Tocana de legume (cartofi, morcovi, gulii, țelină) ce se găsesc iarna în mod obișnuit, e unul dintre lucrurile pe care am început să le gătesc în copilărie. Mai întâi fără carne, că nu se găsea pe toate drumurile și, dacă stricam tocana, barem să fie ușor de înlocuit, de luat de la capăt. Carnea din tocănile mele a apărut mult mai târziu, după ce m-am mutat de la părinți și am început să improvizez orice fel de mâncare din orice ingrediente-mi permiteam. Dar asta-i o poveste pentru altă zi. Să revin însă la tocana de azi, pe care am făcut-o ieri:
Am spălat bine și am tăiat legumele: cartofi, morcovi, ceapă verde, doi căței de usturoi, câteva roșii cherry prea necoapte pentru a fi mâncate crude, o bucată de zucchini rămasă în frigider de acum trei zile.
Am pus o lingură de unt într-o oală. Am pus toate legumele, mai puțin zucchini, tăiate-n bucăți nu mari, nu mici, în unt. Peste ele, niște verzituri aromate.
Am pus o cană de apă în oală (e important să nu acopere legumele), am presărat sare și piper, am pus un capac și am lăsat oala pe foc mic, 20 de minute. Am scos carnea din doi cârnați proaspeți și am pus-o la fript, fără ulei sau altă grăsime, împreună cu rondelele de zucchini groase de o jumătate de centimetru. Am presărat puțin piper Sechuan peste ele.
Am rotit chiftelele pe toate părțile, să se rumenească frumos.
Am întors rondelele de zucchini de pe o parte pe cealaltă. După ce s-au fript, le-am luat de pe plită.
Am pus chiftelele în tocana din oală și le-am lăsat să fiarb pe foc mic, zece minute.
Acum urmează partea altfel: am pus în priză blenderul trimis de moș Nicolae spre testare. Am pus în el două linguri de lapte, o mână de frunze de salată (mix de salată, spălat, zvântat), câteva cuburi de brânză afumată și trei-patru linguri de tocană din oală, fără chiftele. Am transformat toate astea într-o cremă fină (în 5-8 secunde).
Vitamix e o unealtă faină despre care o să vă vorbesc mai pe larg în curând. Deocamdată ne obișnuim cu ea:).
Am pus rondelele de zucchini, chiftelele și bucățile de cartofi și morcovi din oală în farfuria cu cremă fină, cu aromă de vinete fripte pe grătar (de la brânza afumată vine asta). Am mâncat.
Recomand cu drag. Dacă nu aveți un blender ultraperformant, vă puteți descurca și cu unul obișnuit. O să vă ia ceva mai mult dar recompensa e substanțială.
Arata minunat! Nu-mi pot lua ochii. De gust nu ma indoiesc.
* E prima postare in casa ta, asa ca trebuie sa-mi fac intrarea asa cum se cuvine.
Te felicit pentru creatii, pentru vorba dulce sau directa, te felicit pentru pasiunea care se vede in aceste farfurii si ma bucur ca impartasesti cu noi trairile tale.
Felicitari, Adi Hadean!
Arata perfect, trebuie incercata !
Dom’ne draga, cu scuzele de rigoare ptr doamna ta si domnul meu, te ador! Tot ce-am gatit dupa tine a iesit superb, esti singurul blog culinar la mine in Favorites, iar tocana asta m-a scos dintr-o maaare pana de inspiratie.
Deie-ti Domnul tot atata creativitate, ca mie-mi prinde tare bine!
mulțumesc:). nu cred că doamn și domnul se vor supăra, fiind vorba de admirație profesională:).
Felicitari pentru retetele minunate dar si pt suflul nou, civilizat pe care l-ati adus emisiunii Masterchef. Mi-a placut nespus ca in sfarsit o emisiune de divertisment nu promoveaza beepurile, injuraturile mascate, comportamentul imoral si mitocania. In sfarsit exista un program pe care il pot urmari cu drag si oamenii pentru care a fi „birjar” nu este inscriptionat in codul genetic.
Trebuie incercata!!
Azi am gatit aceasta tocanita minunata. Sa mai spun ca sotul a declarat ca e cea mai buna mancare gatita in ultimul timp?! :) big like! Mersi
Salut Adi,
daca pui pasta ce a rezultat din blender inapoi in tocana si mai lasi putin la scazut, rezultatul ar fi asemanator?
Multumesc
sigur