Prăjitură cu bulion – o tradiție culinară moștenită

1K

Tot căutând așa prin caietul de rețete al mamei, iacătă c-am dat de o prăjitură cu bulion. Nu mă întrebați care a fost prima reacție că nu vreau să mă fac de rușine, dar prea tare m-a ros curiozitatea să încerc această prăjitură, mai ales că tot auzisem de ea. Și pentru că e din caiet, și cantitățile sunt aferente rețetei…la lingură. Așadar iată-mă în fața primei mele rețete calculate în linguri. Dar e simplu, am cântărit tot cu aceeași lingură, deci floare la ureche. Iată de ce anume avem nevoie.

Ingrediente pentru foile cu bulion:

 • 10 linguri ulei
 • 10 linguri zahăr
 • 10 linguri suc de roșii
 • 400 gr făină
 • 1 linguriță amoniu
 • 2 linguri lapte
Ingrediente prăjitură cu bulion

Metoda de pregătire foi prăjitură cu bulion:

Într-un pahar, am stins amoniul, cu cele 2 linguri de lapte, după care am pus toate ingredientele de mai sus, într-un castron și am început sa le amestec, până am obținut un aluat bine închegat. Arată ca un aluat fraged.

Aluat prăjitură cu bulion

Ia uitați ce culoare interesantă are, de la sucul de roșii. L-am împărțit în 4 și am început să-l întind, cu un sucitor, pe o suprafață înfăinată.

Aluat prăjitură cu bulion

Am copt foile în cuptorul preîncălzit la 185 de grade, nu mai mult de 10 minute pe foaie. Veți observa că, culoarea devine aurie. 

Între timp m-am apucat de cremă. Ia să vedem ce am făcut și aici. 

Ingrediente pentru cremă:

 • 10 linguri lapte
 • 10 linguri zahăr
 • 10 linguri gem (eu am pus de prune)
 • 250 gr unt
 • 5 linguri făină
Prăjitură cu bulion

Metoda de preparare a cremei pentru prăjitura cu bulion:

Primul pas aici este să amestecăm laptele, zahărul și făina. Le-am amestecat într-o oală, pe care apoi am pus-o pe foc (la foc mediu) și am amestecat continuu, până când am obținut o consistență ca de budincă. Atenție, trebuie amestecat tot timpul, pentru a nu se prinde de fundul oalei.

Cremă prăjitură

Fix ca o budincă arată. Am lăsat-o la răcorit, amestecând ocazional, iar când s-a răcit destul, am adăugat untul și dulceața și am amestecat bine de tot. Am obținut astfel crema pentru prăjitura cu bulion. Bine, probabil veți considera că nu are cea mai frumoasă culoare, însă vă garantez că gustul e foarte bun. Dar puteți să puneți dulceață de caise și veți obține o culoare mai drăguță.

Cremă prăjitură

Am luat prima foaie, am uns-o cu cremă, după care am pus peste, următoarea foaie. Am continuat așa până am uns toate foile, deci vom aveam 4 foi și 3 straturi de cremă.

Aluat și cremă prăjitură cu bulion

Am înfoliat prăjitura cu folie alimentară și am depozitat-o în cămară, la răcoare, pentru câteva ore, ca să se înmoaie foile. Cel mai bine se lasă peste noapte, ca să fiți siguri că foile sunt moi, iar prăjitura noastră cu bulion e numai bună de savurat. 

Pudrată cu zahăr pudră ori îmbrăcată în glazură de ciocolată, prăjitura de față este un desert de când lumea și  pământul, de o făceau și bunicile noastre.

Fotografie finală prăjitură cu bulion

Zic s-avem spor la bucătărit și poftă la degustat!

Larisa

Alte rețete interesante de prăjituri, găsiți aici!

Join the Conversation

 1. Și mama mea o făcea, și tot cu gem de prune. Iar foile le cocea pe fundul tăvii întoarse. Ce vremuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close