Pâine cu cartofi și usturoi copt – rețetă potrivită pentru începutul iernii

715

Sunt multe lucruri în care îmi găsesc liniștea după o perioadă mai grea. Însă, parcă nici unul nu funcționează la fel de bine precum pâinea de casă. Să fie frământatul, aromele de aluat copt sau poate sentimentul de împlinire pe care îl ai când iese ceva bun din mâinile tale… nu știu. Dar știu însă că are efect terapeutic. Și câteodată doar de asta e nevoie. Așa că mi-am suflecat mânecile și am făcut o pâine cu cartofi, aromatizată cu usturoi copt. 

Ingrediente pentru pâine cu cartofi și usturoi copt:

  • 600g de făină tip ”650”
  • 350ml apă călduță
  • 250g de cartofi făinoși (ca pentru piure)
  • 2 căpățâni de usturoi 
  • o linguriță de zahăr
  • 20g de drojdie proaspătă (sau 7g de drojdie uscată)
  • 2 lingurițe de sare
  • câteva rămurele de cimbru proaspăt (opțional)
Ingrediente pâine cu cartofi și usturoi

Prepararea pâinii cu cartofi și usturoi

Am pus usturoiul la copt, învelit în folie de aluminiu. La 180 de grade, durează cam 45 de minute, până la o oră.

Între timp, am pus și cartofii la fiert, întregi, în coajă, în apă cu sare din belșug.

Cât timp s-au răcit cartofii fierți, am pregătit drojdia. Am sfărâmițat-o într-un bol încăpător, am adăugat zahărul, cam 100ml din apa călduță și vreo 3 linguri din făina cântărită și cernută. Am amestecat bine și am lăsat bolul acoperit, într-un loc ferit, cam 20 – 30 de minute.

Am decojit cartofii și i-am trecut printr-o sită fină. Am scos pulpa din usturoiul copt și am amestecat-o cu cartofii și sarea. 

Preparare pâine

Am pus făina pe blatul de lucru, am făcut o adâncitură în mijloc și am pus drojdia, apa rămasă și cartofii cu ustoroi. Și aici începe magia. 15 -20 de minute de frământat vor face aluatul elastic și pufos, numai bun de lăsat la dospit la gura sobei. Sau a cuptorului electric, după posibilități. Am lasat-o cam o oră.

Aluat crescut

Cât timp a crescut aluatul, am încins cuptorul și vasul de fontă cu capac.

Am format pâinea, am pus-o pe o foaie de copt și apoi în oala de fontă. Am mai pus deasupra câteva fire de cimbru proaspăt, lăsat puțin la înmuiat în ulei de măsline, să nu se ardă în cuptor.

Aluat aromatizat

35 – 40  de minute în cuptorul încins la 200 de grade, și apoi încă 15 minute fără capac, și pâinea cu cartofi și usturoi copt este gata!

Sunt o mulțime de feluri care merg cu pâinea aceasta, dar vă promit că cea mai bună este unsă cu puțin unt gras și câteva fire de sare.

Pâine cu cartofi și usturoi

S-aveți poftă!

Irina

Alte rețete de pâine găsiți aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close