Bulgăraşi de ciocolată şi mirodenii-dulcele inspirat din decorul de iarnă

388

Primii fulgi de nea, primele flori de gheaţă sparte pe asfalt, prima joacă cu bulgări de zăpadă – aceste lucruri sunt atȃt de simple. Însă, sunt cele mai aşteptate din an și sunt inspiraţia mea pentru bulgăraşi de ciocolată şi mirodenii.

Este acea perioadă din an în care ne adunăm încet-încet în familie pentru a sărbători iubirea, iarna şi tot ceea ce reprezintă acestea. Printre micile bucurii din acest anotimp, pregătirea ornamentelor de brad şi a dulciurilor simple şi aromate, împreună cu copiii, ocupă un loc special.

Vă propun, aşadar, ca, înainte să vă echipaţi de săniuş şi bulgăreală cu zăpadă, să transformăm împreună bucătăria într-un atelier magic de dulciuri irezistibile de sezon.

Ingredientele pentru bulgăraşi de ciocolată şi mirodenii

 • 200 g ciocolată amăruie cu minimum 70% cacao
 • 60 g unt la temperatura camerei
 • 2 ouă
 • 80 g zahăr tos
 • 50 g făină
 • 5 g praf de copt
 • un praf de sare
 • 1 linguriţă amestec de mirodenii proaspăt măcinate: scorţişoară, cuişoare, anason, nucşoară, cardamom

Pentru decor

 • 100 g ciocolată amăruie cu minimum 70% cacao
 • cȃte 1-2 linguri de nuci măcinate, după preferinţe: nucă, alune de pădure 
 • cȃte 1-2 linguri de fulgi de nucă de cocos şi fistic măcinat
 • cȃteva merişoare uscate sau coajă confiată de portocale, tocate mărunt
 • beţişoare din lemn, cu lungimea de 10-12 cm
 bulgăraşi de ciocolată

Preparare bulgăraşi de ciocolată şi mirodenii

Acest desert are la bază o prăjitură simplă, pufoasă şi foarte uşor de făcut. Etapele din proces care necesită puţină îndemȃnare şi răbdare sunt modelarea şi decorarea bulgăraşilor.

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade celsius, fără ventilaţie şi mi-am pregatit toate ingredientele necesare. Am măcinat în rȃşniţă mirodeniile. Am preferat să combin: scorţişoară, flori de sorţişoară, cuişoare, cardamom, nucşoară, mace, anason, însă amestecul poate conţine mirodeniile care vă sunt pe plac vouă. În plus, am avut nevoie de o tavă cu latura de 20 cm în care să coc prăjitura.

Mai întȃi, am topit pe baie de aburi 100 g de ciocolată, într-un castron curat şi uscat, avȃnd grijă ca fundul castronului să nu atingă apa clocotită de sub el. Am amestecat ciocolata cu o lingură uscată, iar cȃnd a început să se topească am adăugat cuburile de unt, amestecȃnd uşor. Este important ca nicio picătură de apă să nu ajungă în ciocolata fierbinte, deoarece aceasta îşi poate pierde onctuozitatea. Am oprit focul, am luat castronul de pe cratiţa cu apă fierbinte, pe care am pus-o deoparte pentru mai tȃrziu, şi am lăsat amestecul de ciocolată şi unt să se răcească.

Am mixat ouăle şi zahărul pentru cȃteva minute. Apoi am adăugat făina cernută împreună cu praful de copt, sarea şi mirodeniile proaspăt măcinate. Am continuat să mixez la viteză mică, avȃnd grijă să nu rămȃnă cocoloașe, iar compoziţia să fie omogenizată bine. Am încorporat ciocolata topită cu unt şi am amestecat bine totul. Am turnat compoziţia în tava tapetată cu hȃrtie de copt şi am dat-o la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.

Detalii pentru finețe

Doar după ce prăjitura s-a răcit foarte bine, am măcinat-o scurt în robotul de bucătărie. Am topit încă 100 g de ciocolată pe care am turnat-o, răcită, peste prăjitura măcinată fin. Am amestecat compoziţia cu mȃinile şi am modelat sfere de 3-3,5 cm în diametru. Mi-au ieşit vreo 20 de bulgăraşi fini de ciocolată, în care am înfipt cȃte un beţişor din lemn imediat după modelare. Am aşezat beţişoarele cu bulgăraşi într-un pahar potrivit de înalt şi i-am lăsat la rece pȃnă cȃnd am topit, pe baie de aburi, cele 100 g de ciocolată pentru decor.  

Bulgăraşi de ciocolată şi mirodenii
Bulgăraşi de ciocolată şi mirodenii

Am luat castronul cu ciocolată de pe foc, am scos bulgăraşii din frigider şi i-am scufundat cu grijă, pe rȃnd, în ciocolata fierbinte. Am aşezat fiecare beţişor cu bulgăraş înapoi în pahar, iar înainte ca stratul subţire de ciocolată să se întărească complet, i-am pudrat cu nucile şi fructele confiate preferate. I-am păstrat în frigider înainte de servire.

Bulgărași de ciocolată
Bulgărași de ciocolată glazurați

Sperȃnd să modelaţi şi să savuraţi şi voi aceşti bulgăraşi de ciocolată şi mirodenii, vă doresc să vă bucuraţi de prima zăpadă cȃt mai curȃnd!

Poza finală bulgărași de ciocolată

Gabi

Alte rețete cu ciocolată găsiți aici!

Join the Conversation

 1. Foarte interesant!Zilele urmatoare sunt dedicate biscuitilor si voi include si acesti bulgarasi.
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
AdiHadean.ro © Copyright 2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Close