Un praf de sare
  • 2 linguri rase de untură topită
ingrediente pentru cirighele

Metoda de prepare

Pentru început am pus chefirul, zahărul și drojdia într-un bol și am amestecat bine, ca să se dizolve zahărul. Într-un alt bol am pus făina și sarea. Apoi am combinat cele două tipuri de ingrediente, uscate și umede. 

Am frământat bine compoziția cu mâna timp de 5 minute, până când aluatul a devenit uniform și neted. Am mai folosit niște surplus de făină ca să mă ajute și o spatulă pentru aluat.  

aluat pentru cirighele

După ce am format aluatul într-o bilă, cu ajutorul unui sucitor l-am întins bine, cam de 1 cm, în formă de dreptunghi și l-am uns cu untură, cu ajutorul unei pensule, după care am presărat niște făină într-un strat foarte fin și am împăturat aluatul, exact ca la aluatul de croasanți. După care l-am lăsat la odihnit timp de 20 de minute, fiind acoperit cu un șervete.    

pregătire aluat pentru forme 1
pregătire aluat pentru forme 1
pregătire aluat pentru forme 2

După cele 20 de minute, am întins din nou aluatul și l-am dat iar printr-un strat de untură și făină, l-am mai lăsat 15 minute și am mai repetat această procedura din nou, deci trebuie uns de 3 ori cu untură și un strat fin de făină. 

Cu stratul de untură nu am exagerat, am primit indicații clare de la mama, ca crighelele să nu iasă prea unsuroase, deci 3 este cifra potrivită ca să ungi aluatul cu untură. 

După a 3 strat, am lăsat aluatul la dospit timp de 1 oră și 30 de minute, acoperit bine cu un șervete, timp suficient în care a crescut frumos și foarte pufos. 

pregătire aluat pentru forme 3

Cum am dat forma acestor cirighele

Odată aluatul dospit, l-am întins pe bancul de lucru cu un sucitor, cam de 1 cm grosime, și l-am tăiat în formă de romburi, în mijloc am făcut o secțiune, prin care am introdus vârful mai lung și l-am dat pe dedesubt sau puteți să le dați ce formă vreți voi și vă este mai ușor, pană la urmă. 

formare cirighele 1
formare cirighele 2

Finalizare cirighele

Într-o tigaie cu ulei încins le-am prăjit bine, câteva secunde pe fiecare parte, ele se prăjesc foarte repede. Ca să nu vă zic cât sunt de crocante și ce faine straturi au înăuntru, ca niște foițe care s-au format de la untura pe care am folosit-o adineauri. 

prăjire
finalizare cirighele

Le-am așezat pe un grătar de răcire ca să rămână crocante și le-am servit exact la mama acasă, cu zahăr pudră. 

servire cirighele

Zile frumoase și spor la gătit, 

Ioana

Alte rețete găsiți și aici.

Join the Conversation

  1. Daca au untura deja, or merge coapte la cuptor, pe foaie?

  2. Bună dimineața! Din păcate, eu nu aș putea să vă dau un răspuns la întrebare, deoarece nu am testat, mâncat sau auzit de cirighele la cuptor.

    Nu știu să vă zic care ar fi rezultatul final.
    Dar vă incurajez să testați în cantitate mică sau păstrați cantitățile de mai sus și prăjiți în ulei, iar jumătate la cuptor, puteți să vedeți dacă sunt diferențe majore.

    Dacă le testați la cuptor, să împărtășiți și cu noi rezultatul. :)

    Numai bine și zi frumoasă!

  3. Stela Pop says:

    Cum să procedez să nu facă spumă când le prăjesc ?

  4. Alina Lixandru says:

    Buna seara! Îmi puteți explica cum a fost împăturit aluatul? Sau nu contează ordinea și modul, ci doar sa fie împăturit?
    Mulțumesc!

    1. Bună dimineața!

      După ce am pus untura si puțină făină, am adus jumatățile opuse (stanga-dreapta) la mijloc și am rulat aluatul, eu așa am procedat dupa fiecare tură de dat cu untură.

      La final, după ultima tură, am adus cele doua jumatati la mijloc, dar le-am împăturit o dată, ca sa-mi fie mai usor de întins, dupa ce dospește (vezi poza cu aluatul pe hârtia de copt).

      O zi frumoasă!

  5. Alina Stanescu says:

    Nu am retinut cand ar trebui adaugate ouale. Ma gandesc ca la 10-15 minute dupa primul pas, ca sa se activeze drojdia. E corect?

  6. Buna ziua, eu nu gasesc in reteta, in ce moment adaug oualele. Se pun odata cu chefirul?

  7. Bună dimineața!
    După ce se dizolvă drojdia cu zaharul si chefirul, atunci puteți adăuga și restul ingredientelor, inclusiv ouăle și începeți frământarea. Eu am folosit deja drojdie activă, nu am avut de așteptat.

    Dacă folosiți drogdie normală și trebuie să așteptați să se activeze, atunci adăugați ouăle după activare, plus toate celelalte ingrediente și începeți frământarea.

  8. Revin ca sa spun ca am facut la cuptor, ca pe cornulete si au iesit foarte bune.
    Un aluat crocant, usor sfaramicios – dar noua ne-a placut mult.

    1. Mulțumim tare mult că ați revenit, ca să ne ziceți cum sunt la cuptor. Mă bucur că au ieșit delicioase. Numai bine si sărbători fericite!

  9. Fără frivolitate , la noi în Moldova de Sus le mai zice , PUȚURELE !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close